Prof. Dr. Özdoğan: “Kanser Bilinci Okullarda Ders Olarak Verilmeli”

Prof. Dr. Özdoğan: “Kanser Bilinci Okullarda Ders Olarak Verilmeli”

Antalya'da toplumda kanser bilincini oluşturmaya gönül veren ve bu alanda yaptıkları sosyal ve bilimsel projeler ile farkındalık oluşturmayı amaçlayan...

Antalya'da toplumda kanser bilincini oluşturmaya gönül veren ve bu alanda yaptıkları sosyal ve bilimsel projeler ile farkındalık oluşturmayı amaçlayan Akdeniz Entegratif ve İnovatif Onkoloji Grubu (MİİOG), Prof. Dr. Mustafa Özdoğan başkanlığında yeni bir projenin startını veriyor. Grup, 26-29 Nisan tarihleri arasında Antalya Cam Piramit'te düzenlenecek 3. Antalya Bilim Festivali'nde hayata geçirilecek "Kanserle Barışık Gönüllü Elçiler" projesi ile çocuklara ve gençlere kanser biliminin inceliklerini öğretecek.

Memorial Antalya Onkoloji Merkezinde Prof. Dr. Mustafa Özdoğan başkanlığındaki MIIO Grup, onkoloji alanına ışık tutacak bilim adamları yetiştirmeyi amaçlıyor. 20 onkoloji bilimi gönüllüsünün yer aldığı MIIO ekibi, hazırladıkları görsel materyaller eşliğinde Antalyaspor oyuncuları ve yöneticilerinin de aktif katılımı ile çocuklara bir bilim şovu sunmaya hazırlanıyor. Prof. Dr. Özdoğan, bilim festivallerinden elde edilen deneyimler ile rüya proje olarak adlandırdıkları Ulusal Kanser Bilinçlendirme Projesi'ne başlangıç yapmak istediklerini belirtti. Projede Ulusal Kanser Haftası'nda kanserden korunmanın ve kanser bilincinin ilköğretim ve liselerde ilk ders olarak okutulması hedefleniyor.

Toplumdaki kanser algısındaki korku ve yanlışlar nedeniyle böyle bir proje başlatmayı önemli bulduklarını belirten Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, "Kanserden korunmak mı? Kanserden korkmamak mı? Kanser farkındalığı mı? Kanserle barışmak mı? Aslında hepsi aynı hedefe gidiyor ve birbirini takip ediyor. Toplumda kanser farkındalığı ve bilincini oluşturmadan kanserden korunmak mümkün olmayacaktır. Kanser farkındalığı sonrası kendini koruyabilen bir toplum ise kanserden korkmayacak ve böylece kanser ile barışık bir toplum oluşturmanın önü açılabilecektir. Kanserle mücadelede kanser bilincinin sadece erişkinlerde oluşturulmasının yeterliği olmadığı bir gerçektir. Çocuklarda kanserle ilgili farkındalık oluşturulması aileyi de etkileyebiliyor. Yani toplumda gerçekten bir kanser bilinci oluşmasının yolu çocuklara hastalığı öğretmek ve onların aracılığıyla aileleri bilgilendirmekten geçiyor" dedi.

Kanser bilimine gönül veren geleceğin onkoloji uzmanları

Kansere A'dan Z'ye her alanına hakim olmak ve bu alanda çeşitli araştırmalar yapabilmek için uyumlu bir ekip kurduklarını dile getiren Prof. Dr. Özdoğan, "Onkoloji ekibimizde yer alan doktorlar, psikiyatri uzmanları, beslenme ve diyet uzmanları, alternatif tıp uzmanları, sağlıkta bilişim teknolojileri yazan mühendisler, medikal çizim yapan illüstratörler, videoları hazırlayan ekipler, yurt dışında çalışan genetik mühendisleri, öğrencilerden kanser ve spor alanlarıyla ilgilenenlerimizle biz bir bütünüz. Öğrencilerimize de ekip çalışması ve dayanışmayı öğretiyoruz. Geçtiğimiz 4 yılda bu organize çalışabilen ekibi bir araya getirerek, gelecekteki kanser algısını ve kansere bakış açısını değiştirebileceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Özdoğan, "Tıp fakültesi öğrencilerinden oluşan Akdeniz Entegratif ve İnovatif Onkoloji adlı bir grubumuz var. Bu grup ile gelecekte onkoloji bilimine ışık tutacak başarılı bilim insanları yetiştirmeyi istiyoruz. Bu sosyal sorumluluk projemizde öğrencilerimiz bilimsel makaleler okuyor, kanser alanındaki değişimleri takip ediyor, araştırma yapmasını, yazmasını ve her şeyden önemlisi de kanser kültürünü öğreniyorlar. Böylece geleceğe yönelik akademik ve sosyal projelerin altyapısı hazırlanıyor" ifadelerini kullandı.

