Mtso’dan Yaşlı Yaşam Merkezi’ne Destek
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), toplumda farkındalık oluşturmak ve destek vermek amacıyla bu ayki Meslek Komiteleri İstişare Toplantısı'nı Türkiye...
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), toplumda farkındalık oluşturmak ve destek vermek amacıyla bu ayki Meslek Komiteleri İstişare Toplantısı'nı Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Yaşlı Yaşam Merkezi'nde yaptı. "Bir tuğla da sen koy" kampanyası kapsamında bağışlarla yaptırılan Yaşlı Yaşam Merkezi'ni gezen Meslek Komitesi Başkanları, farklı alanlarda merkeze destek vereceklerini açıklarken, kampanya başlatılması çağrısında da bulundular.
MTSO Meslek Komiteleri İstişare Toplantısı, Yaşlı Yaşam Merkezi'nin bahçesinde gerçekleştirildi. Oda bünyesindeki 35 meslek komitesinin başkan veya başkan yardımcılarının katıldığı toplantı, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut başkanlığında, Yönetim Kurulu Üyeleri'nin de katılımıyla yapıldı. Toplantıya, Yaşlı Yaşam Merkezi'nin yapımı aşamasında çok büyük çaba harcayan Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Özge de katıldı.
Aşut: "Yaşlı Yaşam Merkezi bizim için gerçekten çok önemli"
Toplantıda bir konuşma yapan MTSO Başkanı Aşut, düzenli olarak gerçekleştirdikleri meslek komiteleri toplantısını bugün çok ayrıcalıklı ve mekan itibariyle çok önemli bir yerde yaptıklarını söyledi. Mersin'in sosyal yaşam kalitesi, toplumsal huzuru gibi konularında da sosyal sorumluluk duygusu ile hareket eden MTSO için bu Yaşlı Yaşam Merkezi'nin gerçekten çok önemli olduğunu vurgulayan Aşut, "Odamızın "önce insan" diyen, insana değer veren felsefesinden dolayı önemli. Bu eserin ortaya çıkmasında başından itibaren Odamızı bu işin bir parçası yapan, iş camiasını bu işe destek vermesi anlamında motive eden Alzheimer Derneğine teşekkür ediyoruz. Türkiye'de bir ilk olan böylesi anlamlı ve yararlı bir tesisi ortaya çıkardığı için kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi.
MTSO olarak işin bir parçası olmaktan ve katkı koymaktan gurur duyduklarını ifade eden Aşut, bu eserin ortaya çıkmasında büyük rol oymayan, kapı kapı gezen, bir bir insanlara ulaşan MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı üyelerine ve bir önceki Başkan İbrahim Kiper'e teşekkür etti. Aşut, "Bugün kahvaltıyı burada yapmak istedik, çünkü bir farkındalık yaratmak istedik. Bundan sonraki buluşmalarımızda da kentimizin değerleri ile birlikte olmaya devam edeceğiz, bütünleşmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
"İş dünyası, vatanının her zor anında elini taşın altına koymaktan kaçınmamıştır"
Konuşmasında Milli İstihdam Seferberliğine de değinen Aşut, bu seferberliğin sadece işsizlere iş oluşturmak için değil, işverenlere de ihtiyacı olan insan kaynağına daha az maliyetle ulaşması anlamında çift uçlu yararı olan bir proje olduğunu belirtti. "Kalıcı ve sürekli bir istihdam yaratmak ve işverenin üzerindeki birçok maliyeti de almak anlamında olağanüstü bir seferberlik" diyen Aşut, şöyle devam etti: "İş dünyası, vatanının her zor anında elini taşın altına koymaktan kaçınmamıştır. Bu sefer de sizlerin de desteği ile istihdam hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum. Çünkü bu konu sadece ekonomik bir konu değil, toplumsal huzurumuzdur. Mersin olarak hedefimiz yüzde 5 istihdam artışı. Bunun için çaba harcayacağız, firmalarımızı teşvik edeceğiz ve desteklerle ilgili bilgilendireceğiz. Her ilave istihdam için kişi başı 773 TL destek var. Bu seferberlik hem işsizliği hem de firmaların istihdam yüklerini azaltmak anlamında çok önemli bir fırsat" ifadelerini kullandı.
Prof. Özge: "Amacımız, farkındalık yaratmak, destek olmak ve hasta yakınlarına çözüm üretmek"
Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge de meslek komitelerinin başkanlarına, dernek ve Yaşlı Yaşam Merkezi hakkında bilgi verdi. Dernek olarak, bugün dünyada 30 milyon insanı ilgilendiren, 2050 yılında ise 113 milyon insanı ilgilendirecek olan Alzheimer hastalığıyla ilgili toplumu bilinçlendirmeye çalıştıklarını belirten Prof. Özge, bu hastalıkla ilgili mücadeleye başlayan hasta yakınlarına ve yardım isteyen tüm hastalara hizmet ettiklerini söyledi. Bu hastalıkla ilgili farkındalık oluşturmaya çalıştıklarının altını çizen Özge, "Çünkü en zor şey, çok sevdiğiniz birinin artık bazı şeylerden mahrum olduğunu kabullenmek. Yani sizin biricik babanızın salonun ortasında pantolonunu açıyor olmasının bir hastalıktan kaynaklandığını anlayabilmek. Bu çok zor bir şey. Hasta yakınlarının en zor aştıkları aşama bu, fark etmek ve kabullenmek. Bizim ilk amacımız, farkındalık yaratmak" şeklinde konuştu.
