Öğrencilerin beslenmesine dikkat

Öğrencilerin beslenmesine dikkat

Adıyaman'ın Kahta Devlet Hastanesi Diyetisyeni Çiğdem Kılınç, okul çağındaki çocukların beslenmeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Adıyaman'ın Kahta Devlet Hastanesi Diyetisyeni Çiğdem Kılınç, okul çağındaki çocukların beslenmeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Çocukluk çağında kazanılan alışkanlıklara dikkat çeken Diyetisyen Çiğdem Kılınç, çocukluk döneminde kazanılan alışkanlıkların, daha sonraki yaşlarda vazgeçilmesinin ya da değiştirilmesinin çok zor olduğunu söyledi.

Diyetisyen Kılıç, "İlkokul çağındaki çocukların kendi dönemlerinde kazandıkları alışkanlar, ileriki yaşlarda vazgeçmeleri ya da değiştirmeleri çok zordur. Bu nedenle çocuklara erken yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması büyük önem taşıyor. Çocuğa sağlıklı beslenme alışkanlığını önce aile daha sonra okul tarafından kazandırılması gerekiyor.

Okul çağı 6-17 yaş grubu çocukları kapsayan ve çocukların beslenme alışkanlıklarının geliştiği, ev dışında arkadaşlarıyla yemeye başladığı, fiziksel, bilişsel ve sosyal büyüme ve gelişmenin hızlandığı, sorumlulukların arttığı, yetişkinlik döneminde sağlıklı yaşamın temellerinin atıldığı önemli bir dönemdir. Bu dönemde çocuklarda beslenmenin yaşa, cinsiyete, vücut ağırlığına ve fiziksel aktivite durumuna göre düzenlenmesi gerekir" dedi.

Güne başlarken yapılan iyi bir kahvaltının okul çocuklarında başarıyı doğrudan etkilediğini vurgulayan Diyetisyen Kılınç, "Beslenme açısından dikkat edilmesi gereken en önemli konu çocuğun okula gitmeden önce mutlaka kahvaltı yapması gerektiğidir. Güne başlarken yapılan iyi bir kahvaltının okul çocuklarında başarıyı doğrudan etkilediği unutulmamalıdır. Kahvaltı yapılmadığında uzun süren bir açlık sonucu kişi kendini halsiz ve bitkin hisseder, yeterli enerji alınmadığı için zihinsel faaliyetlerde azalma görülür, özellikle de dikkat, çalışma ve öğrenme yeteneği azalır. Bu nedenle günün en önemli öğünü kahvaltıdır ve bu kahvaltının protein ve kalsiyumdan zengin olan peynir, yumurta gibi sağlıklı besinlerden oluşması gerekir. Öğleden sonra okula başlayan çocukların genellikle sadece kahvaltı yaptığını ve öğle yemeklerini yemediği görülüyor. Bunu önlemek amacıyla kahvaltının çok geç saate bırakılmaması, öğle yemeğinin okula gitmeden önce zamanında yenilmesi gerekir. Akşam yemeklerinin okul dönüşünde çok geç saatlere kalmaması protein ve posadan zengin bir öğün olması ve yemeklerle beraber kola, meyve suyu, gazoz yerine ayran veya su ile yenilmesi tercih edilmelidir.

Yaz aylarında günler uzun olduğu için gündüzleri, kış aylarında da geceler uzun olduğu için akşamları ara öğünler yapılmalıdır. Ara öğünlerde sağlıklı besinler tercih edilmeli; pasta, bisküvi, kurabiye, çikolata, kola, cips yerine meyve, yoğurt, süt, peynir, taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı besinler tercih edilmelidir" şeklinde konuştu.

Suyun yeterince içilmesine dikkat çeken Diyetisyen Kılınç, "Bütün bunları yaparken yeterince su içmeyi de unutmamak lazım. Böbreklerin iyi çalışması, metabolizmanın etkin çalışması için su içerken, içilen suyun güvenli ve temiz olmasına dikkat edilmelidir. Her çocuğun kendi su kabı olmalı veya tek kullanımlık bardaklar kullanılmalıdır" ifadelerini kullandı.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.