Pandemi, Diş Sağlığını Da Olumsuz Etkiledi

Pandemi, Diş Sağlığını Da Olumsuz Etkiledi

Pandemi nedeniyle toplumun önemli bir ölümü acil sağlık ihtiyaçlarını bile ertelemek zorunda kaldı. Uzmanlar,  ağız ve diş sağlığının korunması için vazgeçilmez olan diş fırçalama alışkanlığında Avrupa yüzde 80 seviyesinde...

Pandemi nedeniyle toplumun önemli bir ölümü acil sağlık ihtiyaçlarını bile ertelemek zorunda kaldı. Uzmanlar,  ağız ve diş sağlığının korunması için vazgeçilmez olan diş fırçalama alışkanlığında Avrupa yüzde 80 seviyesinde iken ülkemizde bu rakam yüzde 25 civarında seyrettiğini ifade etti.

Pandemi nedeniyle bu rakamın ülkemizde son dönemde yüzde 18’e gerilediği bilgisini veren Diş Hekimi Derya Elik, evde kapalı kalınan süreçte diş bakımının ihmal edildiğini ve aşırı abur cubur tüketimi nedeniyle de diş çürüklerinde artış meydana geldiğini bildirdi.  Derya Elik Diş Kliniği’nin sahibi Diş Hekimi Derya Elik, “Uzun vakitler TV, bilgisayar ve telefon karşısında yenen yemeklerin artıkları ağızdaki dişler fırçalanmadığı için patojen bakterilerin besin kaynağı haline gelip açığa çıkan asidik yapı diş çürümelerine sebep oldu. Pandemi nedeniyle sokağa çıkmak istemeyen insanlar ise rutin kontrollerini ve tedavilerini erteledi. Bu nedenle diş çürüklerinde bir artış oluştu. Şu anda diş tedavisi konusunda Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği standartlar ölçüsünde hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Özel hijyen ve sterilizasyon tedbirleri uyguluyoruz. Müşterilerimizin randevu aralığını da uzattık. Böylece, pandemi döneminde de hizmet vermemize rağmen bugüne kadar kliniğimizde hiçbir Corona vakası yaşanmadı” şeklinde konuştu.

Hem Sağlıklı Hem Estetik

Diş çürükleri ve diş eksikliği gibi hastalıkların ağrının yanı sıra çiğneme fonksiyonunda da bozukluğa neden olabileceğini belirten Diş Hekimi Derya Elik, “Kliniğimizde ağırlıklı olarak implant uygulaması, gömülü diş ve kistli diş çekimi gibi cerrahi işlemler gerçekleştiriyoruz. Bu gibi durumlarda hastanın durumuna uygun bir tedavi programı belirliyoruz. Gerektiği takdirde implant ve üzerine protez uygulamaları gerçekleştiriyoruz. İmplant’ın çene kemiğine tutunması 3 ay kadar sürebiliyor. Bu süre içinde geçici diş uygulaması yapıyoruz. 3 ay sonunda ise gerçek protezi uygulayarak çiğneme fonksiyonlarını normale döndürebiliyoruz. Bu uygulamanın kemoterapi, radyoterapi tedavisi görenler, kontrolsüz diyabeti olanlar ve kemik erimesi bulunanlara yapılması sakıncalı olabiliyor. Bu kişiler haricindeki 18 yaş üstündeki herkes için uygundur” diye konuştu.

Kişiye Özel Gülüş Tasarımı

Amerikada oldukça yaygın olan, ülkemizde de uygulanan gülüş tasarımları konusunda da talep gördüklerini dile getiren Elik,  “Sağlıklı, beyaz ve eksiksiz dişler yüzümüze önemli bir ifade katıyor. Diş çürüklüğü ve eksikliği de insanları hem fizyolojik hem de psikolojik olarak olumsuz etkileyebiliyor. Kliniğimizde implant üzerine uyguladığımız zirkonyum kaplamalar ile elde ettiğimiz estetik gülüş tasarımımız sayesinde hem oldukça fonksiyonel bir çiğneyebilme kapasitesine hem de güzel ve estetik bir gülüşe kavuşabilmek mümkün” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 
 
 
 
 
 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.