"Gündüz bakım hizmeti Mersin'de ilk, Türkiye'de 3 merkezden biri"
İkinci amaçlarının hastalara ve hasta yakınlarına destek olmak olduğunu dile getiren Özge, bunun için de bir mekana ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Elimizi taşın altına koymak istedik ve Yenişehir Belediyesi bize bu arsayı gösterdi. Biz de mimari proje de dahil olmak üzere her şeyde gönüllülük esasıyla çalışarak, toplam maliyetinin 4'te 1'ine mal ederek, bu binayı, bu şehirdeki pek çok kişi, kurum ve kuruluşun katkılarıyla oluşturduk. Kreş katımız, hastalarımızın evlerinden alınıp aktivitelere katıldıkları, yemeklerini yiyip evlerine gittikleri bir kat. Gün içindeki tedavileriyle rehabilitasyonlarıyla arkadaşlar ilgileniyor. Bu gündüz bakım hizmeti Mersin'de ilk, Türkiye'de de bu hizmeti veren 3 merkezden biriyiz. Aktif yaşlanma katımız var. O kata gelmek için hasta olmak gerekmiyor. Ev hanımları gelip günlerini yapıyorlar, yaşlılarla sohbet ediyorlar, çay saatleri, ebru çalışması, koro çalışması yapıyoruz. Aktif yaşlanma katında herkese yönelik aktivite var. Çevrenizdeki yaşlılarınıza lütfen söyleyin, hasta olmaları gerekmiyor, buyursunlar gelsinler. Bu, onların Alzheimer olmalarını geciktirecek, tüm dünyada kabul edilen en etkili yöntem."
"Aktif yaşlanma evleri konusunda Türkiye'deki tek örnek biziz"
Derneğin Mezitli Belediyesi ile hayata geçirdikleri Mezitli Aktif Yaşlanma Evi ve Tarsus'ta da bir Aktif Yaşlan Evi olduğu bilgisini veren Özge, "Aktif yaşlanma evleri konusunda Türkiye'deki tek örnek biziz. Belediyelerimizin bu işbirliği konusunda da gurur duyuyoruz" dedi.
Yaşlı Yaşam Merkezi'nde ayrıca 2 bin metrekare alanda 30 odada 68 kişiyi misafir edebilecekleri 24 saatlik bakım verdiği bir bölüm bulunduğunu da aktaran Prof. Özge, "Burada büyüklerimiz arzu ederlerse bakımlarını biz devralıyoruz ve 24 saat onlara bakıyoruz veya geçici olarak da hasta kabul ediyoruz" diye konuştu.
"Bakım sigortasının hayata geçmesi ve vergiden muaf olma konularında destek bekliyoruz"
Kamu yararına çalışan bir dernek olduklarını ve tüm bu hizmetlerde kar amacı gütmediklerini vurgulayan Özge, ancak bazı sıkıntıları olduğunu da dile getirerek, şöyle devam etti: "Örneğin bakım sigortası ülkemizde henüz yasal olarak hizmete girmedi. Biz bu konuyu Bakanlık nezdinde etkili makamlara da taşıdık. Sizin de Oda olarak bize destek vermenizden çok büyük memnuniyet duyarız. Bakım sigortası bugün hayata geçirilirse burada kalmak isteyip de ekonomik nedenlerle kalamama gibi bir sorun olmayacak. Çünkü herkesin bakım sigortası üzerinden bu hizmetlerin karşılanma şansı olacak. Bizim en büyük sıkıntımız ise halihazırda özel sektör muamelesi görüyoruz ve ciddi sigorta, vergi gibi sıkıntılarımız var. Kamu yararına iş yaptığımız için yetkili mercilerden de bu anlamda destek bekliyoruz. Belediye kreşlerindeki hizmetler vergiden muaf, bizim de bu statüde olmamızı istiyoruz. Çalışanlarımızın SGK primleriyle ilgili de destek alsak daha fazla insana hizmet verebileceğiz. Buranın sizlerle bütünleşmesini istiyoruz. Lütfen burayı bir birleşme noktası olarak düşünün. Binaları yuva yapan insanlardır, sizlerle yuva olmasını istiyor ve sizin de her türlü desteğinizi bekliyoruz."
Konuşmaların ardından bazı meslek komitesi başkanları da Yaşlı Yaşam Merkezi'ne destek vermek amacıyla önerilerde bulunarak, bir kampanya başlatılması çağrısında bulundular.
Toplantıya katılanlar daha sonra Yaşlı Yaşam Merkezi'ni gezdiler.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.