Rektör Prof. Dr. Gür:

Rektör Prof. Dr. Gür:

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi'nin yeniden düzenlenmesi nedeniyle tören düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi'nin yeniden düzenlenmesi nedeniyle tören düzenlendi.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Savaş Gürsoy, Prof. Dr. Hilmi Bayraktar ve Prof. Dr. Metin Bedir ile çok sayıda bağışçı ve öğrencinin katıldığı müzede; 1870-1970 yılları arasında Gaziantep'te kullanılmış giyim-kuşam, düğün-nişan elbiseleri, gelinlikler gibi dokuma türü mamûllerden oluşan malzemeler katılımcıların beğenisine sunuldu.

Elbiseler ile birlikte çok çeşitli ve çok işlevli takılar, bunları üreten sanatçılar ve Gaziantep'teki kuyumculuk sanatı hakkında önemli bilgiler sunarken, Gaziantepli son karagöz ustasının resimleri ve gösteri aletleri, orijinal el yapımı perdesi ile birlikte sergileniyor. Eski fotoğraf makinaları ve malzemelerinin de sergilendiği müzede; nazarlık malzemeleri, yakası açılmadık damat gömleği, oya-dantel, Antep işi nakışlar ve bunların işlenme safhalarını gösteren panolar da ilgiyle gezildi.

Törenin açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, kültürler ve milletlerin sanatlarıyla var olduklarını belirterek, "Geçmişinizde eğer iz bıraktıysanız, sanatsal olarak geleceğe müzelerinizle bu izi taşıyabiliyorsanız siz gerçekten kadim bir medeniyetsiniz demektir. Sanatçılarına değer veren toplumlar, geleceğe rol biçecek kadar da sanatçılarıyla hemhal olanlar öğrencisiyle, toplumuyla aynı zamanda burada bulunan bağışçılarımızla birlikte güçlü bir erk ve sanatsal bir alan içerisinde asıl amacına ulaşmış bir üniversite oluşturuyoruz" şeklinde konuştu.

Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi'nin Gaziantep Üniversitesi bünyesinde çok önemli kültürel bir yere sahip olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Gür, "Kendimi tarihi bir film setinde görüyorum. Bu eserler yapay değil, toplumumuzda geçmişte gelinlerimizin, genç kızlarımızın, nişanlıların giydikleri günlük kıyafetlerdi. Bu el emeği, göz nuruyla üretilen bu nadide eserler bize ne kadar harika geliyor değil mi? Bunlar geçmişte giyilen giysilerdi. Biz artık o kadar yapaysallaşmışız ki el emeğinin ortaya koyduğu bu ürünler bize ne kadar cazip geliyor değil mi? Bu ürünleri yeni nesle aktardıkları için sandıklarda kurtlanmadan, rutubetten nemden bozulmadan getirip bize teslim edecek kadar öz yürek gösterip bizimle paylaştıkları için ve aynı zamanda ilerde burada kendilerinden bir parça olarak her zaman görecekleri ve Gaziantep Üniversitesi benim üniversitem diyecekleri bu eserleri teslim ettikleri için bağışçılarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Gaziantep Üniversitesinde bir müze kurma fikrinin Gaziantep'in son karagöz ustasının malzemelerinin ailesi tarafından üniversiteye bağışlanmasıyla ortaya çıktığını hatırlatan Müze Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Timur Demir, "Gaziantep'in kültür hayatında söz sahibi olan ailelerinin yıllarca sandıklarında sakladıkları, her biri anılar ile yüklü birçok malzemeyi üniversitemize güvenip bağışlamışlardı. Bugün müzemizin temelini oluşturan her biri onlarca yıl büyük bir özen ile korunan bu eserleri müzemize bağışlayan tüm bağışçılarımıza minnettarlığımızı belirterek teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların sonrasında Rektör Prof. Dr. Gür tarafından Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi'ne bağışlarıyla katkıda bulunanlara teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi.

Rektör Prof. Dr. Gür:

Rektör Prof. Dr. Gür:

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.