Pırasanın Faydaları Saymakla Bitmiyor

Pırasanın Faydaları Saymakla Bitmiyor

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, pırasanın faydalarının saymakte bitmediğini söyledi.

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, pırasanın faydalarının saymakte bitmediğini söyledi.

Kandıralı, "100 g pırasa 83 g su, 1.5 g protein, 14 g karbonhidrat ve çok az miktar yağ içerir. ½ su bardağı 17 kaloridir. A vitamini, B6, folat, C vitamin, K vitamini, demir, magnezyum ve manganez gibi birçok vitamin ve besin öğesi içerir. C vitamini yara iyileşmesi ve kollajen üretimi, B6 yeterli enerji üretimi, K vitamini kan pıhtılaşması ve kemik ile bağ dokuların metabolizması, demir hemoglobin üretiminde, manganez vücuttaki birçok reaksiyon için koenzim olarak kullanılır." dedi.

"Pırasadaki polifenoller güçlü antioksidanlar olarak bilinir, kronik hastalıklar ve yaşlanmaya yol açan serbest radikallerle savaşır" diyen Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, açıklamasını şöyle sürdürdü;

"Kanser: Pırasa allil sülfidleri için iyi bir kaynaktır, tümör büyümesi ile bağlantılı bir takım yolları değiştirdiği ve kanser oluşumunu engellediği bilinmektedir.

Anemi: Hemoglobin (vücutta oksijen taşınması için kırmızı hücrelerdeki protein) sentezi için esansiyel olan demir içeriği ile çeşitli anemilere karşı savaşmada yardımcıdır. C vitamini içermesi ile de demir emilimini arttırır.

Anti inflamatuar (iltihap karşıtı) ve antiseptik (mikrop kıran): Pırasa suyu artirit, gut ve idrar yollarındaki inflamasyonlarda anti inflamatuar ve antiseptik özellikleri ile kullanılabilen bir sebzedir.

Afrodizyak: Pırasa, soğan, sarımsak ve kereviz afrodizyak etkiye sahiptir. Pırasa ve kereviz birlikte kullanılıp değerlendirilebilir.

Solunum yolları: Uçucu yağ içeriği nedeniyle pırasa suyu solunum yollarını rahatlatmaya yardımcıdır. Grip, soğuk algınlığı ve nezle ile ilişkili semptomların azaltılmasında etkilidir.

Sindirim sağlığı: Lif içeriği ile bağırsak fonksiyonlarını ve bağırsak hareketliliğini düzenlemeye yardımcıdır. Bağırsakta iyi bakterilerin kolonize olmasını sağlar, sindirime yardımcıdır ve bağırsak şişkinliğini azaltır.

Yüksek kan basıncı: Yüksek potasyum içeriği ile diürezi (idrar atılımı) teşvik eder bu sayede kan basıncını düşürmeye ve düzenlemeye yardımcı olur. Yüksek kan basıncı ile mücadele eden bireylere pırasa suyu önerilir. Pırasa allium familyasına ait olması sebebiyle kalp krizine neden olabilen trombositlerin pıhtılaşmasını önler, kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir ve kalp ve damar sağlığı için çok zararlı bir molekül olan homosisteinden kurtulmada yardımcıdır.

Yüksek kolesterol: Anti kolesterol ve anti atherosklerotik faaliyet gösterir. Bağırsakta kolesterol emilimini ve kanda LDL kolesterol oksidasyonunu azaltır. Bu sayede atherosklerotik (damar sertliği) plakların oluşumu engellenir. Pırasa önemli miktarlarda kaempferol adlı flavonoidi içerir, bu bileşik kan damarlarını serbest radikallere veya reaktif oksijen türlerine karşı korur. Kaempferol vücutta aynı zamanda nitrik oksidi arttırır. Nitrik oksit doğal bir dilatör ve kan damarlarını gevşetici özellik gösterir bu sayede kan damarları dinlenir ve hipertansiyon riski azalır.

Sinir sistemi: Sağlıklı sinir sistemi için magnezyum, fosfor ve folat gibi önemli besin öğeleri içerir. Konsantrasyonu, hafızayı ve beynin bilgi işleme kapasitesini arttırmaya yardımcı olur. Folatta bebeklerde beyin kusurlarını önleyen elzem bir vitamindir.

Arındırıcı etki ve kilo kaybı: Pırasa suyunun bilinen en karakteristik özelliği kolon temizliğini arttırarak vücuttan toksinlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmasıdır. Tüm vücut üzerinde arındırıcı bir etkiye sahiptir. Pırasa düşük kalorili olması, su içeriğinin zenginliği ve lif içermesi ile kilo kaybetmede sıklıkla kullanılan besinler arasındadır. Tokluk hissini arttırır ve metabolizma hızını arttırır."

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.