Mülteciler “Deri”yi Sanata Dönüştürdü

Mülteciler “Deri”yi Sanata Dönüştürdü

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının arasında yer alan deri işlemeciliği sığınmacılarla birlikte yeniden hayat buldu.

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının arasında yer alan deri işlemeciliği sığınmacılarla birlikte yeniden hayat buldu.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Çorum Şubesi tarafından mültecilerin topluma kazandırılması ve el sanatlarının geliştirilmesi için "Deri İşleme Sanatı Kursu" açıldı. Kursta deriden yapılan defter kabı, çanta, cüzdan, maske ve kitap ciltleri gibi el işi eserler büyük ilgi görüyor. 36 mültecinin deri işlemeciliği etiğimi aldığı kurs sonunda kermes açılacak. Kermesten elde edilecek gelir kursa katılan kursiyerler arasında paylaştırılacak.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Çorum Şube Başkanı Turhan Candan, dernek olarak deri işlemeciliği ile ilgili bir kurs düzenlediklerini belirterek, unutulmaya yüz tutan deri işleme sanatının Çorum'da tekrar canlandırılmasını istediklerini söyledi.

Türk tarihinde Orta Asya'dan günümüze deri sanatının çok özel bir yeri olduğunu anlatan Candan, "Bir çok eşya deriden yapılmakta ve süs eşyası olarak kullanılmakta. Ama bugün derinin yerini başka ürünler aldığı için bu sanat unutulmaya yüz tutmuştur. Bu sanat tekrar canlansın, deri tekrar hayatın içinde hak ettiği yeri alsın istiyoruz. Bu çerçevede öncelikle Suriyeli ve Iraklı sığınmacılara boş gezmeleri yerine nitelik kazanmalarını arzu ederek böyle bir kurs düzenledik. Kurslarımız devam ediyor. Deri işleme, boyama, ciltleme ve konusunda eğitim veriliyor. Bundan sonra da bu çalışmalar devam edecek. Ücretsiz bir kurs deri işlemede Çorum'u önemli illerden birisi haline getirmeyi planlıyoruz" dedi.

Kurs öğretmeni Kazım Birdal Tüfekçi de, Çorum'daki mültecilere deri işçiliği kursu verdiklerini belirterek, amaçlarının kentteki mültecilerin kendilerini topluma kazandırabilmek adına el eğitimlerini geliştirmek aynı zamanda yok olmaya yüz tutan bin sanatı mülteciler üzerinden tekrar canlandırmak olduğunu açıkladı. Mültecilerin hem kendilerini yalnız hissettiğini hem de toplumdan dışlanmış gibi bir algıya kapıldıklarını anlatan Tüfekçi, "Topluma baktığımız da mülteciler ne yapıyor "hiçbir şey yapmıyor" gibi gözüküyor. Biz bunu aşmak amacıyla burada deri işçiliği başta olmak üzere el sanatları alanında kurslar vererek kendi emeklerini, kendi el işçiliklerini kendilerinin sağlanmasını istiyoruz. Yaklaşık 36 tane kursiyerimiz var. Öncelikle deriden antik defter yapmaya başladık. Bunu bütün deri ciltleme işlemini yaparak devam edeceğiz. Daha sonra aksesuar eğitimi vereceğiz. Burada yapılan ürünleri bir kermes sergileyip kermeste satışını sergileyip kursa gelen mültecilere buradan elde edilen geliri paylaştırmak" ifadelerini kullandı.

Mülteciler “Deri”yi Sanata Dönüştürdü

Mülteciler “Deri”yi Sanata Dönüştürdü

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.