Rahim Ağzı Kanseri Dünyada Her Yıl 500 Bin Kadında Görülüyor
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Profesör Doktor Polat Dursun, kadın kanserleri konusunda kadınların bilmesi gereken hususlar konusunda bilgilendirdi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Profesör Doktor Polat Dursun, kadın kanserleri konusunda kadınların bilmesi gereken hususlar konusunda bilgilendirdi.
Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Profesör Doktor Polat Dursun, kadınları şu konularda uyardı;
"Rahim ağzı kanseri dünyada her yıl 500 bin kadında görülmekte ve bunların yarısı her yıl ölmektedir. Ülkemizde ise rahim ağzı kanseri kadınlarda en sık görülen 10 kanser arasındadır ve yılda 1900 civarında kadında görülmektedir. Rahim ağzı kanseri düzenli jinekolojik muayene ile önlenebilen bir kanserdir.
Rahim Ağzı Kanseri Bulguları; Cinsel ilişki sonrasıkanama (Postkoital kanama): Rahim ağzı kanserinin en önemli bulgusudur.
Geçmeyen vajinal akıntılar, Adet arası kanama, Normalden daha fazla kanama olan ve daha uzun süren adet dönemleri, Menapoz sonrası kanama gibi anormal vajinal kanama, Sulu, pembe, soluk ve devamlı olan vajinal akıntı, İdrarda kan görülmesi, kemik ağrıları, tuvalete çıkma alışkanlıklarında değişimler,böbreklerin şişmesine bağlı olarak yan bölgelerde görülen ağrılar, bacaklarda ödem ve dışkıda kan rahim ağzı kanserinin geç dönem bulgularıdır.
Endometrium kanseri endometrium olarak isimlendirilen rahim iç zarının kanseridir. Kadınlardaki tüm kanserler arasında dördüncü sırada olup,aynı zamanda en sık görülen kadın üreme sistemi kanseridir.Rahim kanseri genellikle menopoz sonrası yıllarda ortaya çıkmaktadır.Genellikle 50-60 yaşları arasında görülür.
Sağlık bakanlığı kanser savaş dairesi verilerine göre ülkemizde her yıl 3800 civarında rahim kanseri vakası tespit edilmektedir.
Her 10 endometrium kanserli kadından 9'unun değişik tiplerde anormal kanamalar olur. Menapoz sonrası kanamalar ( Postmenopozal Kanamalar ) Rahim kanserinin en önemli belirtisidir. Ara kanamalar ve lekelenmelerin olması; Anormal kanama, lekelenme; Kanama miktarının artması; Kilo kaybı, Pelvik ağrı ve kitle.
Over kanseri jinekolojik kanser ölümlerinin en sık sebebi olması nedeni ile jinekolojik onkolojide çok önemli bir yer tutar. En sık kadın genital sistem kanserlerinde ikinci sıradadır.Over (yumurtalık) kanseri kadınlarda kansere bağlı ölümler içinde 5.sırada gelmektedir.Hayat boyunca bir kadının over kanseri geliştirme riski 1/70'dir. (yüzde 1.5)
Yumurtalık Kanserlerinde özel bir bulgu yoktur. Karın şişkinliği, karın ağrısı, kasık ağrısı, kabızlık, iştah kaybı, nefes darlığı, adet düzensizliği, mMenapoz sonrası kanamalar, bulantı, kusma, makatdan kanama, sık idrara çıkma olabilir. Eğer bu bulgulardan birkaçı varsa ve diğer bir sebeple açıklanamıyorsa mutlaka bir jinekoloğa muayene olunmalıdır. Yumurtalık kanseri geç dönemde bulgu verdiği için genelde ileri evrede yakalanmaktadır. Hastaların yüzde 70-80'i ileri evrelerde yakalanmaktadır.yüzde 20-30 kadarı erken evrelerde yakalanmaktadır. Jinekolojik kanserler için yukarıda sayılan bu bulgulara dikkat eden hanımlarda tanıda gecikmelerin önüne geçilmesi mümkün olacaktır."
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.