Rektör Ulcay: “Meslek Yüksekokulları Alternatif Olarak Algılanmamalı”
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Yusuf Ulcay, Türkiye'de meslek yüksekokullarına karşı yanlış algının mutlaka değişmesi gerektiğini belirterek,...
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Yusuf Ulcay, Türkiye'de meslek yüksekokullarına karşı yanlış algının mutlaka değişmesi gerektiğini belirterek, "Aileler bile meslek yüksekokullarına, dört yıllık fakülteyi kazanamayanlar gider anlayışı ile bakıyorlar" dedi.
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Bursa Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi arasında eğitim işbirliği protokolü imzalandı. Protokol sayesinde ziraat bölümünde okuyan lise öğrencilerinin üniversitedeki uygulama alanlarında eğitim alarak sektöre daha kalifiye şekilde hazırlanması hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, imzalanan protokolün her iki tarafa da fayda getirmesi temennisinde bulundu. Konuşmasında lise döneminde zirai bölümlerde okuyan öğrencilerin, ziraat fakültelerine özendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yusuf Ulcay, "Ziraat Liselerinde görev yapan eğitimcilere bu konuda büyük görevler düşüyor. Çünkü Türkiye'de süre gelen bir yanlış algı var. Üniversite okumak isteyen öğrenciler meslek liselerinden kaçıp düz liselerde eğitimlerine devam etmek istiyorlar. Aslında meslek lisesinde okumuş, arkasından meslek yüksek okulunda eğitim almış oradan da fakülteye gelmiş olan öğrenciler, çalışacakları alanda bu ülkeye çok daha büyük katma değerler oluştururlar. Onun için öğretmenlerimizin çocuklara ilk geldikleri andan itibaren doğru fikri aşılamalarıyla çocuklarımız daha şuurlu olabilirler. Aileler bile meslek yüksekokullarına dört yıllığı kazanamayanlar gider anlayışı ile bakıyorlar. Bu kesinlikle doğru değil. İşte bu yanlış inancı yıkmak bizim ve sizlerin görevi olmalıdır" şeklinde konuştu.
Türkiye'deki 4+4+4 sisteminin doğru şekilde uygulanması gerektiğini vurgulayan Rektör Ulcay, "Birinci dört temel eğitim, ikinci dört çocukların kabiliyetlerin belirlendiği, üçüncü dört ise bu ölçüme göre çocukların yönlendirildiği meslek liselerinin olması gerekiyor. Ülkemizin istihdam verilerine baktığımızda, gençlerimizin yüzde 75'inin meslek lisesine gitmesi gerekiyor. Sonrasında da mesleki eğitimlerine aynı alanda devam ederlerse artı puan vererek buradaki eğitimlerinin devam etmesinin teşvik edilmesi gerekmektedir. Başarılı olan öğrenciler de yine dikey geçiş ile 3. ve 4. sınıflara devam etmeleri, aynı alanda devam ederlerse artı puan verilerek özendirilmeleri doğru olacaktır. Bu sistem; öğrenci eğitimi hangi aşamada bırakırsa bıraksın, eğitim aldığı sektörde çok daha kalifiye bir eleman olarak yetişmiş olmanın avantajını yaşayacaktır. Öğrencilerin ilgili sektörlere yönlendirilmesi de mutlaka ama mutlaka birinci sınıflarda olmalıdır. Üçüncü ya da son sınıfa gelmiş öğrencinin kafasında belli hedefler yerleşmiş oluyor. Örneğin, ziraat liselerinin görevlerinden birisi de tarım sektörünün daha güçlü olduğu bölgelerde öğrencileri bu okullara teşvik etmek için çeşitli etkinlikler düzenlemek olmalıdır" diye konuştu.
UÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili ise konuşmasında Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin geçmiş dönemlerde fakülteye komşuluk yaptığını hatırlattı. İşbirliği protokolü ile tarihi lisenin bir anlamda korumaya da alınacağını kaydeden Dekan Bilgili, "Orta öğretimde eğitim alan öğrencilerin bizim alanlarımızı ziyaret ederek, bizim öğrencilerimizin de oradaki tarım alanlarını ziyaret ederek bir eğitim işbirliği gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu işbirliği çerçevesinde üretilecek ürünlerin de karşılıklı değerlendirmesini yapacağız. Temel hedefimiz öğrencilerin iyi bir uygulamalı eğitim almalarını sağlamaktır. Lisede 500 dekar bir arazi var, eski bir arşiv var. Ciddi bir tarihi mekana sahipler. İki taraf için de faydalı olmasını diliyorum" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.