Prof. Dr. Devlet: “Katar Krizi Körfez Krizi’ne Dönüşmez”

Prof. Dr. Devlet: “Katar Krizi Körfez Krizi’ne Dönüşmez”

Katar ile Körfez ülkeleri arasında yaşanan diplomatik krizi değerlendiren Prof.

Katar ile Körfez ülkeleri arasında yaşanan diplomatik krizi değerlendiren Prof. Dr. Nadir Devlet, "Söz konusu sürecin askeri bir çatışmaya döneceğini sanmıyorum. En fazla siyasi ve ekonomik yaptırımlar olacaktır, ama Kuveyt misali sıcak bir savaşı öngörmüyorum" dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Devlet, son günlerde Orta Doğu'da alevlenen Katar Krizi'ni değerlendirdi.

Krizin Katar Emiri Tamim Bin Hamad Al Tani'nin İran'da seçimi kazanan Hasan Ruhani'yi tebrik etmesiyle başladığını hatırlatan Prof. Dr. Devlet, "Bilindiği gibi Suudi Arabistan bölgede İran'ı kendisine en büyük düşman olarak görüyor. Dolayısıyla Suudiler ve müttefikleri bundan rahatsız oldu. Katar'la ilişkilerini kesen diğer ülkeler de Katar'ın son dönemdeki dış politikalarından rahatsız oluyordu. Çünkü Katar epey bir süredir Müslüman Kardeşler'i açıktan destekliyordu. Ayrıca Mısır'da darbeyle gönderilen Mursi'yi de tebrik etmeleri, özel olarak Mısır'ı rahatsız eden bir etken" diye konuştu.

"Katar'ı dışlamak küresel ekonomiye sıkıntı oluşturur"

Katar'a karşı takınılan bu tavrın terörle mücadeleye bir fayda sağlayıp sağlamayacağının da belli olmadığını ileri süren Prof. Dr. Devlet, "ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bir faydası olmayacağını söylüyor ve taraflara uzlaşma masasını gösteriyor. Zaman içinde faydası olup olmayacağını göreceğiz. Katar neticede 2 küsur milyonluk küçük bir ülke. Kendisini savunma imkanları kısıtlı. Ancak Katar'ı uluslararası denklemlerden dışlamak büyük hata olur. Zira Katar'ın yatırımları genelde yurt dışında. Sadece Türkiye'de toplam yatırım bedeli 18 milyar dolar civarında. Bu da büyük bir ekonomik güç demek. Ayrıca Katar, 10 bin kadar ABD askerine de ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla ABD, kendisinin veya müttefiklerinin, Katar gibi bir ülkeyle birdenbire kötü olmasını istemez" ifadelerini kullandı.

"İran dikkate alınmalı"

Katar Krizi konusunda Türkiye'nin durumunu da değerlendiren Prof. Dr. Devlet, "Türkiye olarak biz henüz tarafımızı belirlemedik. Henüz düşünme ve "bekle-gör" aşamasındayız. Zaten krizin çok fazla derinleşip uzayacağını da düşünmüyorum. Bu süreçten bir Irak-Kuveyt süreci ve bir Körfez Savaşı çıkacağını düşünmüyorum. Olsa olsa, Katar'a yönelik siyasi ve ekonomik baskılar, yaptırımlar öne sürülebilir, o kadar. Ancak bu süreçte İran'ın rolü de dikkatle izlenmeli. Zira Şii İran, Sünni dünyasında ister istemez bir müttefik buldu kendine. Durum askeri çizgiye kayarsa İran'da Katar'a aktif askeri destek verebilir" dedi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.