"Okullarda ilk ders kanser bilinci"

Toplumda kanser bilincinin oluşmasında çocukları bilgilendirme fikrinin hedeflerinin başlangıcı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, yıllar önce amaçları arasına koyduğu ve 1-7 Nisan Kanser Haftası'nda tüm okullarda dersin ilk saati öğrencilere kanserin anlatılması düşüncesini hayata geçirmeye yaklaştıklarını anlattı. Türkiye'de bu yıl 3'üncüsü yapılacak olan Bilim Festivali'nin ekibi için büyük bir fırsat olduğuna işaret eden Prof. Dr. Özdoğan, "Seçkin ve güzel ekibimizde geleceğe yönelik projeler yapıyoruz. Yıllar önce hayalini kurduğumuz, tüm okullarda kanser haftasının ilk günü ve ilk saatinde, öğrencilere kanserin anlatılması şansına artık daha yakınız. Biz bu hedefe 2 yıldır çocuklara kanseri nasıl anlatacağımızı düşünerek yaklaştık. Videolar çektik, posterler hazırladık ve sigaranın öyküsünü anlattık. Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve obezite ile kanser ilişkisini anlaşılabilir kılan posterler ve videolar oluşturduk. Bunu yaparken ekip olarak tüm ayrıntılara uzun süre kafa yorduk. Bu sosyal proje bizi çok daha heyecanlandırıyor. Bilim festivali sonrası arzu eden okullara da hazırlıklarımızı sunmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Bilim Festivali'ne büyük bir titizlikle hazırlandıklarının altını çizen Prof. Dr. Özdoğan, "Geçen yıl Antalya Bilim Festivali'nde standımızın 20 binden fazla öğrenci tarafınca ziyareti bizi hem şaşırtmıştı hem de öğrencilerin ilgi ve merakından çok mutlu olmuştuk. Bu yıl geçen yılın motivasyonu ile çok iyi hazırlandık. Teknolojinin en yeni materyalleri ile üst düzey bir çalışma yaptık. Artırılmış gerçeklik uygulamaları (Hololens, VR gözlükler) ile hazırladığımız özel videolar, hologram ile tıp eğitiminden şaşırtıcı kesitler, posterler ve değişik görseller ile çocuklarımızı standımızda karşılıyor olacağız" dedi.

Microsoft'tan festivale özel bir ilk

Festival hazırlıkları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Özdoğan şunları söyledi:

"Microsoft Hololens'in Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi (Hologram görüntüler) ile öğrencilerimiz ülkemizde ilk kez buluşacak. Hologram görüntüler ile insan anatomisi, sigara ve obezitenin insan kalbinde yaptığı hasarlar ve kalp krizinin safhalarını göstereceğiz. VR gözlüklerden geleceğin sınıfında hazırladığımız eğitim videolarını sunacağız. Bu gösteri eşliğinde çocuklarımıza kanser nedir, neden kanser oluruz, spor ile kanserden nasıl korunuruz, sağlıklı beslenerek kanseri nasıl önleriz gibi son derece önemli konuları öğretmeyi hedefliyoruz. Hazırladığımız 2.5 metre X 11 metre boyutunda dev posterimiz ile sigaranın Amerika'dan Avrupa'ya göçünü, tüm dünya insanlarını nasıl zehirlediğini ve sinsi düşmanımız elektronik sigaraya nasıl bir sözde sevimli dönüştürülme sürecinde olduğunu çocuklarımıza anlatacağız. Sanatın sağlıkta önemi ve bilimsel dayanaklarını çocuklarımıza anlatarak sanatın önemini vurgulayacağız."

Antalyasporlu futbolculardan sürpriz hediyeler

Festivalde çocuklar için sürpriz hediyeler de hazırladıklarını anlatan Prof. Dr. Özdoğan, "Festivalde, sağlıklı yaşam ve kanser konularında oluşturulan testlerde başarılı olan 200 çocuk ve gencimiz için hatırı sayılır ödüller hazırladık. Doğru bilgiyi güzel bir şekilde çocuklarımıza sunmanın bile onları teşvik etmek için yeterli olacağını düşünüyoruz. Bilim festivalinde Antalyasporlu futbolcular da yer alacak ve çocuklara spor ve sağlık ilişkisini anlatacak, sürpriz hediyeler verecek. Öğrencilerimiz için oluşturduğumuz öğrenim koridorundan sonra yaşlarına uygun mini testler yapacağız ve başarılı olan 200'ün üzerinde öğrencimiz ve ailesine şaşırtıcı hediyeler vereceğiz. Antalyaspor Yönetim Kurulu sosyal sorumluluk projemizi bütünüyle sahiplenerek stantlarımıza ETO dahil tüm sporcularını göndermekle kalmayıp, çocuklarımız için 3 bisiklet ödülünü 20 bisiklete çıkardı" dedi.

Prof. Dr. Özdoğan: “Kanser Bilinci Okullarda Ders Olarak Verilmeli”

Prof. Dr. Özdoğan: “Kanser Bilinci Okullarda Ders Olarak Verilmeli”

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.