Prof. Dr. Ayaz: “İnci tanesi şeklinde beyaz oluşumlara dikkat edin”

Prof. Dr. Ayaz: “İnci tanesi şeklinde beyaz oluşumlara dikkat edin”

Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz, kurban keserken iç organlarda görülebilecek inci tanesi şeklindeki beyaz lekelerin hastalık belirtisi olabileceğini ve bu konuda...

Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz, kurban keserken iç organlarda görülebilecek inci tanesi şeklindeki beyaz lekelerin hastalık belirtisi olabileceğini ve bu konuda insanların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Kurban kesimi konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz, bilgiler verdi. Kesim işleminin mutlaka yetkili merciler tarafından belirlenen kesim alanlarında, ehil kasaplar tarafından veteriner hekim gözetiminde yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ayaz, "Hayvanlarda görülen bazı hastalıklar tazminat kapsamındadır. Kesim esnasında hayvanda bu tazminatlı hastalıklardan birinin tespit edilmesi halinde şayet kesim yetkili merciler tarafından belirlenen yerlerde veteriner hekim gözetiminde yapılmışsa hayvanın bedeli belirlenen oranlarda devlet tarafından hayvan sahibine ödenebilmektedir. Kesim işlemi en az iki keskin bıçak ile yapılmalıdır. Kesim işleminin hayvan refahına uygun yapılması için ilk kesim yapılacak bıçağın çok keskin ve hayvanın boynunun iki katı uzunluğunda olması gerekmektedir. Kesim esnasında hayvan gövdesi yere temas ettirilmemelidir. Kesim hijyeni açısından dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus deri yüzeyinin ve bağırsak içeriğinin etlere temas ettirilmemesidir. Bu etlerin zararlı mikroorganizmalarla bulaşmasının önlenmesi açısından çok önemlidir. Bu noktada yapılan en sık hatalar kesimi yapan kişinin deriyi tuttuğu eliyle karkasa temas etmesi, bıçağın deriye silindikten sonra karkasın parçalanmasına devam edilmesi veya iç organların çıkarılması esnasında bağırsak içeriğinin etlere bulaşmasıdır" dedi.

"Organ kontrolü büyük önem taşıyor"

Eğer kesim bir veteriner hekim gözetiminde yapılmıyorsa hayvanın sağlıklı olup olmadığının tespitinde göğüs ve karın boşlukları ile buralarda bulunan organların kontrolü büyük önem taşıdığına değinen Prof Dr. Naim Deniz Ayaz, "Organlarda renk değişiklikleri, apseler, kistler, inci tanesi şeklinde beyaz oluşumlar önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Böyle şüpheli durumlarla karşılaşılması halinde etleri tüketmeden önce, hayvan gövde ve iç organlarının birlikte bir veteriner hekime gösterilmesi gerekmektedir. Hastalıklı doku ve organlar insanlar tarafından kesinlikle tüketilmemeli ayrıca evcil hayvanlara da yedirmemelidir. Eğer kesim bir mezbahada yapılmamış ise hastalıkların doğada yayılımının önlenebilmesi için bu organ ve dokuların en az 2 metre derinliğinde, sokak/vahşi hayvanların ulaşamayacağı derinlikte çukurlara gömülmesi ve üzerilerinin kireçle kapatılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.