Ortahisar İçme Suyu Projesi 2017 Sonunda Başlayacak

Ortahisar İçme Suyu Projesi 2017 Sonunda Başlayacak

Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Mali Yardım Programı (IPA) II Dönem Fonları kapsamında yapılacak olan Trabzon Entegre Su Projesi (Ortahisar İçme Suyu...

Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Mali Yardım Programı (IPA) II Dönem Fonları kapsamında yapılacak olan Trabzon Entegre Su Projesi (Ortahisar İçme Suyu Projesi) arz toplantısı Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nde gerçekleştirildi.

Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Müdürü Recep Köksal, İller Bankası (İLBANK) Trabzon Bölge Müdürü Salih Devran, Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Bölge Müdür Yardımcısı Ali Koldere ve Ortahisar ilçesi mahalle muhtarlarının hazır bulunduğu toplantıda Ortahisar İçme Suyu Projesi ve Ortahisar ilçesindeki altyapı çalışmaları masaya yatırıldı.

Toplantının açılışında konuşan TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal, Ortahisar ilçesinde yürütülmekte olan ana projelerle ilgili ön bilgi vererek "Burada projeleri saydığımızda göreceğiz ki 6 metrelik bir sokakta içme suyu şebeke, kanalizasyon ve yağmur suyu hattının geçirilmesi için çalışma yapılıyor olacak. Tüm bu çalışmaların ciddi bir koordinasyon içinde yürütülmesi büyük önem arz ediyor.

Ortahisar'da 32 mahallenin içme suyu ihtiyacının sağlandığı Karakaya'dan başladığımızda Karakaya Barajı ihale aşamasına geldi. Karakaya Arıtma Tesisinin inşaatı şu an devam ediyor. 10 dönüm yer istimlâk edildi ve inşaat başladı. Devamında Karakaya grubundaki mahallelerin şebeke depoları, onarımları ve otomasyon çalışması başlatılmış olacak. Şu anda otomasyon ihale edildi. 32 mahallenin şebeke ve depolarının yeniden yapılması ve yerine göre onarılması çalışması da şu anda proje aşamasında devam ediyor. Ortahisar Entegre Su Projesi; 50 mahallemizi kapsayan projedir. Neden 50 mahalle denildiğinde, Ortahisar ilçesinde Karakaya Grup Suyu'nun dışında, Esiroğlu Arıtma Tesisleri'nden su sağlanan ve bundan sonra da belki, inşaatı başlanan Akoluk Arıtma Tesisi'nden su sağlanacak olan mahalleleri, 200 koduna kadar olan nüfusu besleyen, belki 200 kodunun üzerindeki birkaç mahalleyi de besleyecek olan projedir. Yine DSİ tarafından ihale edilen, hâlihazırda yer teslimi yapılmış olan ve şantiye çalışmaları başlayan Ortahisar ana isale hattı, yani Atasu Barajı'ndan Akoluk'a, Akoluk'tan Ortahisar'a, 200 koduna kadar isale hattı ve birinci düzey depolar inşaatı da başlamıştır" dedi.

"Ortahisar'ın içme suyu alt yapısı günümüz ihtiyaçlarına cevap vermiyor"

Köksal, Yalı Mahallesi'nde, Hızırbey'de hemen hemen her gün arızalarla mücadele ettiklerine dikkat çekerek "Arızayı gidermek için bir mahallenin suyunu kestiğinizde üç mahalle susuz kalıyor. Arızalarla mücadele etmek çok büyük bir zaman kaybına ve israfa yol açıyor. Ortahisar'ın içme suyu altyapısı artık günümüz ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Güneye doğru gidildikçe sorunlar büyümeye devam ediyor. Çukurçayır'da 10 katlı bir binanın 5. katından yukarı su basmıyor. Çünkü böyle bir altyapı yok. Bu nedenle yaklaşık 150 milyon TL'ye mal olacak ve maliyetinin çok büyük kısmı AB hibelerinden karşılanacak olan Ortahisar Entegre Su Projesi şehrimiz için çok büyük bir fırsattır, içme suyu sorunlarını ortadan kaldıracak çok büyük bir yatırımdır" diye konuştu.

"İnşaat 2-2,5 yıl sürecek"

TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal'ın konuşmasının ardından Ortahisar Entegre Su Projesi müellif firma yetkilisi Bülent Kadıoğlu proje hakkında detaylı sunumda bulundu. Sunumunda proje çalışmalarına 3 yıl önce başlandığını hatırlatan Kadıoğlu, "47 milyon Euro maliyetli bu dev projenin ihale dosyasını önümüzdeki hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığına teslim edeceğiz. 2017'de ihale süreci başlayacak ve 2017'in sonunda çalışmalara başlanmasını planlıyoruz. İnşaat 2 ila 2-5 yıl sürecek. İnşaat sonunda Ortahisar ilçesinin içme suyu sorunları tamamen ortadan kalkmış olacak" şeklinde konuştu.

Ortahisar İçme Suyu Projesi Arz Toplantısında Ortahisar ilçesi sınırları içerisinde uygulanacak olan içme suyu projeleri, içme suyu arıtma tesisi projeleri, kanalizasyon şebeke projesi ve atık su tüneli, atık su arıtma tesisi ve yağmur suyu projeleri ile ilgili de sunum gerçekleştirildi. Sunumu yaparak katılımcıları bilgilendiren TİSKİ Genel Müdürlüğü Planlama ve Yatırım Dairesi Başkanı Nevzat Kamiloğlu, Ortahisar Entegre Su Projesinin Trabzon için önemine dikkat çekerken, "Bakanlık "neden Ortahisar'ın tüm altyapısını yeniliyorsunuz" diye sordu. Verileri gönderdiğimizde projenin ne kadar gerekli olduğunu fark ettiler. Proje bütünlüğünün tamamen bozulmuş olması ve mahalleye düşen arıza sayısının artışı bu proje için başka önemli bir gerekçedir. Bu dev proje ile Ortahisar'ın içme suyu sorunları tarih olacak" ifadelerini kullandı.

Ortahisar İçme Suyu Projesi Arz Toplantısı, TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal ve ilgili yöneticilerin mahalle muhtarlarının sorularını yanıtlamasıyla son buldu.

Ortahisar İçme Suyu Projesi 2017 Sonunda Başlayacak

Ortahisar İçme Suyu Projesi 2017 Sonunda Başlayacak

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.