Okul çağında beslenmeye dikkat

Okul çağında beslenmeye dikkat

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Başkanı Doç.

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gonca Handan Üstündağ, okul çocuğu dönemindeki beslenmenin; sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması ve erişkin yaşta ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önlenmesi açısından önemli olduğuna vurgu yaptı.

Pediatri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gonca Handan Üstündağ, çocuğun toplum yaşamına ilk kez bilinçli olarak girdiği okul çağı döneminde, genellikle okulda ve okul dışında tek başına kalan çocukta yanlış beslenme alışkanlıklarının sıkça görüldüğünü ifade etti.

Üstündağ, "Çocuğun ne miktarda ve hangi tür besinlere ihtiyacı olduğunu bilmemesi, düzensiz besin alımı, yanlış besin seçimi, besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasındaki hatalı uygulamalar, okullarda verilen ve yenilen besinlerin uygun olmayışı beslenme sorunlarına neden olmaktadır. Sağlıklı ve dengeli beslenme okul çocuklarına neler sağlar? Büyüme ve gelişmeleri tam olur. Vücut dirençleri artarak bulaşıcı hastalıklardan korunmaları sağlanır. Algılama, öğrenme ve dikkatini toplaması sağlanır. İleriki yaşam için dengeli beslenmeyi öğrenir. Zeka düzeyi ve bağışıklık sistemi güçlenir. İleriki yaşamında karşılaşabileceği çoğu hastalık için önlem alınması sağlanır. Okul çocuğunda beslenme durumunun iyileştirilmesi için öneriler; Yemeğin görünümü, kokusu ve sunumu çocuk için seçici bir özelliktir. Çocuğun hiç sevmediği gıdalar, sevilenlerin arasına karıştırılıp güzel bir sunum ile yedirilebilir. Gün içinde çocuğun sıvı alımı takip edilmelidir. Çocukları taze sıkılmış meyve suyu, süt, ayran ve en başta suya alıştırmak önemlidir. Çocuklar çikolata, tatlı ve fast food tüketebilirler fakat önemli olan bunları ara sıra, alışkanlık haline dönüştürmeden vermektir. Çocuğunuza daha fazla yemesi için ısrar etmeyin. Başka çocuklarla karşılaştırma sık yapılan hata" diye ifade etti.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.