Mühendislik sempozyumuna ev sahipliği yapıyor

Mühendislik sempozyumuna ev sahipliği yapıyor

Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ve birçok mühendislik alanını kapsayan Uluslararası Mühendislik Araştırmaları Sempozyumu (UMAS'17) başladı.

Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ve birçok mühendislik alanını kapsayan Uluslararası Mühendislik Araştırmaları Sempozyumu (UMAS'17) başladı.

Cumhuriyet Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan UMAS-2017 Düzenleme Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yunus Biçen, mühendislik bilimlerinde ileride olmanın birçok açıdan günümüz dünyasında söz sahibi olmak anlamına geldiğini ifade etti. Düzenledikleri sempozyum ile farklı mühendislik dallarında çalışan araştırmacıları bir araya getirerek ürettikleri bilgilerin paylaşılmasını amaçladıklarını dile getiren Biçen, sempozyumun ortak çalışmalara ve yeni işbirliklerine kapı aralamasını temenni etti.

İlki 2015 yılında yapıldı

İlki 2015 yılında ulusal düzeyde gerçekleşen sempozyumun 2017 yılı itibariyle uluslararası bir boyut kazandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Yunus Biçen, sempozyuma 300'e yakın bildiri gönderildiğini ve bunlardan 210 bildirinin hakem değerlendirmeleri sonucunda kabul edildiğini sözlerine ekledi. Katılımcıların yüzde 80'inin Düzce Üniversitesi dışından olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Biçen, Düzce Üniversitesi ile şehrin tanıtımına da katkı sağlayacak olan sempozyuma destek veren kişi ve kurumlara teşekkür etti.

Rektör Çakar, "Bilginin paylaşılması önemli"

Sempozyumda konuşan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi'nin bir markası olarak ortaya çıkan ve ikincisi düzenlenen Uluslararası Mühendislik Araştırmaları Sempozyumu'nda mühendislik alanındaki tüm gelişmelerin ve yeniliklerin paylaşılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Her gün çok farklı yenilik ve araştırma sonuçlarının ulusal ve uluslararası basında yer aldığını söyleyen Rektör Çakar; bilginin paylaşması, üretilmesi ve bundan sonra kullanılabilir teorilere dönüştürülmesine katkı sağlaması açısından bu tür sempozyumların büyük önemi olduğunu vurguladı. Bildirilerini ve fikirlerini paylaşan katılımcılara teşekkür eden Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, başarılı bir sempozyum temennisinde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.

Fikirden ürünlere inovasyon

Açılış konuşmalarının ardından Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Arık'ın verdiği "Fikirlerden Ürünlere İnavosyon Yolculuğu: Zorluklar ve Kazanımları" başlıklı konferansa geçildi. Konuşmasında Ar-Ge ve inovasyonun önemi üzerinde duran Prof. Dr. Arık, inovasyon yapmayan şirketlerin ve insanların sistem dışı kalıp yok olacağına dikkat çekti.

Ar-Ge'nin şampiyonlar, liderler ve Ar-Ge takımları ile yapılması tavsiyesinde bulunan Arık, global inovatif şirketlerden örnekler vererek sanayi, üniversite ve kamunun bilimsel çalışmalarda önemli rolleri olduğunun altını çizdi. Ar-Ge yatırımları konusunda devletlerin harcamaları ile ilgili istatistikler de paylaşan Prof. Dr. Mehmet Arık, ülkemizin Ar-Ge için ayırdığı bütçenin yıldan yıla önemli oranda arttığının memnuniyet verici olduğunu belirterek Ar-Ge çalışmalarına daha fazla kaynak ayrılmasının da gerekliliğine vurgu yaptı. İnovasyonun hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söyleyerek ülkemizin daha fazla inovatif insanlara ihtiyacı olduğunu sözlerine ekleyen Arık; daha az bürokrasi, daha fazla Ar-Ge kaynağı, her renk görüş ve gruptan insanlarla oluşturulan inovasyon takımları ile başarının yakalanacağını ifade etti. Prof. Dr. Mehmet Arık" a konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç tarafından plaket takdim edildi.

Oturumlar gün boyu sürdü

Sempozyum, Düzce Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen oturumlarla devam etti. Farklı salonlardaki oturumlarda; metalürji ve malzeme bilimi, bilgisayar, enerji, otomotiv, mimarlık, inşaat, yapı, imalat, elektrik ve elektronik teknolojileri başlıklarında zengin içerikli bilimsel sunumlar gerçekleştirildi.

Oturumlar arasında, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerim Çetinkaya, "Sanayi 4.0 Teknolojileri ve Uygulamaları" konulu konferansıyla sempozyuma katkı sağladı. Her ülkenin kendi sanayi devrimini gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Çetinkaya, 3. sanayi devriminden 4. sanayi devrimine geçerken internet alt yapılı çalışmaların ön planda olacağına işaret etti. Sanayi 4.0 ile çeşitli disiplinler arası sistem entegrasyonlarının sağlanacağı değerlendirmesinde bulunan Çetinkaya, her alanda akıllı ürünlerin üretileceğini, akıllı fabrikaların kurularak içerisinde akıllı robotların kullanılacağını ve bu robotların insanlarla etkileşim halinde olacağını ifade etti.

Uluslararası Mühendislik Araştırmaları Sempozyumunun ilk günü, düzenlenen oturumların ardından sona erdi.

Mühendislik sempozyumuna ev sahipliği yapıyor

Mühendislik sempozyumuna ev sahipliği yapıyor

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.