Regaip Kandili’nde nasıl namaz kılınır? Regaip Kandili namazı nasıl kılınır?
Regaip Kandili’nde nasıl namaz kılınır? Regaip Kandili namazı nasıl kılınır? Bu mübarek geceyi değerlendirerek manevi feyzinden en iyi derecede nasiplenebilmek için hazırlık yapan vatandaşlar için, Regaip Kandili namazı kaç rekat, nasıl kılınır?
Regaib Kandili namazı nasıl kılınır? Receb-i Şerif ayını ve mübarek kandilleri özlemle bekleyen Müslümanlar, Üç ayların ilk kandili olan Regaib Kandili’ni manevi anlamda en güzel şekilde değerlendirebilmek için araştırmalar yapıyor. Bol bol namaz kılıp zikir ve dualarla bu geceyi ihya etmek isteyen vatandaşlar, Regaip Kandili namazı nasıl kılınır? sorusunun yanıtını öğrenmek istiyor. Recep ayının ilk cuma gecesi ihya edilen bu gecede, Regaip Kandili namazı nasıl kılınır? Regaip Kandili'nde nasıl namaz kılınır? İşte soruların yanıtı..
Regaip Kandili namazı nasıl kılınır?
Regaip Kandili’nde Müslümanlar dilediği zikir ve ibadetler, kaza namazları, nafile namazlar, tesbihat, dua, sadaka ve iyiliklerle Rabbine ilticada bulunabilir. Bununla birlikte bazı özel zamanlarda yapılabilecek özel ibadet usülleri, okunacak tesirli dualar ve okuma usülleri de İslam Alimleri tarafından tavsiye edilmiştir.
Bu gecede yapılması zaruri bir ibadet olmamakla beraber akşam ile yatsı namazlar arasında 12 rekat hacet namazı kılmak faziletlidir. namaza ‘Ya Rabbi’ Niyet ettim Senin rıza-yı şerifin için hacet namazı kılmaya, Allâhu Ekber’ diyerek iftitah tekbiri alınır. Sübhâneke ve Fatiha-i Şerife’nin ardından, her rekatta 3 ‘İnnâ enzelnâhü’ ile 12 de İhlâs-ı şerif okunur. Nafile namaz olduğundan dört rekatte selam verilebileceği gibi, daha çok tekbir ve kade-i ahîre sevabı kazanmak için 2 rekatta bir selam vermek efdaldir. Bu şekilde 12 rekat tamamlanır.
Namazın ardından 7 kez Salât-ı Ümmiye (Allâhümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedini’n-Nebiyyi’l-ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim) okunur ve secdeye gidilerek 70 kez de (Sübbûhun, Kuddûsün Rabbünâ ve Rabbü’l-melâ’iketi ve’r-Rûh’ duası okunur. Secdeden başını kaldırdıktan sonra da, ‘Rabbi’ğfir ve’rham ve tecâvez ammâ ta’lem inneke ente’l-E’azzü’l-Ekrem’ okunup tekrar secdeye varılarak 70 kez ‘Sübbûhun’ duası okunur.
Receb-i Şerif ayında ve bu gecede bol bol İstiğfar, Salevat (Allâhümme salli alâ Seyyidinâ Muahmmedin ve alâ âli Seyyidinâ Muhammed), Tevhid (Lâ ilâhe illallâh Muhammedü’r-Rasûlullâh) ve İhlas suresi okunmalıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konuya ilişkin verdiği tavsiyelere göre, Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem Efendimizin bu mübarek ayda en çok, ‘Allâhümme bârik lenâ fî-Recebe ve Şa’bân ve belliğnâ Ramazân’ [Allâhım! Receb ve Şabân aylarını bizim için mübârek, bereketli kıl ve bizleri Ramazân’a ulaştır] duasıyla iltica ettiği rivayet edilir.
Regaib Kandili’nin ertesi günü de öğle ile ikindi namazı arasında kılınması tavsiye edilen 4 rekat ‘teşekkür’ namazı vardır. Dileyenler bu namazı da eda edebilir.
Teşekkür namazında her rekatta 1 Fatiha 7 Ayetü’l-Kürsi ve 5’er tane de İhlas-felak-nâs sûreleri okunur. Namazın ardından 25 kez ‘Lâ havle ve-lâ kuvvete illâ billâhi’l-Aliyyi’l-Azıym’ ve 25 kez de ‘Estağfirullâhe’l-Azıym ve etûbü ileyk’ okunarak dua edilir.
Duaların kabulü için dikkat edilmesi gereken birtakım adabı olmakla beraber en kısa ve unutulmaması gereken usül şöyledir; Önce günahlarından istiğfâr edip Rasülullah Efendimize s.a.v. salevat-ı şerife okumak, ardından ana babaya, tüm müminlere ve insanlığa dua etmek, ve en son kendi hacetlerini dile getirerek yine salevat-ı şerife ile bitirmek.. Bu şekilde iltica etmenin duaların kabûlüne vesile olacağı ümit edilir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.