Pertek Geçityaka Köyü

Pertek Geçityaka Köyü

Geçityaka Köyü Haberleri, Pertek Geçityaka Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Pertek Geçityaka Köyü İle İlgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Tunceli köyleri arasında yer alan Geçityaka köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Pertek Geçityaka Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Geçityaka Köyü son dakika gelişmeleri, Geçityaka Köyü ne özgü yemekler, Pertek Geçityaka Köyü nün tarihi, Geçityaka Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Geçityaka Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Geçityaka Köyü, Tunceli ilinin Pertek ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Geçityaka Köyü Resimleri ve Geçityaka Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Pertek Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. doğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Pertek Tunceli Arası Kaç Km? Pertek Hava Durumu? Tunceli Köyleri ve Pertek Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tuncelili iseniz Tunceli Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Tuncelili Ünlüler arasında Pertek Geçityaka Köyü Köyünde doğan biri var mı? Pertek Doğumlu Ünlüler Kimler?

Geçityaka, Tunceli ilinin Pertek ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında kesin bir bilgi olmamakla beraber, şu anda köye yerleşen ailelerin 1800'lÜ yıllarda yerleştikleri bilinmektedir. Köy 4 mezradan: merkezde bulunan Çüçüke,(okul binası ve sağlıkevi binası buradadır) Balan (Köyün ilk merkez mezrası olup Keban Barajı nedeniyle 1 Km. kadar yukarıya taşınmıştır), Hasir, Demürek mezralalrından oluşmaktadır. Köyün büyük bölümü Zeve(Dorutay)'dan gelmiş olup tamamı Alevi'dir. Kurmanci leçhesi konuşmaktadır.

Köyün ilk adı (eski adı) Çüçke'dir. Çüçke bir tür kuş ismidir. Cumhuriyet döneminde Geçityaka ismi verilmiştir. Balan mezrası tamamı baraj altında kalmış, yeni balan 7-8 evden oluşmaktadır. Keza Demürek ve Hasir mezralarının bir kısım arazisi de baraj altında kalmıştır. Köyde farklı aşiretlere mensup kişiler yaşamaktadırlar. Köy aşağı Şavak kısmındadır. Köyün en uzun süreli Muhtarlığını İLYAS ARAT ve HIDIR MERİÇ yapmıştır.

Tunceli iline 65 km, Pertek ilçesine 12 km,Elazığ 35 Km. uzaklıktadır. Hozat-Pertek-Elazığ yolunun kenarında yer almaktadır. Balan, Hasir ve Demurek mezraları Keban baraji kıyısındadır, Komşu köyler Kurmeş(Aşağıgülbahçe), Şökrük(Ballıdut),Zeverek(Demirsaban), Zeve(Dorutay), Sağman, Corowan (Çakırblahçe) köyleridir.

Fiziki olarak bölgenin diğer yerlerine göre engebeli bir yapıya sahip degildir. Çüçuke, Hasir, Balan mezralarını ortasında büyük bir Tepe vardir. Daha önce meşe ile kapli olan bu tepe; köylülerin yanlışları sonucu birkaç mese kumesi dışında tamamen çıplak kalmıştır. Balan ve Çüçüke nin dışında kalan yerler verimsiz ve kıraç bir yapıya sahiptir. Keban barajı altında kalan Hasir,Demürek ve Balan mezralaına ait araziler (Murat nehirinin kıyısındaki yerler) daha verimli idi. şu anda kalan yerler pek tarıma elverişli değildir.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Keban Barıjının su toplaması sonrasında Karasal iklim etkisini biraz hafifletmiştir. Özellikle kış aylarında Kar yağışı azalmıştır.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde Kürt-Alevi kültürü hakimdir. Kürtçe (kurmanci) dili konuşulur. Fakat köyde yeni nesilin hemen hemen tamamı asimlasyonun etkisi altında kalmıştır. Gerek dil gerekse din konusunda asimlasyon fazlasıyla gözeçarpmaktadır. Köyde daha çok hamur ürünlerinde yapılan yemekler vardır. Kemikli kavurması meşhurdur.Hızır Orucu ve Muharrem (on iki imam) da cem yapılır. Aşure sıcak olarak ev ev dağıtılır. Gağant diye tabir edilen (Ermeni kültüründe de olan) ay takvimine göre yılbaşında çocuklar ev ev dolaşır ve hediye alırlar. Düğünler iki gün sürer.Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur Sağlık ocağı ve sağlıkevi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yolun sadece Çüçke'ye kadarı(yaklaşık 2 km) asfalt, geri kalanı(büyük bölümü) toprak yol olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Sağlık evi ve okulu nüfusun azalmasından dolayı kapatılmıştır.

 

Pertek Geçityaka Köyü Resimleri

Pertek Geçityaka Köyü Resimleri

İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.