Müsiad Konya’da Konferanslar Sürüyor
MÜSİAD Konya Şubesi tarafından mutat olarak düzenlenen toplantıların bu haftaki konuğu Yazar-Payitaht Abdülhamid Dizisi Konsept Danışmanı Selman Kayabaşı...
MÜSİAD Konya Şubesi tarafından mutat olarak düzenlenen toplantıların bu haftaki konuğu Yazar-Payitaht Abdülhamid Dizisi Konsept Danışmanı Selman Kayabaşı oldu.
MÜSİAD Konya Şubesi brifing salonunda gerçekleştirilen konferansta "Selçuklu'dan Günümüze Karatay'dan Abdülhamid'e İstiklal Mücadelemiz" konusu değerlendirildi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, "Türkiye'nin bütün olumsuzluklara rağmen gerçekleşen yüzde 2,9 büyüme oranı beklentimizin üzerinde olmuştur. Açıklanan rakamlar gelecekle ilgili bütün ümitlerimizi yeşertmiştir. İnanıyoruz ki önümüzdeki dönemlerde daha da yüksek büyüme oranına ulaşacağız. İş dünyası olarak aralıksız üretmeye ve güçlenmeye devam edeceğiz. Hükümetimizden iş dünyasını destekleyen reformlara ara vermeden devam etmesini bekliyoruz" dedi.
Başkan Okka'nın konuşmasının ardından konferansa geçildi. "Direniş Karatay" adlı tarihi romanını anlatan Yazar Selman Kayabaşı, Anadolu Selçuklu Devletinin son dönemi ve Osmanlının kuruluş hikayesinin bilinmeyenlerini anlatmaya çalıştığını kaydetti. Kayabaşı, "1251 yılında Emir Celaleddin Karatay tarafından kurulan Karatay Medresesi'nden alan Direniş Karatay, Moğolların Anadolu'yu işgal ettiği dönemde, Anadolu direnişinin Karatay Medresesi etrafında örgütlenmesini anlatan tarihi romandır. Osmanlı Devletinin güçlü bir imparatorluk olarak altı asırdan fazla dünya tarihine yön vermesinde Selçuklu'nun, Ahi teşkilatının ve Karatay Medresesi'nde vücut bulan medrese kültürünün önemini anlattım. Anadolu'yu istila etmeye çalışanlarla sadece kılıçla savaşılmayacağını, ilmin de bu savaşta etkin bir rol oynayacağını görerek medrese kurmaya yönelen Emir Celaleddin Karatay'ın mücadelesini konu aldım" diye konuştu.
Anadolu Selçuklu Dönemindeki medreselerin aynı dönemlerde inşa edildiğini belirten Kayabaşı, "Ecdadımız Çanakkale'de direnmeseydi, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulacağı zemini bulamıyor olacaktık. Çanakkale'deki direniş bize yeni bir devleti hediye eden bir direniştir. Bunun aynısını Celalettin Karatay'nın Ahi Evran'ın, Fatma Bacının, Bâcıyân, Ahiyan ve Gaziyan'ın Konya'da o dönemin süper gücü olan Moğollara karşı direnişinde görüyoruz. Eğer ki bu ekip, Konya ve Kayseri'de Moğollara karşı direnişinde başarısız olsaydı, altı asırdır dünyaya hükmeden Osmanlı Devleti, bu kadar kolay ve sistemli olarak kurulmayacaktı. Haliyle ben Konya'ya Osmanlı Devleti'nin Çanakkale'sidir diye değerlendiriyorum" dedi.
Yayınlandığı ilk günden beri izlenme rekorları kıran Payitaht Abdülhamid dizisi hakkında da bilgi veren Kayabaşı, Osmanlı İmparatorluğu'nun var olma mücadelesinin tarihe damgasını vurduğu ve 1876 yılında çıktığı tahtta 33 yıl kalarak, bu zorlu süreci "Ulu Hakan" unvanıyla taçlandıran Sultan Abdülhamid Han'ın hayatının aktarıldığı söyledi. Kayabaşı, "Payitaht Abdülhamid'in 13 yıllık döneminde meydana gelen olaylar çerçevesinde Batılı devletler "yeni yüzyılı" kendileri için dizayn etmeyi arzularken, karşılarına dikilen yürekli adamın hikayesi anlatılmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.
Konferansın sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, Yazar Selman Kayabaşı'ya hediye takdim etti.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.