Paris’te Hoca Ahmet Yesevi Anıldı
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Musa Yıldız, "Bugün Anadolu'da Türklük ve Müslümanlık varsa bunun mimarı Yesevi Hazretleri'dir" dedi.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Musa Yıldız, "Bugün Anadolu'da Türklük ve Müslümanlık varsa bunun mimarı Yesevi Hazretleri'dir" dedi.
Paris Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen "Hoca Ahmet Yesevi'yi Anlamak" konferansına Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmacı olarak katıldı. Musa Yıldız katılımcılara, üniversitelerinin adını aldığı Hoca Ahmet Yesevi'nin hayatı, Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin Türk dünyasındaki önemi ve UNESCO 2016-2017 Hoca Ahmet Yesevi Yılı etkinliklerine ilişkin bilgiler verdi. Yıldız, "Dilimizin ve kültürümüzün gelişmesine, zenginleşmesine çok önemli katkılarda bulunan büyük fikir adamı ve gönül eri Hoca Ahmet Yesevi bizim kurucu atamızdır" diyerek Hoca Ahmet Yesevi'nin önemine değindi.
"Bugün Anadolu'da Türklük ve Müslümanlık varsa bunun mimarı Yesevi Hazretleridir" diyen Yıldız, Ahmet Yesevi'yi anma etkinliklerinin artık Ahmet Yesevi'yi anlama etkinliklerine dönüştüğünü belirterek, Türk dünyasının büyük değerlerinden olan Ahmet Yesevi'nin tüm hayatının ve eserlerinin geniş kitlelerce artık daha dikkatli ele alındığını ve bunun memnuniyet verici olduğunu söyledi. Ahmet Yesevi'nin küçük yaşta anne ve babasını kaybettiğini, Yesevi adını Yesi şehrinden aldığını, ilk eğitimine 7 yaşında başladığını anlatan Prof. Dr. Yıldız, yetiştirdiği binlerce öğrenci ile Türk-İslam dünyasına katkılarının yadsınamaz olduğunun altını çizdi.
Fuat Köprülü'nün "Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar" adlı eseriyle Hoca Ahmet Yesevi'yi Türk edebiyatına yeniden kazandırdığını söyleyen Yıldız, bu yüzden 2016-2017 sezonunun UNESCO tarafından Ahmet Yesevi ve Fuat Köprülü Yılı ilan edildiğini hatırlattı. Başta Divan-ı Hikmet olmak üzere yazdığı eserleri ve o eserlerin toplum üzerindeki etkilerini değerlendiren Yıldız, Ahmet Yesevi'nin dönemin siyasi şahsiyetleri ve bunların yönetim felsefeleri üzerindeki etkilerine de değindi. Mütevelli Heyeti Başkanlığını yaptığı Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin bu konudaki çalışmalarına örnekler vererek konuşmasını devam ettiren Musa Yıldız, hem yetişkinler hem de çocuklar için Ahmet Yesevi'yi anlatan birçok basılı ve görsel materyalin üretildiğini kaydetti.
Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin Türkiye, Kazakistan ve Türk dünyası üzerine gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği çalışmalarla ilgili de bilgi aktaran Yıldız, Paris Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Ahmed Bakcan'a konferansın düzenlenmesine katkılarından dolayı teşekkür etti.
Konferans, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Ergüner'in ney dinletisi ile sona erdi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.