Musul Operasyonu Tavukçuları Üzdü
Tavuk üreticisi Necmettin Çalışkan, Musul'a yönelik başlatılan operasyonlar nedeniyle Irak'a yapılan tavuk ve tavuk ürünleri ihracatının tamamen durduğunu...
Tavuk üreticisi Necmettin Çalışkan, Musul'a yönelik başlatılan operasyonlar nedeniyle Irak'a yapılan tavuk ve tavuk ürünleri ihracatının tamamen durduğunu söyledi.
Tavuk üreticisi Necmettin Çalışkan, 2016 yılında tavukçuluk sektörünün önemli bir kriz yaşadığını, son yaşanan Musul operasyonuyla bu krizin daha da derinleştiğini ifade etti. Yaklaşık bir yıldır tavukçuluk sektöründe önemli bir kriz yaşandığını vurgulayan Çalışkan, bu krize ek olarak tavukçuluk sektöründe ihracatın yüzde 60'ına ev sahipliği yapan Irak'ta yaşanan son gelişmelerin sektörü dar boğaza doğru sürüklediğini belirtti. Türkiye'de tavukçuluk sektörünün yüzde 60'ının Irak'a yapıldığını kaydeden Çalışkan, "Irak genel itibariyle ihracat açısından Türkiye'nin en önemli dış pazarı. Türkiye'de tavukçuluk sektörü açısından ihracatın yüzde 60'ı Irak'a yapılmaktadır. Bunun için ki ihracattaki olumsuz gelişme, iç karışıklık ve savaş sektörümüzü olumsuz anlamda etkiliyor. Şuan itibariyle Musul savaşı başladı ve birkaç günden beri ihracat bıçakla kesilmiş gibi durdu. Umuyorum ki bu savaş kısa sürede sona erer ve tekrar bir canlanma olur. Özellikle IŞİD'in bulunduğu bölgelerde kesilmiş tavuk eti açısından bir yasaklama söz konusuydu. Bundan sonra savaş biterse piyasa eski haline dönmüş olur. Ama burada en önemli husus Musul'da yaşanacak savaşın Türkiye'ye maliyetinin çok ağır olacağının düşünülmesi. Umuyorum ki bu noktada da gerekli adımlar atılacak" dedi.
"Tavukçuluk sektörü 1 yılı aşkın süredir krizde"
Necmettin Çalışkan, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak düşürme olayının ardından ihracatta büyük düşüşlerin olduğunu kaydetti. Dış piyasada büyük bir daralma yaşandığının altını çizen Çalışkan, "2016 yılı tavukçuluk sektörü açısından geriye dönük 17 aydan beri tarihin önemli krizli süreçlerinden birisi yaşanıyor. Normal şartlarda ülkemizde gıda sektöründe yüzde 10'luk büyüme söz konusudur. Ancak tavukçulukta 3 yıldan beri üretim artışı olmadığı halde satışlar küçük, bunun temel nedeni ihracatta yaşanan yüzde 25'in üzerindeki düşüştür. Yaşadığımız Rusya uçak düşürme krizi ile birlikte bölgemizdeki ülkelere ihracat büyük ölçüde düştü. Irak ve İran'la ilişkilerimiz ciddi olarak kopma noktasına geldi. Bunun bir sonucu olarak da ihracatta büyük bir daralma yaşandı. İç piyasada ise arzu edilen kurban sonrası yükselişe ulaşmış değiliz. Yaşanan iç gelişmelerle birlikte hayır kurumlarına gönderilen kurbanların da sayısı düştü. Bununla birlikte ülkemizde kesilen hayvan sayısı artmış değil. Tavukçuluk sektörü 17 aydan beri bir krizin içerisinde. Bu nedenle ülkemizde yaşanan güzel gelişmelerle birlikte hem iç piyasa canlanacak hem de ihracat artacak ve böylelikle de sektör kıvamına ulaşmış olacak" diye konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.