Pazarcık Karagöl Köyü
Karagöl Köyü Haberleri, Pazarcık Karagöl Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Karagöl Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Kahramanmaraş Köyleri Arasında Yer Alan Karagöl Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.
Pazarcık Karagöl köyü düğünleri, gelenek Karagöl ve görenekleri, düğün videoları, Karagöl köyü son dakika gelişmeleri, Karagöl köyüne özgü yemekler, Pazarcık Karagöl köyünün tarihi, Karagöl köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Karagöl köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Karagöl Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Karagöl Köyü Resimleri ve Karagöl köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Pazarcık Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Pazarcık Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Pazarcık Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Pazarcık Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Pazarcık Karagöl Köyünde doğan biri var mı? Pazarcık Doğumlu Ünlüler Kimler?
Karagöl , Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesine bağlı bir mahalledir.
Tarihçe
Karagöl Köyü, Oğuz-Türkmen Aşireti Bozoklar kolundan(sağ kolundan) Oğuz Kağan’ın oğlu Yıldız Han’ın soyundan gelen ve 24 boyundan birisi olan Kızık boyundan oluşmaktadır. Karagöl Köyü, Kızık-Türkmen aşireti mensubudur. Kızık “yasakta, pek ciddi ve kuvvetli” anlamındadır. Oğuz boylarıyla birlikte Anadolu’ya gelmiş ve bir Türk yurdu olmasında önemli rol oynamıştır. 16. yüzyıl Osmanlı tahrir defterlerinde Kızıklara ait yirmi sekiz köy tespit edilmiştir. Anadolu’da Kızıkların en yoğun olarak yaşadıkları yerler Gaziantep ve Kahramanmaraş’tır.
Karagöl, şu ana kadar edinilen bilgilere göre 1500’lü yıllara dayanır. Av. Metin Şirikçi’nin “Maraş” adlı kitabında 1503 yılı itibariyle Maraş Aladinek Nahiyesi’ne (Ufacıklı) bağlı 25 köy ve mezradan bahsedilir. Bu köylerden biriside Karagöl-i Diğer(Karagöl) olduğu bilinmektedir. Köyde eskiden Romalıların yaşadığı eski kalıntılar ve Bizanslılara ait mezarlar bulunmaktadır.
Köyün bulunduğu bölge önceleri sık ve gür ormanlarla kaplı olduğu için burası kaçakların, kız kaçıranların sığınacağı güvenli bir bölge olmuştur. Çeşitli sebeplerle köylerden bir kaç ailenin buraya yerleşmesi sonucunda Karagöl köyü oluşmuştur. Köy Mamış, Kel Hasan, Kısa Vakkas tarafından kurulmuş, adını da eski bir gölden almıştır. Köyde buna benzer birden çok göl bulunmaktadır. Bu göller yağmur sularıyla beslendiği için renginden dolayı “Karagöl” adını almıştır. Osmanlı yıllarında “Karagöl-i Diğer” olarak bilinmektedir. Köy halkı vatanına, devletine sadık, misafirperver ve muhafazakar insanlardır. Köy halkının büyük çoğunluğu Kadiri Tarikatı’na mensuptur. Köy Gaziantep iline yakın olduğundan aynı kültürün etkileri görülmektedir. Türk-Sünni köyüdür. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Köy Muhtarları
Mahallenin bilinen ilk muhtarı Dede Tolu dur.
2019-Mahir ASİLTÜRK
2014-Mahir ASİLTÜRK
2009-Cuma BOZYEL
2004-Mahmut KÜMÜR
1999-Mevlüt BOZYEL
1994-Mustafa KARABİLİCİ
1989-Mustafa KARABİLİCİ
1984-Mustafa KARABİLİCİ
Coğrafya
Kahramanmaraş iline 70 km, Pazarcık ilçesine 26 km, Gaziantep iline ise 30 km uzaklıktadır.
Köyün coğrafi yapısı engebeli olup karataşlarla kaplıdır. Orman yok denecek kadar azdır bunun sebebi ise geçmiş zamanlarda gür olan ormanların kömür haline dönüştürülüp komşu il Gaziantep`e ticaretinin yapılmasıdır. Arazileri kıraç ve verimsizdir. Çoğunlukla kuru tarım ürünleri yetiştirilmektedir. İklim olarak bozulmuş Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Karasal iklim etki alanı içerisindedir. Kışları kar yağışı yoğun olarak görülür. Yazları ise gündüzleri sıcak geceleri serin geçmektedir.
Nüfusu 2022 yılı itibariyle 1340 olup yaklaşık 350 hanedir. Mahallenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve inşaat işçiliğine dayalıdır.Mahallede ilkokul ve ortaokul olmak üzere iki ayrı okul binası mevcuttur. Mahallenin içme suyu şebekesi mevcuttur ve köy halkı kendi imkânları ile şebeke kurmuştur. Kanalizasyon altyapısı vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Çok amaçlı mahalle konağı vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. İnternet altyapısı bulunmamaktadır.
Köy halkı, OĞUZ-TÜRKMEN Aşireti Kızık boyundan oluşmaktadır.
KÖY 1840-1860 yılları arasında kurulduğu tahmin edilmektedir.Kızık Türkmen aşireti mensubudur.Köy eskiden Romalıların yaşadığı eski kalıntılar bulunmaktadır.Köy mamış, kelhasan, kısa fakaz tarafından kurulmuş, adını da eski bir gölden almıştır.Mahallenin ilk muhtarı Dede Tolu dur.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.