Orfoz Balıklarının Geleceği Bodrum’da Konuşuldu
TUBİTAK Projesi kapsamında gerçekleşen Uluslararası Orfoz Çalıştayı Bodrum'da gerçekleştirildi.
TUBİTAK Projesi kapsamında gerçekleşen Uluslararası Orfoz Çalıştayı Bodrum'da gerçekleştirildi.
Nesilleri gün geçtikçe tehlikeye giren orfoz balıkları için Türkiye'de ilk kez bir uluslararası çalıştay düzenlendi. Avrupa ve Afrika'da 10 ülke ile Türkiye'den 21 üniversitenin katıldığı çalıştayda araştırmacılar bilgilerini paylaştı.
2016 yılında koruma altına alınan balıklar geleceğinin konuşulduğu çalıştaya birçok sivil toplum örgütü de destek verdi. Bu sivil toplum örgütlerinin başında gelen Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV)" nın Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk orfoz balıkları ile ilgili sorunun sadece Türkiye ile sınırlı kalmadığını belirterek şunları söyledi: "Orfoz sadece Türkiye'de değil Yunanistan'da orfoz var Akdeniz ülkelerinde orfoz var ve orfozun korunması sadece Türkiye'nin sorunu da değil. Ama hepimiz kendi evimizin önünü temizlersek bütün evler temiz olacak. Onun için Türkiye bir yerden işe başlamalı"ifadelerini kullandı
Öztürk konu hakkında yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Bir defa, zıpkınla balık avcılığı sınırlandırılmalı. Trollerle ilgili sınırlamalar gelmeli. Daha da önemlisi belki de en önemlisi koruma alanları oluşturulmalı. Yani hayvanların kolayca üreyebileceği, kolayca yumurtlayabileceği, kolayca yaşayabileceği, beslenebileceği koruma alanları. İlk yapılması gereken şey bunlar"dedi.
Bodrum bölgesinde artık orfoz balığının kalmadığını ifade eden Prof. Dr. Bayram Öztürk konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Gökova bölgesi eskiden orfozların cirit attığı bir yerdi. Ne yazık ki orfoz kalmadı. Burada 30 sene önce daldığımız zaman büyük gifte küçük gifte orfozdan geçilmiyordu. Bugün bir tane orfoz yok. Dünkü dalışlarda hiç orfoz görülmedi. Yani demek ki biz birçok şeyi kaybediyoruz ve gelecek kuşaklara bırakacak, gençlere, çocuklarımıza bırakacak sürdürülebilir bir çevre ve sürdürülebilir deniz kaynakları lazım"şeklinde konuştu.
İskenderun Teknik Üniversitesi'nin öncülük ettiği ve 2 gün sürecek olan çalıştay sonunda uluslararası bir kampanya başlatılacak.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.