Osmangazi’de deprem odaklı kentsel dönüşüm

Osmangazi’de deprem odaklı kentsel dönüşüm

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 17Ağustos felaketinin yıldönümünde, depreme karşı aldıkları tedbirleri tekrar masaya yatırdı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 17Ağustos felaketinin yıldönümünde, depreme karşı aldıkları tedbirleri tekrar masaya yatırdı. Osmangazi'nin 5 farklı noktasına deprem istasyonu kurarak Türkiye'de master plan yapan ilk belediye olarak planlı dönüşüm alanları oluşturduklarını belirten Dündar, ilçeyi top yekûn kentsel dönüşüme hazırladıklarını söyledi.

Başkan Dündar, Osmangazi'de deprem gerçeğini 2009'dan itibaren gündemlerine aldıklarını ifade ederek, "İlk once Osmangazi Belediyesi bünyesindeki mimarlar, uzmanlar, şehir plancıları ile birlikte, akademik odaların ve üniversitenin de desteğini alarak 2011'de Şehircilik Akademisi'ni kurduk. Şehircilik Akademisi çalışmaları ile master plan hazırladık. Master plan ile ilçemizdeki yapı stoğunu,jeolojik durumu, afet bölgelerini, koruma bölgelerini, tescilli yapıların bulunduğu bölgeleri, yapıların durumunu, kat adetlerini, yol durumunu, deprem müdahale alanlarını ve şekillerini belirledik. Bu çalışmalar neticesinde elde ettiğimiz verilerle çalışma şeklimizi, alanlarımızı ve müdahale türlerimizi belirleyerek kentsel dönüşüm çalışmalarımızı başlattık"diyekonuştu.

Soğanlı'da başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi veren Başkan Dündar, "Proje, 37 hektar rezerv alanı ve 6,5 hektar da riskli alanı kapsıyor. 4 etap halinde gerçekleştirdiğimiz Soğanlı kentsel dönüşüm projesi uzun vadede Bursa için düşünülen kentsel dönüşümün en büyük örneği oldu. Burada bin 769 konut ve 202 ticaret alanı ortaya çıktı ve Soğanlı'da yeni bir hayat başladı. Şehrimizin çarpık ve plansız görüntüsüne son verecek, kent siluetini koruyarak dönüşümün önünü açan ilk proje olan Soğanlı projesi örnek olacak. Ticaret alanları, pazar alanı, ibadet ve eğitim alanları, sosyal ve kültürel alanları tek bir projede Soğanlı ile buluştu" dedi.

Dündar, Soğanlı haricinde Demirkapı, Kent Meydanı, Hisar, Çarşamba, Küçükbalıklı Yalova Yolu, Çekirge Meydanı ve Demiryolu altı gibi birçok bölgede de çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Başkan Dündar, "Yürüttüğümüz kentsel dönüşümün asıl amacı depreme dayanıklı ve günümüz yaşam koşullarına uygun hayat alanları oluşturmak ve şehrimizin tarihî kimliğini koruyan, yatay ve planlı şehirleşmenin önünü açan projeleri Osmangazi'ye kazandırmaktır. Vatandaşlarımız hem afet riskine karşı korunmuş, daha güvenli konutlarda yaşamayı, hem de sosyal donatı alanları olan, yeşili bol, nefes alabilecekleri alanlara sahip olmayı tercih etsinler, "biz bu dönüşüme hazırız" desinler. Çünkü halk istemedikçe hiçbir dönüşüm hayata geçmez, planlar üzerinde kalır. Halkın da desteği ile yeni Osmangazi'yi, herkesin yaşamak isteyeceği Osmangazi'yi el birliği ile oluşturacağız" dedi.

İlk tapular verildi

Osmangazi Belediyesi'nin Türkiye'nin örnek kentsel dönüşüm projesini hayata geçirerek modern bir şehir inşa ettiği Soğanlı'da tapu dağıtımına geçtiğimiz hafta başlandı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, konutları, ticari merkezleri, yeşil ve sosyal donatı alanları ile Türkiye'de dönüşüme ışık tutan Soğanlı kentsel dönüşüm projesinde hak sahiplerine ilk tapuları teslim etti.

Osmangazi’de deprem odaklı kentsel dönüşüm

Osmangazi’de deprem odaklı kentsel dönüşüm

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.