Romatizmada Erken Tanı Eklem Yıkımını Önlüyor

Romatizmada Erken Tanı Eklem Yıkımını Önlüyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romatoloji Kliniği Uzmanı Doç.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Romatoloji Kliniği Uzmanı Doç. Dr. İlhan Sezer, orta ve ileri yaşta ortaya çıkan Romatoid artritin, toplumda her 100 kişiden birinde görüldüğünü belirterek , "Erken teşhis ve tedavi ile eklem yıkımının önüne geçilebilir" dedi.

Doç. Dr. Sezer, eklemlerde iltihap şeklinde meydana gelen romatizmal bir hastalık olan Romatoid artrit hastalığı hakkında bilgi verdi. Romatizmal hastalıkların toplumda oldukça sık görüldüğünü belirten Doç. Dr. Sezer, tedavinin zamanında yapılmadığı takdirde sakatlığa ve iş gücü kaybına neden olabildiğini kaydetti.

Romatoid artritin Türkiye'de ve dünyada en sık görülen iltihaplı kronik romatizmal hastalık türü olduğunun altını çizen Doç. Dr. Sezer, "Toplumda her 100 kişiden birini etkileyebilen bu hastalık daha çok orta ve ileri yaşlarda ortaya çıkıyor. Genellikle el ve ayağın küçük eklemlerini simetrik şekilde etkileyen bu hastalık, daha az oranda diz kalça gibi büyük eklemleri de etkileyebilir. El ve ayak eklemlerinde özellikle sabahın erken saatlerinde daha çok ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi bulgularla kendini gösteren bu iltihaplı romatizma türü bazen iç organları da (akciğer, kalp gibi) etkileyebilir" dedi.

Romatoid artritin kesin nedeninin bilinmediğine değinen Doç. Dr. İlhan Sezer, "Bazı bakteri ve virüslerin hastalığı başlattığı düşünülse de ispatlanamadı. Bir dış uyaranla, vücudun bağışıklık sisteminin kendi dokularına karşı oluşturduğu bir tepkiyle (otoimmünite) hastalığın ortaya çıktığı düşünülüyor. Ayrıca sigara tüketimi ve bozuk ağız-diş hijyeninin hastalığa zemin hazırladığı tahmin ediliyor" diye konuştu.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi Romatoid artritde de erken teşhis ve tedavinin önemli olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Sezer, "Erken teşhis ve tedavi ile eklem yıkımının önüne geçilebilir. Klasik ilaçlara ek olarak son 20 yılda Romatoid artrit tedavisinde kullanılan birçok ileri teknoloji ürünü ilaç geliştirilmiştir. İlaç tedavilerine ek olarak fizik tedavi-egzersiz yöntemlerinden hastalığın aktif olmadığı dönemlerde faydalanılabilir. Hastalara Akdeniz tipi (balık, zeytinyağı, sebze ) diyetle beslenmesi önerilirken, özellikle sigaradan uzak durmaları gerekmektedir. Romatoid artrit hastalığı şeker-tansiyon hastalıkları gibi kronik bir hastalık olup ömür boyu takip gerektiriyor. Hastalığın tedavi ve takibi ise basit olmayıp tecrübeli bir romatolog tarafından planlanmalıdır" dedi.

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.