Özel Muayenehane Sektörü Kilitlendi !
6 Ekim 2022 tarihinde, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğinde değişiklik adet özel sağlık sektörünü kilitledi.
6 Ekim 2022 tarihinde, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğinde değişiklik adet özel sağlık sektörünü kilitledi. Özel muayenehane işleten yüzlerce doktor ameliyat iptallerine giderken, gözler Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yapacağı açıklamalara çevrildi.
Özel Muayenehane Yönetmeliği ve Muayenehane Hekimliği Ne Olacak ?
İzmir Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, Özel Hastaneler Yönetmeliği ile temel değişikliğin muayenehanesi olan hekimler üzerine olduğu bildirildi. Odanın açıklamasında, “Farklı bazı düzenlemeler (tıp merkezi fiziki alanları, tıp merkezinde yapılabilecek cerrahi işlemler, özel hastanede üniversite kadrosundan öğretim üyesi çalıştırma) yer almakla birlikte temel değişikliğin muayenehane hekimleri ile ilgili yapıldığını söylemek mümkündür. Muayenehane hekimleri, muayenehanesine müracaat eden hastaların teşhis ve tedavisini tıp merkezlerinde ve özel hastanelerde, serbest meslek uygulamasını engelleyecek nitelikte herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın yapabilmekte iken yeni düzenleme ile, muayenehane hekimlerinin özel hastane ve tıp merkezlerinde hastalarının teşhis ve tedavi hizmetlerini yürütmesi neredeyse olanaksız hale getirilmiştir” denildi.
Muayene Bilgi Yönetim Sistemi (MBYS) Üzerinden Hastalar Sağlık Bakanlığı’na Bildirilecek
Yeni düzenleme ile, muayenehane hekimlerinin muayenesine başvuran hastaların teşhis ve tedavisini özel hastane ve tıp merkezinde yapabilmesi için, özel hastane veya tıp merkezi ile yıllık sözleşme yapması ve ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması gerektiği düzenlenmiştir” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi, “Özel hastane veya tıp merkezinin boş uzman hekim kadrosu olmaması halinde, ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının %15’ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalayabileceği, aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanmak istenmesi durumunda ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekim ile sözleşme imzalanamayacağı, muayenehane hekimiyle yapılan sözleşmenin taraflarca imzalanmış nüshasının, özel hastane tarafından SKYS’ye ekleneceği ve müdürlüğe gönderileceği; bu durumdaki hastaların, hastanedeki tedavi masraflarının kendileri tarafından karşılanacağı hususu ile tıbbi müdahalenin konusu ve sonuçları hakkında muayenehanede bilgilendirileceği ve hastanın bilgilerinin tedavi olacağı özel hastaneye, Muayene Bilgi Yönetim Sistemi (MBYS) üzerinden Bakanlıkça belirlenen form ile gönderileceği kuralı getirilmiştir”
Aykırı Hareket Eden Muayenehane Hekimlerine Para Cezası ve Geçici Faaliyet Durdurma
“Bu kurala aykırı hareket eden muayenehane hekimlerine para cezası ve geçici faaliyet durdurmaya kadar giden yaptırımlar uygulanacağı düzenlenmiştir. Özel hastane ve tıp merkezleri için de para cezası ve faaliyet durdurma yaptırımları getirilmiştir. Hukuk kuralları, bir ihtiyacı karşılamak için düzenlenir. İdarenin bir düzenlemeyi yapma amacının anlaşılır, makul ve ölçülü olması beklenir. Hiçbir akıl süzgecinden geçirilmeden yayınlanan bu yönetmeliğin, hekimlerin serbest meslek hakkını ortadan kaldırmak amacıyla yapıldığı sonucu çıkmaktadır. Bir taraftan muayenehanede yapılabilecek işlemleri liste ile sınırlamaya çalışan Bakanlık, bir taraftan da muayenehane hekimlerinin özel hastane ve tıp merkezlerinin olanaklarından yararlanmasını engellemektedir. Muayenehane hekiminin, özel hastanenin boş kadrosu olması halinde yıllık sözleşme yaparak özel hastanenin olanaklarından yararlandırılmasının uygulamada karşılığı yoktur. İzmir’de, boş kadrosu olan özel hastane neredeyse yoktur. Boş kadrosu olmayan hastanelerin kadro sayısının %15 oranındaki hekim ile sözleşme yapması halinde, sözleşme yapılacak muayenehane hekimi sayısının bir elin parmağını geçecek sayıda olmayacağı açıktır. Düzenleme, her yönüyle kötü niyetlidir. Bakanlığın ne yapmak istediğini biliyoruz. Bakanlık, mesleğini serbest icra eden, mesleki bağımsızlığı olan hekim istememektedir. Bakanlık ve özel hastaneler, dilediği koşullarda çalışabilecek hekimler istemektedir. Hekimlerin serbest meslek hakkını ortadan kaldıran, mesleği uygulanamaz hale getiren bu düzenlemeye karşı meslek örgütü olarak her türlü mücadeleyi yürütmeye kararlıyız. Bu konuda TTB hukuki mücadeleyi başlatıyor, sürecin her zaman takipçisi olacağız” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.