Ordu’da Tarihi Gün
Dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini gerçekleştiren Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Fındık Alanında Stratejik İşbirliği Deklarasyonu’nu Ordu’da ilan etti. Ordu, dünya fındık sektöründe tarihi bir güne tanıklık etti. Ordu Büyükş
Dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini gerçekleştiren Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Fındık Alanında Stratejik İşbirliği Deklarasyonu’nu Ordu’da ilan etti.
Ordu, dünya fındık sektöründe tarihi bir güne tanıklık etti. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in daveti ile fındık hasadı kapsamında Ordu’ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanı İmam Karimov ve Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanı Levan Davitashvili Ordu Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti.
Ziyarette Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı ile Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanlığı arasında “Fındık Alanında Stratejik İş Birliği Deklarasyonu” imzalandı.
Fındığın ülkenin önemli bir girdisi ve Karadeniz’in namusu olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Tarihimizde ilk defa fındık fiyatı halkımızı mutlu edecek şekilde ilan edildi. Kıymetli ürünümüze ve üreticimize bu desteği verdikleri için Sayın Cumhurbaşkanımıza ve değerli dostumuz Bekir Pakdemirli’ye tüm Ordu ve Karadeniz adına teşekkür diyorum” dedi.
BAŞKAN GÜLER: “FINDIK, TABİRİ CAİZSE KARADENİZ’İN NAMUSUDUR”
Fındık hasadının 400 bin ailenin doğal bayramı olduğunu ifade eden Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Bugün Ordu’muz tarihi bir gününü yaşıyor. Fındık gibi çok önemli bir ürünümüzün hasadını bayram şekilde kutlayacağız. Bu bayram 700 bin hektarda 400 bin ailenin üretim yaparak ortaya koyduğu doğal bir bayram olacak. Tarihimizde ilk defa fındık fiyatı halkımızı mutlu edecek şekilde ilan edildi. Aynı zamanda da toprak mahsulleri ofisimizde alım yapacaklar. Fındık ülkemizin de gururu olan bir ihraç ürünüdür. Fındık ürünü aynı zamanda katma değerlere dönüştürülürse 8,5 milyar dolarlık bir ürüne dönüşebilecek. Ülkemizin önemli bir girdisi ve Karadeniz’in tabiri caizse namusudur. Kıymetli ürünümüze ve aynı zamanda üreticimize bu desteği yaptıkları için Sayın Cumhurbaşkanımıza, değerli dostumuz Bekir Pakdemirli’ye, bütün Ordu ve Karadeniz adına teşekkür diyorum” dedi.
TARIM BAKANI PAKDEMİRLİ: “HİLMİ GÜLER’İN YAPACAĞI PROJELER GERİYE GÖÇ SAĞLAYACAK”
Programda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Biz üç bakan olarak her zaman üretenin ve tüketenin yanındayız. Yeni çeşitleri üreticimize sunmak, verim ve kaliteyi arttırmak, bölgemizdeki hastalık ve zararlılarla mücadele etmek, ürün kalitesi ve çeşitliliğini arttırarak fındığa katma değer kazandırmak ile kaliteli ürünün tüketicilere ulaşması yönündeki stratejik iş birliğimizde kararlı olduğumuzu bu iyi niyet beyanı ile de açıklıyoruz. Fındık bizim için son derece önemli bir üründür. Karadeniz denilince akla fındık ve futbol geliyor. Karadeniz göç veren bir yer. İnşallah bundan sonra kıymetli başkanımızın yapacak olduğu projelerle geriye dönüşler olacağına inanıyorum. Fındık vatandaşlarımızın eviyle, köyüyle bağlantısını sağlıyor. Özellikle küçük üreticilerimizin üretim içerisinde olduğu ve bizimde bakanlık olarak aile işletmelerini desteklemek durumunda olduğumuz bir pozisyonda fındık üreticisini memnun etmek konusunda her türlü inisiyatif aldık” diye konuştu.
AZERBAYCAN CUMHURİYETİ TARIM BAKANI KARİMOV: “AMACIMIZ FINDIK ÜRETİCİLERİMİZİN GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DÜNYA PİYASALARINA GİRMELERİNİ SAĞLAMAK”
Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanı İmam Karimov fındığın ortak değerleri olduğunu vurguladığı konuşmada, “ 3 ülke olarak fındık konusunda yapacakları çalışmaların önemli olduğunu” söyledi. Bakan Karimov , “Öncelikle 3 ülkenin bir araya gelerek yaptığı iş birliğine teşekkür ediyorum. Bugün buradaki amacımız fındık üreticilerimizin güçlü bir şekilde dünya piyasalarına girmelerini sağlamak. Bunu yaparken adaletli ve güçlü bir şekilde birlikte olmamızdan geçiyor. Dünya fındığının yaklaşık %80’ini üreten bu 3 ülkenin bugün burada ortak deklarasyonda bulunması gelecek adına çok önemlidir” şeklinde konuştu.
GÜRCİSTAN ÇEVRE KORUMA VE TARIM BAKANI DAVİTASHVİLİ: “HİLMİ GÜLER’E TARIMA VERDİĞİ DESTEK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Dünya fındık sektörünün yaklaşık %80’ini üreten 3 ülkenin birlikte hareket etmesinin önemine vurgu yapan Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanı Levan Davitashvili, “Öncelikle burada bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Bugün burada 3 ülkenin tarım bakanı ile birlikte fındık hasat törenini gerçekleştireceğiz. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in dediği gibi Kurban Bayramı öncesi fındık üreticileri ile bir bayram yaşayacağız. Sayın Bakana yapmış olduğu tarım çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Fındık konusunda bugüne kadar yapılmış olan çalışmalarımızın zirvesini bu toplantı ile neticelendiriyoruz. Fındıkta dünya üretiminin yaklaşık %80’ini 3 ülke olarak bizler gerçekleştiriyoruz. Onun için aramızdaki iş birliği çok önemli. Bu iş birliğinin daha da gelişmesi için çalışma yapacağız” şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli, Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanı İmam Karimov ve Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanı Levan Davitashvili’nin imzaladığı iyi niyet deklarasyonu:
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan halkları arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmek ve fındık alanında iş birliğini geliştirmek; üretim, kalite, verimlilik için potansiyel ve ihtiyaç duyulan bilimsel, teknik ve teknolojik iş birliğini sağlamak ve fındık alanında daha yakın bir iş birliği geliştirmek, ortak yararları ve ortak çıkarları gözetmek amacı ile yapıldı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.