Öğrencilere Uygulamalı İlk Yardım Eğitimi
Başkent Üniversitesi Adana Özel Başkent Okulları öğrencilerine, herhangi bir kaza veya yaralanma anında hayat kurtaran ilk yardım eğitimi verildi.
Başkent Üniversitesi Adana Özel Başkent Okulları öğrencilerine, herhangi bir kaza veya yaralanma anında hayat kurtaran ilk yardım eğitimi verildi. Öğrenciler, uygulamalı eğitimde, insan maketleri üzerinde suni teneffüs ve kalp masajının nasıl yapılacağını öğrendi.
Adana Özel Başkent Okullarında ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen "Çocuklar Hayat Kurtarıyor" konulu eğitim semineri, Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezinden Prof. Dr. Şule Akın tarafından verildi.
Seminerin başında, öğrencilere ilk yardımın nasıl yapılacağını anlatan Prof. Dr. Şule Akın, kaza veya yaralanma anında ilk müdahalenin maksimum 5 dakika içerisinde yapılmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Akın, "Sağlık profesyonelleri yani doktor, hemşire ve ambulans gelene kadar bizim ilk müdahaleye başlamamız lazım. Siz de bunları yapabilecek zeka ve beceri mevcut" ifadelerini kullandı.
Önce bilinç kontrol edilmeli
İlk yardım anında, acil müdahale edilmesi gereken kişinin yanına gidilerek hafifçe sarsıp "Nasılsınız?" diye basit bir soru yöneltilmesi gerektiğini belirten Akın, "Bilinci yerinde mi değil mi? Önce bunu anlamak gerekli. Eğer size yanıt veremiyorsa bilinci kapalıdır." dedi.
Bu durumda ilk yapılması gerekenin hava yolunu açmak olduğunu vurgulayan Akın, bunun nasıl yapılacağını şöyle anlattı:
"Hava yolunu açmak için alnını sabit bir şekilde tutuyoruz, diğer elin işaret ve orta parmağı ile çeneyi yukarı kaldırıyoruz ve yanına yaklaşıp solunumunu kontrol ediyoruz. Biz buna "bak-dinle-hisset" diyoruz. Bu üçlüyü asla unutmayın."
112'yi aramayı unutmayın
Bu arada 112'nin aranmasını isteyen Akın, şöyle devam etti:
"112 ekibi gelene kadar göğüs masajına başlıyoruz. Göğsün tam ortasına bir elinizi tam oturtacaksınız. Diğer elinizi onun üzerine kenetleyeceksiniz. Omuzlar dik, dirsekler bükülmeden çökmeye başlayacaksınız. Bu işlemi tam 30 kez yapacaksınız. Masaj sonrası eğer bu eğitimi aldıysanız kişiye iki kez kurtarıcı solunumu yapacaksınız. Bunu da alnı sabit tutup hava kaçmasın diye burun uçlarını kapatarak yapacaksınız. Ağzının tam üzerinden iki kez nefes verdikten sonra uzaklaşıp göğsünden nefes almasına izin vereceksiniz, sonra masaja devam edeceksiniz."
Uygulamalı eğitim
Prof. Dr. Şule Akın'ın ilk müdahalenin nasıl yapılacağı ile ilgili verdiği bilgilerin ardından, öğrenciler uygulamalı eğitime geçti. Başkent Üniversitesi Adana Hastanesinde görevli hemşirelerin yardımcı olduğu öğrenciler, insan maketleri üzerinde suni teneffüs ve kalp masajı uyguladı. Akın'ın anlatımlarından öğrendiklerini başarılı bir şekilde uygulayan öğrenciler, acil bir durumda ilk müdahalede bulunabileceklerini herkese gösterdi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.