OKA Yönetimi Amasya’da toplandı

OKA Yönetimi Amasya’da toplandı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2017 Eylül ayı yönetim kurulu toplantısı Amasya'da yapıldı.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2017 Eylül ayı yönetim kurulu toplantısı Amasya'da yapıldı.

Amasya Valisi Dr. Osman Varol'un ev sahipliğindeki toplantıya OKA Dönem Başkanı Samsun Valisi Osman Kaymak, Tokat Valisi Dr. Ömer Toraman, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Çittır, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç ile diğer yönetim kurulu üyeleri katıldı.

OKA'nın Amasya, Çorum Samsun ve Tokat illerinden oluşan bölgede başta kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve diğer sosyal-ekonomik aktörlerin birbirleriyle işbirliğini geliştirmek ve bölgenin gelişmesini sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmekte olduğunu belirten Samsun Valisi Kaymak, "Daha önce tamamlanan Samsun Fuar Kongre Merkezi, Çorum Teknoparkı ve Amasya ilimizde Yeşilırmak Şişirme Bendi, Yenilenebilir Enerji ve Turizm Cazibe Alanı Projesi'nin güdümlü proje sözleşmesi imzalanmış ve şu anda proje inşaatı yüzde 99 oranında tamamlanmış durumdadır. Yaklaşık bütçesi 16 milyon lira olan bu yatırımız 7 milyon lirası kalkınma ajansı tarafından hibe desteği olarak sağlanmış olup geri kalan 9 milyon lira Amasya Belediyesi ve Amasya İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır. Proje kapsamında Yeşilırmak Kauçuk Bend Yapım İşi ve 200 Kw'lık hidrodinamik burgu HES kurulması sağlanmıştır. Ayrıca Amasya Belediyesi Kent Müzesi ve Sergi Salonları Binası yapım işi bitirilmek üzeredir" dedi.

Bu proje sayesinde Amasya Kalesi ve tarihi Yalıboyu Evleri ile en önemli doğal mirası durumundaki Yeşilırmak Nehri'nin bütünleştirilmesi ve Yeşilırmak'ın su seviyesinin şehir içerisinde istenildiği miktarlarda kontrol edilmesi sağlanarak bölge akarsuları için yaz aylarında sulama suyu sağlanması ile su seviyesinin kontrol edilmesinde düşük maliyetli, taşkın korumalı bir modelin oluşturulması ve tanıtılması amaçlandığına değinen Vali Kaymak, "Ayrıca proje ile birlikte bölge akarsularında çevre dostu, hidrodinamik burgu HES ile yenilenebilir enerji elde edilmesine bir model oluşturması ve bu modelle elektrik üretimine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Böylece TR83 Bölgesinde kentsel dokuların korunması, geliştirilmesi, turizme yönelik kentsel altyapının sürdürülebilir bir yaklaşımla iyileştirilmesi, turizm sektörü işletmeleri başta olmak üzere tüm bağlı sektör ve iş kollarında iş ortamının iyileştirilerek bölgesel rekabet edebilirliğin güçlendirilmesi, bölgesel gelişmenin hızlandırılması ile ilin marka kent olmasına katkı sağlanacaktır" diye konuştu.

Birim faaliyet raporlarının ve ajansın 2016 yılı 6 aylık faaliyet raporunun yönetim kuruluna sunulması, devam eden mali destek programlarının uygulama süreçleri, doğrudan faaliyet desteği ve teknik destek uygulamaları, yatırım destek ofisleri çalışmaları, güdümlü proje çalışmaları ve ajansın aylık faaliyetleri ve aylık bilançosu hakkında bilgi sunulduğu toplantıda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na sunulmak üzere hazırlanacak Tokat merkez OSB atıksu arıtma tesisi fizibilite raporunun ajans tarafından hazırlatılması ve Gümüşhacıköy Tarihi Meydan bölgesinin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesinin ajans tarafından hazırlatılması konuları da görüşüldü.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.