Öğrencilerden Otomasyonlu Sera
Çankırı'da 2 lise öğrencisi, kendi kendini sulayabilen ve toprağını kendisi sürebilen bir "sera" yaptı.
Çankırı'da 2 lise öğrencisi, kendi kendini sulayabilen ve toprağını kendisi sürebilen bir "sera" yaptı.
Çankırı TOBB Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Enes Akkaya ve Kenan Kesal, okullarında düzenlenen bilim fuarı kapsamında bir çalışma gerçekleştirdi. Kendi kendini sulayabilen, havasını ve ışığını kontrol edebilen ve toprağını kendisi sulayabilen bir "sera" geliştiren iki arkadaş, gerçekleştirdikleri proje ile büyük beğeni topladı.
-Paradan, zamandan ve sudan tasarruf ediyor
Yaptıkları çalışma ile ilgi bilgi veren 11. sınıf öğrencisi Enes Akkaya, okullarında gerçekleştirilen bilim fuarı kapsamında yaptıkları çalışmalar neticesinde bir otomasyonlu sera geliştirdiklerini ifade ederek, "Bu, kendi kendini sulayabilen, havasını ve ışığını kontrol edebilen, ayrıca toprağı kendi kendine sürebilen bir sera. Bu çalışmadaki amacımız, çiftçilerin, hobi amaçlı bitki yetiştirenlerin paradan zamandan ve sudan tasarruf sağlamalarını sağlamak. Bunun için kendi kendini kontrol eden bir sera tasarladık" şeklinde konuştu.
-Toprağını kendisi sürüyor
Kendi kendini yöneten bu seranın nasıl çalıştığını da anlatan Akkaya, seranın üzerindeki ışık, su ve toprak-nem sensörü ve sıcaklık sensörü sayesinde içerideki değerlerin kolayca ölçüldüğünü ve bu bağlamda bir otomasyon sağlandığını belirtti. Seranın, toprak-nem sensörü sayesinde toprağın nemini algılayıp, ona göre su motoruna veya bağlı olduğu vanaya sinyal göndererek sulamayı gerçekleştirdiğini söyleyen Akkaya, yeterince sulandığında da sulamanın otomatik olarak kesildiğine dikkat çekti. Akkaya, "İçeride bulunan sıcaklık sensörü sayesinde de içerinin ısısı bitki için olumsuz değerlere ulaştığında havalandırmasını açarak içeriyi soğutup, ısıtabiliyor. Üzerindeki ışık sensörü ile de geceleri mavi ışık vererek bitkilerdeki fotosentezi artırıp verimi yükseltmeyi amaçlıyoruz. Üzerine ekleyeceğimiz bir yaylı sistem sayesinde istersek zaman ayarlı istersek elle manuel olarak ileri geri yaptırarak toprağı traktör gibi sürdürebiliyoruz. Böylece ufak seralara traktör ve çapa makinesi sokma zorunluluğumuz kalmıyor" ifadelerini kullandı.
-Otomatik sera, okul bahçesindeki büyük seraya uyarlanıyor
Projenin bir diğer mimarisi olan 11. sınıf öğrencisi Kenan Kesal ise geliştirdikleri otomatik seranın okul bahçesinde bulunan büyük seraya uygulamayı amaçladıklarını ifade ederek, projenin gerçekleştirilebilir olduğunu herkese göstermek istiyoruz dedi.
Öğrencilerin geliştirdikleri proje hakkında konuşan okul müdürü Nazır Şahin, bu tür mini projeleri maksi projelere dönüştürerek öğrencilere uygulamalı hobi alanları açtıklarını belirterek, "Öğrencilerimizin yapmış olduğu mini projelerini bahçede uygulayarak küçük hobi alanları oluşturmaya çalışıyoruz. Öğrencilerin tabiatla iç içe olarak, bitkilerin nasıl yetiştiğini, daha verimli ve kaliteli ürünü nasıl alabileceğimizi gösteriyoruz. Mini projeyi maksi projeye haline dönüştürerek öğrencilere uygulamalı hobi alanları açıyoruz. İnşallah öğrenciler tabiatı ve bitkileri daha iyi tanırlar. Bunları kullanarak da gelecekte daha kaliteli daha az enerji ile daha fazla ürün nasıl elde edebiliriz, bu projeleri de gerçekleştiririz" şeklinde konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.