Ortodontide Şeffaf Plak Dönemi

Ortodontide Şeffaf Plak Dönemi

Dental Estetik Center Ortodonti Uzmanı Duygu Sipahi, estetik kaygıların arttığı günümüzde dişlerde sağlıklı ve güzel bir görünüm elde etmek amacıyla...

Dental Estetik Center Ortodonti Uzmanı Duygu Sipahi, estetik kaygıların arttığı günümüzde dişlerde sağlıklı ve güzel bir görünüm elde etmek amacıyla uygulanan ortodontik tedavide tel kullanılmayan yöntemlerin ön plana çıktığını söyledi.

Yöntemlerin en popüler olanının şeffaf plaklar ile yapılan tedavi olduğunu belirten Ortodontist Duygu Sipahi, "Şeffaf plaklar, braketlerle yapılan klasik tedavi yöntemleri ile karşılaştırıldığında birçok avantaja sahiptir" dedi.

"Süreç yaklaşık 5-6 hafta içinde tamamlanmakta"

Özellikle estetik kaygısı yüksek olan ve iş hayatı sebebiyle ortodontik tedaviden kaçınan yetişkin bireylerin bu tedaviyi tercih etmeye başladıklarını ifade eden Sipahi, "Bu tedavi seçeneğine karar verildiğinde, özel silikon ölçü maddesi ile dişlerin ölçüsü alınır ve yurt dışındaki merkezlere gönderilerek, 3 boyutlu olarak taranıp bilgisayar ortamına aktarılır. Daha sonra 3 boyutlu modeller üzerinde dişlere istenilen hareketler verilerek, aşama aşama düzeltim sağlanır. Her aşamaya uygun şeffaf plakların oluşturulmasının ardından hekiminize gönderilir. Bu yöntemde klasik braketlerin aksine, tedavinin tüm aşamaları önceden bilgisayar ortamında planlandığı için tedavi sonucunu baştan görebilir, doktorunuzla birlikte gülüş tasarımı yapabilirsiniz. Tüm bu süreç yaklaşık 5-6 hafta içinde tamamlanmaktadır. Ancak dişlerin çapraşıklık miktarına ve hekiminizin planlamasına göre tedavi süresi ve kullanılacak plak sayısı değişmektedir. Her plak iki hafta kullanılmalıdır. Hekiminiz gerekli aralıklarla sizi kontrole çağırarak plaklarınızı aşama aşama size uygulayıp teslim edecektir" dedi

"Şeffaf plak tedavisinin avantajları"

Dental Estetik Center Ortodonti Uzmanı Duygu Sipahi, şeffaf plakların, braketlerle yapılan klasik tedavi yöntemlerine göre avantajlarını da şu şekilde değerlendirdi:

"Şeffaf ve görünmez oldukları için özellikle estetik kaygısı yüksek olan ve iş hayatı sebebiyle ortodontik tedaviden kaçınan yetişkin bireyler için ortodontik tedaviyi artık bir seçenek haline getirmektedir. Ağız içinde bir tel veya metal parça bulunmadığından dokularda batma, rahatsızlık hissi ve yara oluşumuna sebep olmaz. Plaklar önceden hazır olduğu için hastanın koltukta geçireceği zaman ve dolayısıyla seans süresi oldukça kısalmıştır. Braketler ile tedavide, braketlerin kopmaması ve tedavinin aksamaması için bireyler sert ve braket kopmasına neden olabilecek gıdalardan kaçınmakta, çeşitli yeme yasaklarına uymak zorunda kalmaktayken, şeffaf plaklar ile tedavide, plaklar hasta tarafından kolaylıkla çıkarılıp tekrar takılabildiği için hastalar yemek esnasında plaklarını çıkartarak diledikleri şekilde yemek yeme konusunda özgürdür. Braketlerle yemek yenildiğinde gıda artıkları braket yüzeylerine tutunduğu için hastaların hijyen idamesi zorlaşırken, yemek esnasında plaklar çıkartılabildiği için dişleri fırçalama ve diş ipi kullanımını kolaylaştırarak bu sorunu ortadan kaldırır."

"Dişlerinizi braketlemesi ve tedaviyi o şekilde bitirmesi gerekebilir"

Şeffaf plaklarla tedavide başarının, tamamen hasta kooperasyonuna ve plakların düzenli takılmasına bağlı olduğunu belirten Dt. Duygu Sipahi, düzenli takılmadıklarında tedavi ve sürecin kesintiye uğradığını hatta tekrar ölçü alınıp baştan plak üretilmesinin gerekebildiğini söyledi. Sipahi, "Ayrıca bazı hareketlerin elde edilmesinde klasik braketlere göre bazı kısıtlılıkları bulunması nedeniyle her vakaya uygun olmayabilir. Bazı vakalarda, tedavinin büyük kısmı şeffaf plaklar ile tamamlandıktan sonra doktorunuzun gerekli gördüğü ve plaklar ile elde edilemeyecek ek düzeltimler ve son rötuşlar için kısa süreliğine dişlerinizi braketlemesi ve tedaviyi o şekilde bitirmesi gerekebilir" şeklinde konuştu.

"Şeffaf plaklarla tedavi mutlaka ortodontist tarafından yapılmalı"

Dental Estetik Center Ortodonti Uzmanı Duygu Sipahi, tedavide en önemli bölümün planlama olduğunu ve doğru ve ideal bir ortodontik planlamanın da ancak uzman bir ortodontist tarafından yapılabileceğini belirtti. Sipahi, söz konusu tedavi yönteminin kişinin tedavi gereksinimine uygun olup olmadığının da mutlaka bir ortodonti uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini de dile getirdi.

Ortodontide Şeffaf Plak Dönemi

Ortodontide Şeffaf Plak Dönemi

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.