Öğretmenlere Mülakat Tartışması Sürüyor !
Öğretmenlere Mülakat Tartşıması ! Türk Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, MEB Bakanı Yusuf Tekin’in ‘Mülakat Yapılacak’ açıklamasının Erdoğan’ın sözleriyle çeliştiği vurgulandı. Milli Eğitim Mülakat...
Öğretmenlere Mülakat Tartşıması ! Türk Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, MEB Bakanı Yusuf Tekin’in ‘Mülakat Yapılacak’ açıklamasının Erdoğan’ın sözleriyle çeliştiği vurgulandı.
Milli Eğitim Mülakat Eziyetini Yaşamış Bir Camiadır
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Galip Geylan, “Sayın Cumhurbaşkanının Mülakatın kaldırılacağı sözü havada bırakılamaz. MEB Bakanı Sayın Tekin, kkatıldığı bir televizyon programında öğretmen atamalarının kurulacak bir komisyon huzurunda 45 dakikalık bir mülakatla yapılacağını ifade etti. Bu değerlendirmenin, öncelikle, Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın daha önce kamuoyuna verdiği “Kamuya işe alımları mülakatı kaldırarak gençlerimizin yazılı sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız.” beyanı ile çeliştiğini ifade ediyoruz. Özellikle eğitim çalışanları “mülakat” uygulamasının eziyetini yaşamış ve uzun yıllar bu travmanın olumsuz etki ve sonuçlarını bizzat tecrübe etmiş bir camiadır”
Öğretmen En Donanımlı Şekilde Yetişmeli
Geylan sözlerini şöyle sürdürdü, “Sahanın psikolojisi bu haldeyken, öğretmen atamalarında (ve belki de diğer başka süreçlerde) yeniden mülakatın belirleyici olacağı bir kurgunun dile getirilmesi, eğitim çalışanlarında ve öğretmen adaylarında asla yadırganamayacak bir endişe ve huzursuzluğa neden olmuştur. Sayın Bakanın, öğretmenin niteliğini koruma gayesiyle yaptığı değerlendirmenin pratiğe yansımasının iyi hesap edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bize göre de ülkemizin geleceğini inşa eden öğretmenlerimizin en donanımlı şekilde yetiştirilmesi elzemdir. Ancak bunun için ilk yapılması gereken, öğretmen yetiştirme sürecinin masaya yatırılmasıdır. Her zaman söyleriz; öğretmenlik sadece geçimi sağlamanın vasıtası olan bir meslek olmaktan ibaret değildir. Öğretmenlik bir ideal ve sevgi mesleğidir. İşte bu bilinç temelinde öğretmen yetiştirme sürecinin tayin edilmesi gereklidir. Sendikamızın düzenlediği Öğretmen Yetiştirme Çalıştayı sonuç raporlarına da yansıdığı gibi; Öncelikle öğretmen liselerini yeniden açalım. Öğretmen olma arzu ve hedefindeki öğrencilerimiz öğretmen liselerine yerleşsin. Orta öğrenim düzeyinde bu hedefinde bir sapma olmayan mezunlarımız, yine öğretmen olma arzu ve hedefiyle eğitim fakültelerine yerleşsin. Eğitim fakültelerimizin son sınıflarını tam zamanlı olarak sahada/okulda geçiren öğrencilerimiz, hala öğretmen olma duygu ve hedefini taşıyorsa öğretmen adayı olarak fakülteden mezun olsunlar. İşte böylesi bir duygu ve donanımla eğitim fakültesini bitiren mezunlarımız zaten gerçek anlamda “nitelikli öğretmen” olarak eğitim sistemine dahil olurlar. Sayın Bakanın, 45 dakikalık mülakatla amaçladığı ölçme, işte bu 9 yıllık lise ve üniversite eğitim sürecinde zaten sağlıklı şekilde gerçekleşmiş olacaktır. Öte yandan onlarca branşta 30-40 bin öğretmen alımın yapılacağı bir mülakat sürecinin, fiziken yürütülmesi de hesap edilebilecek ya da edilemeyen bir çok sıkıntıya neden olacaktır. Her bir adayın 45 dakika mülakata tabi tutulacağı mülakatlarda, liyakatli komisyonların yeterince oluşturulması, o komisyonların belki de haftalar sürecek değerlendirme süreçleri de çok önemli bir sorun olarak karşımıza çıkacaktır. Tabii, kamuyu yönetme hadsizliğini yıllardır sergileyen bir takım dışarıdan yapıların alışageldik çirkinlikleri de sürecin cabası olacaktır” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.