Pazarlar’da Silajlık Mısır Hasadına Başlandı
Kütahya'nın Pazarlar ilçesinde bu yıl 2 çeşit ürünün denendiği ve alternatif yem bitkisi olarak ekilen silajlık mısır hasadına başlandı.
Kütahya'nın Pazarlar ilçesinde bu yıl 2 çeşit ürünün denendiği ve alternatif yem bitkisi olarak ekilen silajlık mısır hasadına başlandı.
Pazarlar'da 2 yüz dekar araziye ekilen silajlık mısır hasadından yaklaşık bin ton ürün elde edildiği bildirildi.
Silajlık mısırın, diğer yem çeşitlerine göre daha besleyici ve daha ucuz olduğunu dile getiren Pazarlar Ziraat Odası Başkanı Yusuf Ertaş, "Silajlık mısır sulanabilir alanlarda ekiliyor. İlçemizde silajlık mısır için çok uygun alanlar var. Önümüzdeki yıllarda silajlık mısır ekim oranlarının daha da artacağını bekliyoruz. Mısır, bugün dünyada silaj yapımında kullanılan en popüler bitkidir. Bu amaçla ülkemizin Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sulanabilen alanlarda başarı ile yetiştirilen mısır bitkisi, ilçemizin bazı kesimlerinde de yeni yeni ekimine başlanmıştır. Amacımız silajlık mısır ekiminin yaygınlaştırılması yönünde olacaktır. Silaj yapılmadan ekonomik bir hayvancılık düşünülemez. Ayrıca geviş getiren hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmesi ve enerjici zengin olmasından dolayı vazgeçilmez bir kaba yem kaynağıdır. Mısır silajı et ve süt sığırları başta olmak üzere koyun ve atlar için önemli bir kaba yem materyalidir. 1 dekardan ortalama 6-10 ton silaj elde edilir. İlçe genelinde ortalama 2 yüz dönüm mısır ekildi. Silajlık mısır ekiminin daha da yaygınlaşması için oda olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.
Silajın süt sığırlarının önemli besin kaynağı olduğunu ve süt verimini artırdığını söyleyen çiftçi İsmail Kul, bu sene 10 dönümlük tarladan yaklaşık 40 ton mısır silajı hasat ettiklerini söyledi.
Mısır silajının hayvanlar için çok faydalı olduğunu belirten Kul, "Her yıl hayvanlarımıza mısır silajı yedirerek gelişimlerinde onlara faydalı olmasını sağlıyoruz. Hayvancılar henüz bu yıl, silajın faydalarını öğrendikleri için yeterli miktarda silajlık mısır ektiler ve hasadını yapmaya başladılar. Hayvanlar için mısır silajı faydalıdır. Mısır silajı, içeriği ile tam bir protein deposudur. Hayvancılar, hayvanlarının gelişmeleri ve sütteki verim artışını yakalamak için mutlaka yemlerinin içinde mısır silajı da kullanmalıdır" dedi.(MB-EFE)
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.