Ölümünün 429’uncu Yılında Mimar Sinan Ve Eserleri Konuşuldu
Edirne Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği, TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği, EFOD ve Trakya Üniversitesi ile birlikte ölümünün...
Edirne Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği, TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği, EFOD ve Trakya Üniversitesi ile birlikte ölümünün 429'uncu yılında Mimar Koca Sinan'ı Anma Etkinliği çerçevesinde panel düzenlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Özdiş, İstanbul'dan sonra en çok Mimar Sinan eserine sahip olan kentin Edirne olduğunu söyledi.
Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde düzenlenen panelin açılış konuşmasını Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Parlakçı yaptı. 429'uncu yılında Mimar Koca Sinan'ı Anma Etkinlikleri hakkında bilgi veren Parlakçı, "Mimar Koca Sinan'a saygımızı sunmamız, onun eserlerine sahip çıkmamız bizim için bir borçtur. Mimar Koca Sinan Edirne'de bunu fazlasıyla hak ediyor. Panelimize katılan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Temsilciliği adına konuşan Nihat Çolak, "Mimar Sinan'ın mühendislik yanının ele alınması sizleri sevindirdi. Mimar Sinan'ı anlamak, onun izinde gitmek, eserlerini açığa çıkarmak çok önemli. Kentleşme politikalarına da yol göstereceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sennur Akansel de Mimar Sinan'ın tüm dünyaya kendisini hayran bıraktığını söyledi. Osmanlı'nın ordularıyla olduğu kadar mimarlık eserleriyle de gücünü gösterdiğini anlatan Akansel, "Mimar Sinan'ın bugün ayakta duran binlerce yapısı bulunmakta. Mimarlık dehası olan su yolları da bu önemli eserlerinin içinde yer almaktadır. Su yollarını anmak için bu yıl ki etkinliğimizi "Suyun İzinde Mimar Sinan" olarak belirledik. Katılan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.
Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, Kent Konseyi olarak bu tür etkinliklerde olmaya devam edeceklerini belirtirken, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır da tüm panelistlere teşekkür etti.
Açılış konuşmaların ardından panele geçildi. Panelin oturum başkanlığını Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sennur Akansel yaptı.
Panelde Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Özdiş "Mühendis ve Mimar Sinan', Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yaraş "Antik Çağda Suyolları ve Gelişimi" ve İ.E.T.T. İşletme Genel Müdürlüğü'nden Ali Uluş "Trakya Bölgesi'nde Su Yolları" isimli bir konuşma yaptı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Özdiş, Mimar Sinan'ın 150 cami ve medrese, 70 medrese, 50 hamam, 40 türbe, kervansaray, imaret, Darüşşifa, köşk, mahzen, köprü, su kemeri olmak üzere yaklaşık 500 eserin olduğunu söyledi. Özdiş, İstanbul'dan sonra en çok Sinan eserine sahip olan kentin Edirne olduğunu; Edirne'nin Mimar Sinan'ın ön önemli eserine de sahip olduğunu belirtti. Eserlerinin ana malzemesinin taş olduğunu anlatan Özdiş, özellikle Edirne'de yer alan "Sinan Eserleri" hakkında bilgi verdi.
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yaraş da, Mimar Sinan'ın suyolları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Yaraş, uygarlığın belirtilerinden birinin de suya hakim olabilme ve suyu doğru kullanabilme ile ölçüldüğünü söyledi.
Mimar Sinan'ın yaptığı suyolları hakkında bilgi veren İ.E.T.T. İşletme Genel Müdürlüğü'nden Ali Uluş ise, "Mimar Sinan'ın üç önemli su yolu var. Bunlardan birincisi Taşlımüsellim Suyolları, ikincisi Süleymaniye suyolları, üçüncüsü ise Kırkçeşme suyollarıdır. Suyolları birbirine çok yakın tarihlerde yapılmıştır. Zamana bağlı olarak geliştirmiştir. Mimar Sinan bu suyollarını yaparken hem basınçlı hem de durgun su kullanmıştır. Buda suyollarının uzun yıllı olmasını sağlamıştır. Bu su yollarını belli bir matematiksel işlemle yapıldığını düşünüyoruz" diye konuştu.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.