Organ Nakli Nasıl Gerçekleşir ?

Organ Nakli Nasıl Gerçekleşir ?

Organ nakli ancak bir hastanın hastanede vefat etmesiyle mümkün olabilir. Peki beyin ölümü gerçekleşen bir kişiden organ nakli nasıl gerçekleşir ? Hasta örneğin şiddetli beyin kanaması veya kaza sonucu hayatını yitirebilir.

Organ nakli ancak bir hastanın hastanede vefat etmesiyle mümkün olabilir. Peki beyin ölümü gerçekleşen bir kişiden organ nakli nasıl gerçekleşir ?

Hasta örneğin şiddetli beyin kanaması veya kaza sonucu hayatını yitirebilir.Hasta hastanede yatıyor ve solunum cihazıyla teneffüs ediyor. Doktorlar öncelikle hastanın iyileşmesi için tüm imkanları seferber eder. Ne yazık ki bazen hasta artık iyileşmeyecek kadar kötü haldedir. Hasta vefat etmek üzeredir.Hasta öldükten sonra belki organlarını veya dokularını bağışlayabilir. Doktor donör sicilini sorgular.Buna hastanın ölümü gerçekleşmeden henüz birkaç saat önce müsaade vardır. Donör sicilinde hastanın yaptığı seçim kayıtlıdır. Doktor hastanın seçimini ailesine açıklar ve devamında izlenecek süreç hakkında aileyi bilgilendirir.

Organ Bağışı Nedir ?

Organ bağışı hakkında geniş bilgi sahibi olan özel bir hemşire aileye rehberlik yapar.Bu arada hastanın ölüm hali saptanmıştır.Vedalaşma anı gelmiştir. Bu, donör ameliyatı öncesi veya sonradan yapılabilir. Bir kişi donör olmaya karar verirse, doktor o kişinin organlarının ne durumda olduğunu inceler. Özel geliştirilmiş bir bilgisayar yazılımı aracılığıyla nakledilecek organın en iyi kime uygun olacağı tespit edilir. Tespit edilen hastanın acilen hastaneye gelmesi gerekir. Nakil ameliyatı başlar. Ameliyat hastanede doktorlar ekibi tarafından yapılır.Ameliyat 3 ila 6 saat kadar zaman alabilir ve bazen doku nakli de yapılacaksa daha da uzun sürebilir. Doktorlar ameliyattan sonra ölen kişinin bedeninin defin için iyi görünür şekilde olmasını sağlarlar. Donör ameliyatı sonrası merhumun bedenini yine aileye devredilir. Devamında ölenin cenazesini vey yakılacağı anı aile belirler. Yaklaşık altı hafta sonra organ naklinin başarılı seyredip seyretmediği aileye bildirilir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.