Rektör Şahin: “Psikolojik Üstünlüğümüzü Ele Geçirmemiz Gerekiyor”

Rektör Şahin: “Psikolojik Üstünlüğümüzü Ele Geçirmemiz Gerekiyor”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, İslam dünyasının Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını dileyerek, Türkiye'de din eğitimi...

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, İslam dünyasının Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını dileyerek, Türkiye'de din eğitimi ve Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Şahin yaptığı açıklamada, "Müslüman bir toplum olarak psikolojik üstünlüğümüzü kaybettik. Şuan içinde bulunduğumuz durum bunu net bir şekilde gösteriyor. İlk önce bu psikolojik üstünlüğümüzü ele geçirmemiz gerekiyor. Bunun için de sosyal alanlarda düşünceler üretmemiz, var olan sosyal sorunlara karşı da çözüm önerileri geliştirmemiz lazım. Milletimizin ve Müslüman toplumların düşünce dünyalarını genişletmemiz ve ufkunu açmamız gerekiyor. Bu nedenle İslami İlimler Fakültelerinin bilim ve ilim üreten bir kurum olması gerekiyor. Klasik din alimi, din bilgini yetiştiren bir kurum olmaktan öte ilmin kendisini üreten, dini günümüze göre yorumlayan bir yapı kurulması gerektiğini düşünüyorum. Yeni kurulan İslami İlimler Fakültesinde de bu yönde çalışmalar gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz" dedi.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Şahin, Türkiye'deki din eğitimi hakkında da açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Şahin, "İslami İlimler Fakültesi ile İlahiyat Fakültesi aynı kurumlarmış gibi duruyor. Ancak işin özünde farklı kurumlardır. İlahiyat Fakültelerinin daha çok topluma dönük din adamı, din alimi, din bilgini yetiştirme noktasında çalışmalarını yürütmeleri ve yoğunlaşmaları gerekiyor. İslami İlimler Fakültelerinin ise daha çok bilim odaklı, sosyal ve dini alanlarda, felsefi alanlarda bilgi üretmeleri, düşünceler geliştirmeleri ve var olan inanç ve düşünce sorunlarına karşı çözüm üretecek çalışmalar yapmaları gerekiyor" dedi.

Rektör Prof. Dr. Şahin, "Yeryüzünde Müslüman var oldukça içtihat kapısı açıktır; çünkü Kur-an'ı Kerim sürekli buna vurgu yapar. "Akletmez misiniz? Düşünmez misiniz? Bilmez misiniz? Okumaz mısınız? Görmez misiniz? Anlamaz mısınız?" önemli sorulardır. Allah Kur'an-ı Kerim'de bunu söylerken biz ise dini statik bir yapıya büründürüp Kur'an-ı Kerim'i raflardaki kitapların arasına yerleştirirsek din gündelik hayattan çıkar. Nitekim şu an içinde bulunduğumuz durum bu. Bizim de bu açıdan kuracağımız İslami İlimler Fakültesi, insanların zihnindeki boşluğu ciddi anlamda doldurması gerekiyor" diye konuştu.

"En önemli hatalardan birisi devletin din eğitiminden elini çekmesidir"

İslami İlimler Fakültesinin önemli bir boşluğu dolduracağını ifade eden Prof. Dr. Şahin, "İslami İlimler Fakültemizde oluşacak akademik kadro, var olan düşünce sorunlarını hatta bir adım daha öteye giderek sapkın düşünceleri bertaraf etmesi ve bu alanlarda çalışmalar yapması gerekiyor. Bilim camiası ve devlet bu alanı doldurmazlarsa başkaları bu alanı çok iyi dolduruyor. Bunun örneklerini çok açık bir şekilde ülkemizde yaşadık ve yaşamaktayız. Ülkemizde yapılan en önemli hatalardan birisi de devletin din eğitiminden elini çekmesidir. Din eğitimi kendi haline bırakılırsa ve hatta yasaklanırsa tabii ki yeraltına iner ve çeşitli çıkarlara alet edilir. Bugünlere gelindi ve olumsuz tablolar yaşandı. Buna müsaade etmememiz gerekiyor" diye konuştu.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.