Organ Bağışında Bulunan Ailelere Plaket

Organ Bağışında Bulunan Ailelere Plaket

VAN (İHA) – Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezinde düzenlenen törenle organlarını bağışlayanların yakınlarına plaket...

VAN (İHA) – Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezinde düzenlenen törenle organlarını bağışlayanların yakınlarına plaket verildi.

YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezinin konferans salonunda gerçekleştirilen programa Van Valisi İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tuncer, İl Sağlık Müdürü Ergün Yanmaz, Başhekim Doç. Dr. Cengiz Demir, doktorlar ve organ bağışında bulunanların aileleri katıldı. Burada konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, organ naklinin her zaman gündemde olması gereken önemli bir konu olduğuna işaret ederek, "İnsan vücudu Cenab-ı Allah'ın yarattığı en orijinal makinedir. Birçok sistemi barındıran ve insanın ömrünün sonuna kadar yaşamasını sağlayan bir sistemdir. Tıp bilimi, insanın dünyaya geldiği günden beri hastalıklarla ilgili birçok gelişme kaydetti. Belki de bizim çağımızda bunlardan en önemlisi de organ naklidir. Bir başka canlıdan veya kadavradan, yakınlarının ve ailesinin izniyle alınan organların bir başka insana nakledilmesiyle onun daha konforlu bir hayat sürmesi sağlanır" dedi.

"Üniversitemiz insanlarımız için umut olmuştur"

Organ nakliyle ilgili sorunların çoğunun izah edildiğini aktaran Vali Taşyapan, "Bu sorunlar içerisinde teknik olanları, sağlıkla ilgili olanları ve dini olanları var. Bunların hepsine günümüzde cevap vermiş durumdayız. İnsanlarımızın bu anlamda bilinç seviyesi belli bir düzeye gelmiş durumda. Ülkemizde bazı Anadolu üniversitelerinde değişik konular ortaya çıkmaya başlamıştır. Bizim üniversitemizin de bu kabiliyete ulaşmış olması hem Van'ımız hem bölgemiz hem de bu hastalıklarla uğraşan insanlarımız için bir umut olmuştur" diye konuştu.

"Bu bilinci artırmamız gerekiyor"

Burada yapılacak olan ameliyatlarla birlikte başarının da artacağını anlatan Vali Taşyapan, buradaki teknik imkânların yanı sıra bağışçıların da önemine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hastanelerimiz, ekiplerimiz ve cihazlarımız var, ancak organ bağışlayıcımız yoksa. Bir şey yapamayız. Bu anlamda en önemli kısım organ bağışlayıcılarımızdır. Bu bilinci arttırmamız gerekiyor. Bugün ki bu faaliyette bu bilinci arttırmaya yönelik bir faaliyettir. Ben bu anlamda bugün burada organ bağışlayıcı olanları tebrik ediyorum. Bu konuya hepimizin duyarlı olması gerekiyor."

"Sırada karaciğer nakli var"

Programda konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, 2011 yılında yaşanan depremlerden sonra organ nakliyle ilgili çalışmalara başladıklarını ifade ederek, "Herkes depremle boğuşurken, biz diğer taraftan organ nakli için çalışıyorduk. Malatya'dan getirdiğimiz bir ekiple Van'da organ nakli yapabileceğimizi konuştuk. Günler geçtikten sonra biz de organ nakli yaptık. İlk naklimizi böbrek nakli olarak yaptık. Üniversitemizde böbrek, kornea, kemik iliği nakilleri yapabiliyoruz. Şimdi ise sırada karaciğer nakli var. Bunun içinde altyapımız tamamlandı. Kısa bir sürede bu nakli de yapmaya başlayacağız. Bununla ilgili birkaç cihazımız eksik. Bu cihazlarda geldikten sonra karaciğer naklini gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu.

Üniversitelerin ve hastanelerin altyapısı kadar organ nakline aracılık edecek olan hasta yakınlarının özverileri çalışmalarının da önemli olduğuna işaret eden Battal, "Bu konularda hem toplumumuzun bilinçlenmesi hem de toplumumuza bu mesajı verebilmek için bu toplantılar çok önemlidir. Biz bu konuda psikolog arkadaşlarımızı da üniversitemize aldık. Bu arkadaşlarda hasta yakınlarıyla konuşacak ve ikna konusunda önemli rol oynayacaklar. Bu anlamda nakilde bulunan ailelere çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Programda organ naklinin dini, sağlık ve teknik konularında bilgiler verilirken, organ bağışında bulunan ailelere de paket verildi.

Organ Bağışında Bulunan Ailelere Plaket

Organ Bağışında Bulunan Ailelere Plaket

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.