Rüzgar Enerjisine Yeka Dopingi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yerli ve yenilenebilir kaynakların daha aktif kullanılabilmesi için hayata geçirdiği YEKA ihalesine 8 konsorsiyumdan...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yerli ve yenilenebilir kaynakların daha aktif kullanılabilmesi için hayata geçirdiği YEKA ihalesine 8 konsorsiyumdan teklif geldi. Projeler tamamlandığında rüzgar enerjisinde yüzde 17'lik kapasite artışı olması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yerli ve yenilenebilir kaynakların daha aktif kullanılabilmesi için hayata geçirdiği çalışmalar sonuç vermeye başladı. Türkiye'nin 5 ayrı bölgesinde toplamda bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi kurulması için yapılacak Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesine 8 konsorsiyumdan teklif geldi. Türkiye'nin rüzgarda ilk olacak yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) projesi kapsamında toplam bin megawatlık rüzgar enerjisi YEKA projesiyle, yaklaşık 1.4 milyar dolarlık yatırım gerçekleşecek.
Yıl sonuna kadar tamamlanması gündemde
2015'te kararı alınan yatırım büyüklüğü 4 milyar dolarlık toplam 3 bin MW'lik RES ön lisans başvurularına yönelik yarışmalar ise yıl sonuna kadar tamamlanacak.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın geçtiğimiz ay 3 bin MW'lık RES ön lisans başvurularına yönelik düzenlediği yarışmalarda, 11 ayrı bölgede yatırım tutarı 1 milyar dolar olan 710 MW'lık ihaleleri tamamlamıştı. 3 milyar dolar yatırım büyüklüğüne sahip olan 2 bin 290 MW'lik RES ön lisans başvuruları için ise yıl sonuna kadar ihale sürecinin tamamlanması gündemde. İhaleyi kazanan firmalar 3 yıl sürecek olan ön lisans, lisans ve inşaat izin süreçlerinin ardından yatırımları hayata geçirebilecek.
"19 milyar dolarlık yatırım gerekli"
Türkiye'nin toplam 6 bin 400 MW rüzgâr kurulu gücü bulunduğuna dikkat çeken Abk Çeşme RES Proje Koordinatörü Erman Kaya, Türkiye'nin 2023'te 20 bin MW hedefine ulaşabilmesi için 19 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğunu belirtti. İhaleye giren tüm konsorsiyumlara başarılar dileyen Kaya, YEKA ihaleleri sürecinin başlamasının temiz ve yerli enerjinin, geleceği açısından çok önemli bir adım olduğunu kaydetti.
İhalelerin sektörün tüm aktörlerini olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Kaya, "Geçtiğimiz dönemde yeni RES projeleri üretilmediğinden dolayı sektör sessizliğe bürünmüştü. İhalelerin açılmasıyla birlikte sektörde yeniden bir canlanma bekliyoruz. Ayrıca rüzgar enerjisinin payında da bir düşüş sözkonusuydu. Yeni ihalelerin tamamlanmasının ardından yüzde 17'lik bir kapasite artışı yaşayacağız. Bu da rüzgar enerjisinin payını artıracaktır" diye konuştu.
"Önlisans başvuruları da devam etmeli"
İzin aşamalarındaki bürokratik sürecin hızlı bir şekilde ilerlemesinin projeler açısından önemine değinen Kaya, bir an önce RES'lerin inşaatına geçilmesi gerektiğini vurguladı. YEKA projelerinin büyük ölçekli projeler olduğunun altını çizen Kaya, uzun vadede orta ve küçük ölçekli kurumları öldürmemek adına yapılması gerekenler hakkında da öneriler sundu.
YEKA projelerinin yanı sıra önlisans başvurularının da alınması gerektiğini açıklayan Kaya,'Orta ve küçük ölçekli kurumları öldürmemek ve Türkiye pazarındaki diğer türbin üreticilerini de kaçırmamak için YEKA'nın yanında, önlisans başvuruları da her yıl alınarak sektörde bir dengelemeye gidilmeli. Bu sayede aynı zamanda sektördeki haraketlenme de devam eder" dedi.
İHA
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.