Naylon Poşet Kullanımı Ücretlendiriliyor

Naylon Poşet Kullanımı Ücretlendiriliyor

Dicle Üniversitesi (DÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel, naylon poşet kullanımında vergilendirme sisteminin getirilmesinin caydırıcılık oluşturacağını, Avrupa ülkelerinde yüzde 95 oranında başarı yakalandığını söyledi.

Türkiye'de naylon poşetlerle ilgili ilk ve tek kitap olan Naylon Aşkı Öldürür'ün yazarı Dicle Üniversitesi (DÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel, naylon poşet kullanımının önüne geçmek için 2017 yılında hayata geçirilecek olan ücretlendirme sistemi ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Naylon poşetlerin ücretlendirilmesinin tasarruf sağlayacağına değinen Prof. Dr. Temel, her alışverişte alınan naylon poşetler nedeni ile evlerin naylon poşet çöp evleri haline geldiğini belirtti. Naylon poşetlerin petrol türevi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Temel, petrolü bedava almadıklarını, bu nedenle naylon poşetlerin bedava olduğunu söylemenin yanlış olduğunu kaydetti.

"Naylon poşet, toprağın, hayvanın ve insanın kimyasını bozuyor"

Naylon poşetlerin toprağa atılması durumunda çöp olarak çözüleceğini aktaran Prof. Dr. Temel, "Bu ne demek toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin değişmesine neden olacak. Toprağın kimyasal özelliği değiştiği zaman bu bitkiye geçecek, bitkiden hayvana geçecek, ondan en son insanlara geçecek. Naylon poşetler çözülmesinden dolayı, bitkilerin, hayvanların insanların etkilenmesi bunun artık önüne geçmemiz gerekiyor. Hem çevresel bir problem var, dışarı çıktığınız zaman sağınız solunuz her tarafta naylon poşet kirliliği söz konusu. Bir de sağlık problemimiz var, bu iki noktadan dolayı problemlerimizi Türkiye olarak çözmemiz gerekiyor. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığının vergilendirme getirmesine taraftarız. Naylon poşeti ücret vererek almanız bir caydırıcılık oluşturur. Türkiye'de yılda 50 milyon ton civarında bir naylon poşet üretimi söz konusu. Naylon poşetlerin geri dönüşümü çok zor olan bir şey, onların toplanması ayrı bir dert, yeniden kazandırılması ayrı bir dert, kullanılması ayrı bir dert. Bu sadece Türkiye için değil, tüm dünyadaki ülkelerde naylon poşet kirliliği meydana gelmiştir" dedi.

"Siyah poşetlerin tamamen yasaklanması gerekir"

Siyah poşetlerin kanserojen madde içerdiğini dile getiren Prof. Dr. Temel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Siyah poşetleri kokladığınız zaman berbat bir şekilde koktuğunu hissedersiniz. Bunun nedeni içinde mikroorganizmalar barındırmasıdır. Mikroorganizmalar ürüyor, meyvenizi buna koyduğunuz zaman zannediyorsunuz ki çilek yiyorsunuz, üzüm yiyorsunuz. Oysa bütün mikroorganizmalarla bir aradasınız. Daha kötüsü, siyah boya, bu bilimsel olarak da kanıtlanmış. Tam bir kanserojen madde içeriyor. Vergilendirme yeterli değil, en azından şu an siyah poşetlerin üretiminin tamamen yasaklanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu iye daha önce Avrupa öncülük yaptı, Avrupa'daki çoğu ülke vergilendirmeyi getirdi. Amerika, Kanada hatta üçüncü dünya ülkelerinde bile bu konu ile ilgili detaylı çalışmalar var. Vergilendirme getirilerek çoğu ülkelerde yüzde 95 oranında bir başarı yakalanmıştır."

Naylon Poşet Kullanımı Ücretlendiriliyor

Naylon Poşet Kullanımı Ücretlendiriliyor

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.