Obezite Ameliyatlarına ’Ruhsat’ Çağrısı
Ankara'da mide küçültme ameliyatı geçirdikten 15 gün sonra felç olan ve kaldırıldığı hastanede geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Sakaryalı...
Ankara'da mide küçültme ameliyatı geçirdikten 15 gün sonra felç olan ve kaldırıldığı hastanede geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Sakaryalı Ebru Çoban (27) dikkatleri bir kez daha obezite cerrahisine çevirdi. Ülkede sayısı hızla artan obezite ameliyatlarında ölüm oranının dünya ortalamasının 10 kat üzerinde olduğu belirtilirken İzmirli Sağlık Hukuku Uzmanı Zafer Binici, bu operasyonlar için ruhsat zorunluluğu getirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de çocuklarda ve yetişkinlerde obezite oranı hızla artıyor. Hareketsiz yaşam, fast food beslenme nedeniyle aşırı kilolu olan binlerce kişi, diyet ve egzersizlele zayıflayamayınca çareyi ameliyatta buluyor. Son dönemde bu ameliyatın ardından çok büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşan hatta hayatını kaybeden insanlara son örnek ise daha birkaç gün önce Kocaeli'de yaşandı. Ankara'da mide küçültme ameliyatı geçirdikten 15 gün sonra felç olan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Sakaryalı Ebru Çoban (27) dikkatleri bir kez daha obezite cerrahisine çevirdi.
"Bu kadar önemli ameliyatları yapan hastanelere ruhsat verilmeli"
Çalışmalarını İzmir'de yürüten Sağlık Hukuku Uzmanı Avukat Zafer Binici, obezite ameliyatının genel cerrahi uzmanlığının bir üst ihtisas dalı olduğunu söyledi. Son yıllarda çok yapılan mide küçültme ameliyatlarının riskli operasyonlar olduğunu vurgulayan Binici, bu ameliyatları yapan genel cerrahi uzmanlarının aynı organ nakli ameliyatlarında olduğu gibi ruhsatlandırılması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın hem obezite ameliyatı yapılacak hastaneyi hem de bu operasyonu gerçekleştirecek genel cerrahi uzmanını yapacağı incelemelerin ardından ruhsatlandırması gerektiğini anlatan Binici, "Maalesef bu ameliyatlar nedeniyle genç yaşta hayatını kaybeden çok sayıda hasta var. Hasta kayıpların hasta, doktor veya hastane kaynaklı olup olmadığını bilmiyoruz. Ancak bu kadar önemli ameliyatları yapan hastanelere, Sağlık Bakanlığı tarafından bir ruhsat verilmeli. Türkiye'de organ naklinde ruhsatı olmayan doktor, organ nakli ameliyatını gerçekleştiremez. Naklin yapıldığı merkeze de ayrı bir ruhsat verilir. Bu uygulamanın obezite ameliyatlarında da yürürlüğe konması gerekiyor" dedi.
"İstatistiki veri olacak"
Ruhsatlandırma işlemenin obezite ameliyatlarının takibi, izlemini de kolaylaştıracağını ifade eden Binici, "Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı ruhsatlandırmanın birçok faydası olacaktır. Türkiye genelinde yapılan obezite ameliyatları istatistiki veri olarak kayda geçecektir. Bu veriler obeziteyle mücadele noktasında geliştirilecek sağlık politikalarına da ışık tutacaktır" dedi. Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı çalışmalara her türlü katkıyı vermeye hazır olduğunu belirten Binici, konunun her zaman takipçisi olacaklarını söyledi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.