Rohingya çocuklarının karanlık geleceği
Myanmar'da Rohingyalı Müslümanlara yönelik yapılan çatışmalardan kaçıp Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların çocukları, gerekli ihtiyaçları...
Myanmar'da Rohingyalı Müslümanlara yönelik yapılan çatışmalardan kaçıp Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların çocukları, gerekli ihtiyaçları olmadan karanlık bir geleceğe ayak basıyor.
Bangladeş'e giriş yapabilen binlerce aile günlerce yürüyerek Bangladeş'in Cox's Bazar sınırına ulaştı. Bangladeş'e sığınan bu aileler çocuklarıyla vahşetten kaçıp gelirken uzun yolculuktan dolayı ağır hastalıklara yakalandı.
Geçen çarşamba günü, Bangladeş-Myanmar sınırında Aysha adlı küçük kız dünyaya geldi. Henüz 3 günlük olan Aysha açlığa karşı zor günler geçiren çocuklar arasında bulunuyor. 20 yaşında olan anne Hafiza Johor, kendisi ve yeni doğan çocuğu için bir öğün yiyecek bulunamadığını ifade ederek, "Kızım süt için ağlıyor. Ama ben ne yapabilirim ki. En son ne zaman yemek yediğimi unuttum, sütten kesildim" ifadelerini kullandı.
Aysha'nın babası Ali Johor ise, "Bangladeş'e girdikten sonra hayatımız kurtardık diye düşündük. Ancak tek bir kızımın hayatını burada açlıktan nasıl kurtaracağız, bilemiyorum" şeklinde konuştu.
Aysha gibi yüzlerce Rohingya çocuğu, Cox's Bazar'da kurulan Rohingya kamplarında açlıkla karşı karşıya. Arakan'da başlatılan çatışmadan kaçan bu insanlar hayatta kazandığı her şeyi geride bırakıp buraya sığındı. Ayrıca, sığınan binlerce Rohingya kampta bir yer bulamadığı için Cox's Bazar - Teknaf caddesinde kalmaya devam ediyor. Başka bir Rohinyalı çocuk olan 1 yaşındaki Mohammad Taha son bir haftadır zatürre hastalığıyla mücadele ediyor. Mohammad Taha'nın Annesi Chemon Ara, "Bir haftadır kampta yaşıyoruz. Oğlum bir haftadır hasta. Bu bir hafta içerisinde eşim 2 kez yiyecek getirebildi. Herkes açken bu çocuğu nasıl muayene ettirebilirim ki" şeklinde konuştu.
UNHCR tarafından yapılan açıklamaya göre son 2 haftada 270 bin Rohingya Müslümanı, Bangladeş'e sığındı. Sığınanların yüzde 80'inin kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtiliyor.
UNHCR yetkisi Vivian Tan,"Kampta olanlar arasında birçok kadın ve çocuk var. Onların birçoğu yemeksiz, kalacak yeri yok" dedi.
UNİCEF İletişim Yöneticisi Sakil Faizullah, Rohingya çocuklarının birçoğunun hastalıklara yakalandığını belirtirken" Rohingyalara verilen desteğin az olduğunu belirterek gerekli doktor ve ilacın olmadığını aktardı. Faizullah, "Biz onların gerekli ihtiyaçlarını vermeye başaramazsak, kısa bir zaman içresinde büyük bir kriz medyana çıkacak" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.