Protein Tozu Tüketimi Zararlı Mıdır?

Protein Tozu Tüketimi Zararlı Mıdır?

Son yıllarda sağlıklı yaşam ve sporun vazgeçilmez bir parçası haline gelen protein tozları, bazı sağlık risklerini beraberinde getirebileceği konusunda endişeleri artırıyor.  Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil bu konu hakkındaki...

Son yıllarda sağlıklı yaşam ve sporun vazgeçilmez bir parçası haline gelen protein tozları, bazı sağlık risklerini beraberinde getirebileceği konusunda endişeleri artırıyor. 

Son yıllarda sağlıklı yaşam ve sporun vazgeçilmez bir parçası haline gelen protein tozları, bazı sağlık risklerini beraberinde getirebileceği konusunda endişeleri artırıyor. 

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil bu konu hakkındaki Youtube videosuna göre yaş ilerledikçe kas kaybı arttığından ötürü protein ihtiyacı da doğru orantıyla artmaktadır. Yaşın ilerlediği dönemlerde kas kütlesi tamamen kaybedildiğinden protein çok daha önemli bir hâl almaktadır.

Besinlere Kıyasla Daha Az Yağ Bulunduruyor

Erbil Whey proteinleri baz alarak protein tozlarındaki yağ konusuna bir açıklık getirdi: “Whey proteinler 30 gramında 1 gram protein bulundurur. 25 gram protein alınması gerektiğinde 125-150 gram et veya peynir tüketilmesi gerekmektedir. Bu miktardaki belirtilen besinler içlerinde 60-70 gram yağ bulundurmakta. Dolayısıyla Whey proteinin içindeki yağ oldukça düşük miktarda ve trans yağ değildir.” Tüketilen besinlerden yeteri kadar protein alınıyorsa ilave protein tozu kullanılmasına ihtiyaç yoktur. Ağır antrenman yapılıyor ise katkı olarak günde 30-60 gram olmak şartıyla alınabilir.

60 Yaşından Sonra Günde 1 Ölçek Protein Tozu

Erbil, proteinin antioksidan ve kanser önleyici gibi birçok önemli etkisinin varlığından bahsettikten sonra “Çalışmalarda da protein alımının olumlu etkileri ortaya çıkmıştır. 60 yaşından sonra da protein yeteri kadar besinlerle yeteri kadar alınamadığından en azından günde bir ölçek yani 30 gram protein tozu tüketilmesi öneriliyor.” şeklinde konuştu. Zararı olmayacağını dile getiren Erbil, “İhtiyacı olan rahatlıkla kullanabilir. Zehir değildir. Hiçbir organa olumsuz etkisi yoktur.” diyerek konuşmasını tamamladı. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak :Prof. Dr. Yeşim Erbil YouTube Kanalı 



Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.