Portekiz Büyükelçisinden Mersinli İşadamlarına ‘Yatırım’ Çağrısı

Portekiz Büyükelçisinden Mersinli İşadamlarına ‘Yatırım’ Çağrısı

Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Paula Leal da Silva, Türkiye ve Portekiz'in yakın bağları olduğunu, ancak ekonominin gelişmesi için yüksek seviyedeki bağların...

Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Paula Leal da Silva, Türkiye ve Portekiz'in yakın bağları olduğunu, ancak ekonominin gelişmesi için yüksek seviyedeki bağların daha da yükselmesi ve ortak değerleri daha da geliştirmek istediklerini belirterek, Mersinli işadamlarını Portekiz'e yatırım yapmaya davet etti.

Portekiz Büyükelçiliği ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliğinde "Portekiz Cumhuriyeti Ülke Tanıtım Toplantısı" düzenlendi. MTSO Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya, Portekiz'in Ankara Büyükelçisi Paula Leal da Silva ve Dış Ticaret ve Yatırım Birimi Müsteşarı Colesta Mota ile işadamları katıldı.

Toplantıda konuşan Büyükelçi Silva, Türkiye ve Portekiz arasındaki ekonomik ilişkileri artırmak ve ülkesinin yatırım olanaklarını anlatmak üzere Mersin'de bulunduklarını söyledi. Mersin'de üç amaç için bulunduğunu dile getiren Silva, "İlk olarak aramızdaki arkadaşlık bağını güçlendirmek. İkincisi, akşam Portekiz Dans Topluluğu'nun bir etkinliğimiz olacak, ona davet etmek. İnanıyorum ki, iki ülke arasındaki en büyük köprü kültürdür. Bu gösterinin de çok iyi olacağını düşünüyorum. Üçüncüsü de size bir mesaj iletmek istiyorum, sizleri Portekiz'e yatırıma davet ediyorum. Şirketinizle orada yatırım yapmanız iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek açısından çok çok önemli" dedi.

Portekiz'in güncel ekonomik durumunu ve ticaretin durumunu paylaşmak istediklerini ifade eden Silva, "Türkiye ve Portekiz'in yakın bağları var ama buna rağmen ekonominin gelişmesi için yüksek seviyedeki bağların daha da yükselmesini, ortak değerlerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Amacımız, Portekiz'i size getirmek, güncel ekonomik durumunu ve ticaretin durumunu sizlerle paylaşmak" diye konuştu.

Portekiz Dış Ticaret ve Yatırım Birimi Müsteşarı Mota ise ülkesine ilişkin ekonomik gelişmeleri verileri işadamlarıyla paylaştı. 2009-2010 yılları arasında Portekiz'in de kriz yaşadığını, IMF'nin uygulamalarını istediği bir metodolojiyi takip ettiklerini anlatan Mota, "Biz bu krizi atlattık ve şimdi dış ve mali dengelerimiz 2016'da iyileşme gösteriyor. Bütçe açığımızın 2,2'ye düşmesi bekleniyor bu yılın sonunda. Ayrıca 2010'dan bu yana gayri safi yurt içi hasılada da artış gözleniyor. Bununla birlikte işsizlik oranı da düşüyor ve istihdam artıyor" ifadelerini kullandı.

"Büyümemizi sağlayan faktörler aslında ihracat trendini artırmaya yönelik faktörler" diyen Mota, daha çok Avrupa dışı ülkelere gerçekleştirdikleri çeşitli ihracat ürünleri olduğunu söyledi. Portekiz'in teknoloji profilinin de gün geçtikçe arttığına işaret eden Mota, "Yüksek teknolojili, katma değerli ürünlerle çalışıyoruz. Bu sayede yatırım artıyor. Ar-ge yatırımları da var, büyük firmalarla çalışıyoruz ve bu bağlamda Türkiye ile benzer bir yolda ilerlediğimizi söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

Ülkede rekabeti artırmak için çeşitli reformlar yaptıklarını, 2010'dan bu yana 500'ün üzerinde önlem aldıklarını belirten Mota, şöyle devam etti: "Amerika ve Kanada'ya en yakın olan Avrupa ülkesiyiz. Dünya çapında piyasalara ulaşma konusunda da yerimiz kilit noktada diyebiliriz. Daha iyi teknoloji için çalışıyoruz. Elektronik ödemelerde, ATM konusunda büyük çalışmalarımız var, bunu çok geliştirdik. Biz OGS sistemi konusunda dünya öncüsüyüz. Altyapıda dünyada en iyi ilerleme gösteren 15. ülkeyiz. Yol kalitesini artırma konusunda çalışıyoruz. Liman altyapı kalitesini geliştirme konusunda çalışıyoruz. Bizim limanlarımızdaki en büyük yatırımcılar Türk firmalar. Konteyner taşımacılıkta Türk firma çok yer alıyor. Portekiz küçük bir ülke gibi gözükebilir ama potansiyeli yüksek. Eğer çalışmak istiyorsanız Portekiz bir firma ile birlikte Portekizce konuşan bir firma ile çalışmanızı tavsiye ederim. Avrupa'dan 500 milyon insanın, Portekiz'den de 200 milyondan fazla insanın bir arada serbest ticaret yaptığı bir pazardan bahsediyoruz."

Portekiz Büyükelçisinden Mersinli İşadamlarına ‘Yatırım’ Çağrısı

Portekiz Büyükelçisinden Mersinli İşadamlarına ‘Yatırım’ Çağrısı

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.