Rekabet Kurumu Başkanı Torlak: “Mazlumların Umudu Olmak İçin Kazanmalıyız”

Rekabet Kurumu Başkanı Torlak: “Mazlumların Umudu Olmak İçin Kazanmalıyız”

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinde konferans verdi.

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinde konferans verdi.

NEÜ Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesinde düzenlenen "Rekabet Politikasının Uluslararası Rekabette Rolü" konulu konferansa Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak konuşmacı olarak katıldı. Programda, Rekabet Kurumu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Torlak, "21. yüzyıl bilgi toplumunun bir adım daha ötesine geçen ama öyle bir yüzyıl ki, bir sınır koymadığınızda yıkıcı inovasyon olarak isimlendirilen sonunun nereye varabileceğini bilemediğimiz ve nihayetinde aslında iyilik gibi başlayıp insanlığın geleceği adına tehdit oluşturabilecek sonuçlar üreten inovasyonların kamu politikalarıyla bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Dolayısıyla tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye'nin de rekabet politikasına ihtiyacı var" dedi.

"Türkiye olarak rekabet gücünü arttırmalıyız"

Ülkelerin rekabet gücünü artıracak politikalar üretme çabası içinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Torlak, soğuk savaşın bitmesiyle beraber kaynaklara göre sonsuz büyüme tezinin yerini uluslararası rekabete bıraktığını anlattı. Prof. Dr. Torlak, "Biz de Türkiye olarak rekabet gücümüzü arttırmalıyız. Rekabetçi bir pozisyon kazanmak hatta bir aşama daha ileri gidip mazlumların umudu olmak için kazanmalıyız. Son yıllarda yaşadığımız olayları biliyoruz. Dünyanın bu kadar geliştiği bir düzende kimyasal silahların fütursuzca kullanıldığı ve hala insanların öldürülebildiğini görebiliyoruz. Dolayısıyla rekabetçi açıdan güçlü olmak zorundayız" diye konuştu.

"2023 vizyonu için yıllık yüzde 4,5-5 civarında bir büyüme gerekli"

2023 vizyonundaki kişi başına milli gelir hedefine ulaşabilmek için yıllık ortalama yüzde 4,5-5 civarında bir büyüme gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Torlak, şu andaki durumun da bizim için yeterli olmadığını kaydetti. Rekabet edenin yalnızca firmalar olmadığının, ülkelerin de rekabet ettiğinin altını çizen Torlak, kalkınma tartışmalarının hangi çizgide ilerlediğine de değindi. Gelişmiş ülkelerde belli şirketlerin aşırı büyümesine dikkat çeken Prof. Dr. Torlak, kalkınmanın ne kadar karmaşık bir olgu olduğu konusunda da bilgi verdi.

"Dönem dönem ortaya çıkan eşitsizlikler ve ekonomik krizlere rağmen niçin neoliberal politikalar devam ediyor?" diye soran Torlak, "Dünya artık bu politikalardan vazgeçmiyor. Büyüme ve kalkınma teorilerinden çıkan bir mesaj varsa eğer o da kapitalizmin tek bir modelinin olmadığıdır. Kapitalizmin kendini yeni durumlara hızlı bir şekilde adapte ediyor. Tarih içerisinde kapitalizmin değişik versiyonlarından bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ülkelerin rekabetçiliğini belirleyen unsurun teknolojik gelişme olduğunu kaydeden Prof. Dr. Torlak, teknolojik asgari gerekliliği halletmeksizin rekabet edilemeyeceğini ifade ederek, "ABD'nin bu kadar teknolojik ilerlemeye rağmen istenilen inovatif zamanında olmadığını görüyoruz. Buradan şunu çıkarıyoruz evet teknoloji bir gereklilik ama yeterli olmayabilir. Her teknolojik gelişme inovatif olarak kullanılamayabilir. İnovatif olarak kullanmak ayrı bir beceri gerektirir" diye konuştu.

Rekabet Kurumu Başkanı Torlak: “Mazlumların Umudu Olmak İçin Kazanmalıyız”

Rekabet Kurumu Başkanı Torlak: “Mazlumların Umudu Olmak İçin Kazanmalıyız”

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.