Op.dr. Alay: "Önce Bedeninizi Anneliğe Hazırlayın"
Gebeliğin kadının yaşamında hem tıbbi bakım hem de psikolojik destek gerektiren önemli bir süreç olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı...
Gebeliğin kadının yaşamında hem tıbbi bakım hem de psikolojik destek gerektiren önemli bir süreç olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, anne olmak isteyenlerin önce bedenin anneliğe hazırlanmasını gerektiğini söyledi.
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Aslı Alay, "Anne ve baba olmaya karar verdiniz. Gebelik planladınız. Bundan sonra ne olacak? Karar vermek yeterli mi? Bedeniniz anneliğe hazır mı? Doğru zaman mı? Ve daha birçok soru. Kadın bedeninde biyolojik, psikolojik; hayatında ise sosyolojik değişiklikler yaratır. Gebelik planlayan her kadına yeterli etkin bakım ve kontrol sağlıklı bebeklere kavuşmamızı sağlar" dedi.
Gebelik planı öncesi her kadının mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene edilmesi gerektiğini kaydeden Alay, "Gerekli testleri yapılmalı, eksik aşıları tamamlanmalı, vitamin desteği almalıdır. Rahim ağzı kanseri tarama testi olan pap smear, jinekolojik ultrasonografi ve meme muayenesi yapılmalıdır. Kan grubu, geçirilmiş enfeksiyonlar, troid testi, karaciğer ve böbrek fonksyonlarını gösteren testler yapılmalıdır" diye konuştu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Aslı Alay, gebelik öncesi ödevleri şu şekilde sıraladı:
"1- Folik asit: gebelik planından 3 ay önce başlanılarak gebeliğin 12. Haftasına kadar tüm anne adaylarına folik asit verilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da verilmesi önerilmekte ve nöral tüp defekti denilen beyin ve omirilik gelişim anomalilerini önlemektedir.
2- Aşılama: Aşılamada amaç bireyi hastalıklardan korumaktır. Gebelik planlayan kadında ise daha ağır geçebilecek ve fetüsü etkileyecek enfeksiyonlardan korumaktır. Özellikle kış mevsiminde geçecek gebeliklerden önce grip virüsüne karşı aşı önerilmektedir. Ayrıca gebelikte geçirildiğinde fetüste oldukça ağır sonuçları olan kızamıkçık virüsüne karşı, bu hastalığı geçirmemiş anne adaylarının aşılanması gerekmektedir. Kızamıkçık aşısı yapılmasının ardından 28 gün gebelikten korunulmalıdır. Bu aşı gebelikte kesinlikle yapılmaz.
3- Genetik öykü, akraba evliliği: son yıllarda sayısı azalmakla beraber akraba evliliği ülkemizde önemli bir sorundur. Akraba evlilikleri tüm dünyada oldukça nadir görülen özellikle metabolik hastalıkların ülkemizde daha sık görülmesinin önemli bir nedenidir. Özellikle ailede bilinen genetik geçişli hastalık varlığında mutlaka aileye genetik danışma verilmelidir. Ağır ve ölümcül seyreden genetik geçişli hastalıklarda yardımcı üreme yöntemlerinden yararlanılmalıdır. Önceki gebeliklerinde anomalili doğum öyküsü olan kadınlarda mutlaka genetik danışma almalıdır.
4- Kronik hastalıklar:gebelik planlayan ve hipertansiyon, astım, kalp hast, diyabet, epilepsi, guatr, depresyon, anemi gibi kronik hastalıkları olan her kadın ayrıntılı olarak hem kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hem de ilgili branş hekimi tarafından konsülte edilmelidir. Tedavide gebeliğe zararlı olmayan ilaçlara geçilmelidir.. Ayrıca vücut kitle indeksi yüksek olan kadınların ideal kilolarına geldikten sonra gebelik planlaması önerilmelidir.
5- Alışkanlıklar: Büyük tehlike sigara, alkol ve yasadışı ilaç kullanımı sırasında oluşabilecek gebelikler hem anne, hem bebek açısından ciddi sorunlara yol açmakta. Bu alışkanlıklar bırakılmadan gebelik kesinlikle düşünülmelidir.
6- Gebelik öncesi beslenme: Gebelik planlayan her kadın katkı maddesi içeren hazır ve dondurulmuş gıdalardan uzak beslenmeli, çiğ et ve çiğ balık tüketimi kesinlikle yapılmamalı, mevsim sebze, meyveleri bolca tüketilmelidir. Gebelik planı öncesi mutlaka hekimiyle beslenme düzeni konusunda ayrıntılı bilgi edinmelidir."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.