Niğde Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu;
Niğde Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu İshalli Hastalıkların Kontrolü ve Ağızdan Sıvı Tedavisi haftası ile ilgili yazılı açıklamada...
Niğde Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu İshalli Hastalıkların Kontrolü ve Ağızdan Sıvı Tedavisi haftası ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.
5 yaş altı çocuk ölümleri arasında ishal salgınlarının ilk sıralarda olduğunu belirten Niğde Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu, "İshal, dışkılama sayısında artışla beraber, dışkının şekilsiz, sulu bir hal alması olarak tarif edilir. İshalde barsak hareketleri artar, normal süreden daha sık aralıklarla dışkılama olur. İshalin en sık nedeni ağız yoluyla alınan mikroplardır, ancak başta antibiyotikler olmak üzere çeşitli ilaçlar, çeşitli mide-barsak hastalıkları, stres gibi duygusal durumlar da ishale sebep olabilir. İshalli hastalıkların önlenmesi, ishalde erken tanı ve tedavinin önemi, ağızdan sıvı tedavisinin uygulanması, temiz su kullanımı, hijyen kuralları, ishalli bebek ve çocuklara yaklaşımın, tüm anne babalar ve diğer aile bireyleri tarafından çok iyi bilinmesi gerekmektedir." diye konuştu.
İshal salgınlarında temiz olmayan su kaynakların, iyi yıkanmayan çiğ sebze ve meyvelerin ön sıralarda yer aldığını kaydeden Dr. Ertan Değirmencioğlu, şu önerilerde bulundu:
"İçerisinde herhangi bir mikrop veya bakteri bulunmadığına emin olduğunuz sağlıklı suları tüketin. Emin olmadığınız durumlarda ise suyu on dakika kaynatıp tekrardan oda sıcaklığına geldiğinde tüketmek bir nebzede olsa ishal olma riskini düşürecektir. Sebze ve meyveleri iyice yıkamadan tüketmeyin.Et, balık ve deniz ürünlerini pişirdikten sonra tüketin. özellikle sucuk ve sosisi çiğ tüketmeyin.- Sokak satıcılarından yiyecek veya içecek almayın.Yemek yemeden önce ve sonra ve tuvaletten çıktıktan sonra mutlaka ellerinizi sabunla köpürterek yıkayın."
İshalin 6 ay - 2 yaş arası çocuklarda daha sık görüldüğüne de dikat çeken Dr. Ertan Değirmencioğlu, "Çünkü bu yaşlarda ek besinlerle beslenmeye başlama ve dış ortamla temas daha fazla olmaktadır. Sadece anne sütüyle beslenen bebekler, ishale karşı özel bir koruma altındadırlar. İshal, inek sütü ya da bebek mamalarıyla beslenen 6 aylıktan küçük bebeklerde çok daha fazla görülmektedir. Anne sütü alan bebekler ishal olduklarında emzirme sıklığı artırılarak, emzirmeye devam edilmelidir. Bebekler, 6. aydan itibaren anne sütünün yanında ek gıdalara başlatılmalıdır. Taze hazırlanmış yiyecekler ve temiz içme suyu kullanılmalıdır. Hazırlanmış yiyeceklerin saklama koşulları, tüketim sürelerine dikkat edilmelidir. İshali azaltacağı düşüncesiyle ishalli olan çocuğa yiyecek ya da su vermemek yanlış bir inanıştır, çocuğun susuz kalmasına ve beslenme bozukluğuna yol açar. Bu nedenle ishal sırasında beslenme ve sıvı alımı artırılarak özenle sürdürülmelidir. İshal başlar başlamaz her zamankinden daha fazla sıvı verilmelidir. Bebek ve çocuklarımıza doktor kontrolü dışında ilaç kullanılmamalıdır. Bebek ya da çocuklarla ilgili besin hazırlama, besleme gibi işlemlere başlamadan önce ve sonra eller mutlaka sabunla yıkanmalıdır.İshali 2 günden uzun süre devam eden bebek ve çocuklar, çok sayıda sulu dışkı, yetersiz yeme ve içme, tekrarlayan kusma, ateş, dışkıda kan, aşırı susuzluk şikayetleri olan bebek ve çocuklar vakit kaybetmeden mutlaka bir sağlık kurumuna götürülmelidir. İshalle kaybedilen sıvı ve besinler kısa sürede yerine konmazsa İshal öldürücü bir hastalık olabilir. Türkiye'de 0-5 yaşta görülen ishalli hastalıklar ve bunlara bağlı ölümlerin önlenmesinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir." ifadelerini kullandı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.