S ile başlayan çiçek isimleri

S ile başlayan çiçek isimleri

S harfi ile başlayan çiçekler nelerdir, S ile başlayan çiçekler hakkında kısa bilgiler haberimizde.

Doğa, orman, bitkiler ve çiçeklerden bahsedilince sizinde yüzünüzde gülümsemeler meydana geldiğini düşünüyoruz. Acaba bu gülümseyenlerden kaç kişi "s ile başlayan çiçek isimleri" hakkında bilgi sahibidir? Bu yazımızda hafızanızı tazelemek için "s harfi ile başlayan çiçekler" hakkında yazı hazırladık. "s ile başlayan çiçekler" hakkında bilgi sahibi olmadan önce çiçekler hakkında da kısa bir bilgi hazırladık. Detaylar haberimizde...

Çiçek Nedir?

Çiçek bitkilerde üremeyi sağlayan organları taşıyan yapı. Bir çiçek, 4 kısımdan oluşur.

Üreme organlarını dıştan sararak onları dış etkilerden korur. Doğrudan üremeye katılmadığı için 'verimsiz kısım' olarak da adlandırılır.

Dikotil bitkilerde çiçek örtüsü 2 kısımdan oluşur: Çanak yapraklar (sepal) ve taç yapraklar (petal). Tohumlu bitkilerin en önemli özelliği, çiçek denen üreme organıyla tohum meydana getirmeleridir. Eşeyli üremeye yarayan ve buna uygun şekilde değişikliğe uğramış yapraklar taşıyan sürgün veya sürgün kısımları çiçek adını alır. Bu kısım sınırlı büyüme gösterir ve çoğunlukla diğer sürgünlerden kesin olarak ayrılır. Döllenme ve ekseriya yavru bitkinin ilk gelişmesi burada olur.

S ile Başlayan Çiçek İsimleri

S ile başlayan çiçek isimlerinin listesini aşağıdan görebilirsiniz, ayrıca s harfi ile başlayan çiçekler hakkında kısa bilgileri yazımızın devamında.

  • Sabun Çiçeği
  • Safran Çiçeği
  • Salep Otu
  • Sardunya
  • Sarısabır
  • Sarmaşık
  • Sesbanya
  • Siklamen
  • Sinameki
  • Sindrella Çiçeği
  • Solanum

S harfiyle başlayan çiçekler hakkında bilgi

Sabun Çiçeği: Karanfilgillerden olan sabun çiçeği birçok farklı isimle bilinmektedir. Bu isimler sabun otu, karga sabunu, köpürgen ve çöven otudur. Bu çiçeğin nereden dağılım gösterdiği pek belli olmasa da Asya ve Avrupada çok fazla bir yer alır. Bizim ülkemizde bu çiçek nem oranı fazla olan yerlere yayılma gösterdiği için Karadeniz bölgesinde bu otu görmek mümkündür. Odunsu bir yapıya sahip olan bu bitkinin ömrü birkaç yıllıktır. Boyu 100 cm aşmayan sabun çiçeğinin gövdesinin rengi farklılık gösterir taban kısmı mor ve kırmızı arası tonlardayken üst kısım açık yeşil bir renktedir. Bu bitkinin çiçek rengi pembe veya beyaz olabilir. Etrafa dökülen tohumlar sayesinde yayılma gösterir.

Safran Çiçeği: Safran, süsengiller familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir. Safran bitkisi Ağustos Eylül aylarında soğan şeklinde ekildikten sonra Ekim ayında huni biçiminde mor çiçekler açar. Çiçeklerin tam ortasında üç parçalı, kırmızımsı turuncu tepecikler yer alır.

Salep Otu: Salep, Salepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Yurdumuzda birçok çeşidi vardır. Adi salep (Orchis maculata) ormanlarda ve nemli çayırlarda yetişir. Anadolu salepotu (Orchis anatoiica) kırmızı veya mor çiçeklidir. Gıda olarak kullanıldığı gibi ev ilaçlarında da kullanılır.

Sardunya çiçeği: Sardunya, turnagagasıgiller familyasından gelen ve anavatanı Güney Afrika olan, kırmızı, pembe, sarı ve beyaz renkli çiçekli kışa dayanıklı bir çok yıllık bitkidir. Sıcak havalardan hoşlanır ve bu sebeple ülkemizde Akdeniz bölgesinde çok yetiştirilir.

Sarısabır çiçeği: Sarısabır, Asphodelaceae familyasından Aloe cinsini oluşturan anavatanı Afrika olan bitki türlerinin ortak adı. 30 cm’ye kadar boylanabilen, duyarlı çokyıllık sukkulent (etli ve sulu) bitkidir. Aloe veranın (Sabırın) gövdesi ya yoktur veya 10-30 cm olabilir, şayet alt yaprakları kesilirse zamanla gövde ortaya çıkar. Kılıç biçiminde uca doğru incelip sivrileşen, kenarları testere gibi küçük dikenli, soluk yeşil renkli ve üzerinde daha açık renk lekeler bulunan etli yaprakları toprağın üzerinde rozetler oluşturarak yükselir. Yaz mevsiminde açan çiçekleri, dik ve sık salkımlar halinde, sarı ve bazen kırmızı renkli olur. Pek seyrek olarak tohum bağlayan sarısabır bitkisinin tohumuyla çoğaltılması zordur. Bunun yerine, rozetinin kenarlarından verdiği yeni sürgün yapraklarının ayrılıp başka yere dikilmesiyle çoğaltılır. Yaklasık 300 türü vardır. 3-4 türünün şifalı özelliği bulunmaktadır. Bunların içinde en şifalı olarak gösterilen tür Aloe vera’dır. Bu bitkinin yapraklarından çıkan jelin şifa özelliği bulunmaktadır.

Sarmaşık çiçeği: Sarmaşık, Sarmaşıkgiler familyasından; tırmanıcı, yeşil odunsu bir bitkidir. Meyvesi etli, yuvarlak ve üzümsüdür. Yurdumuzda; Adi sarmaşık (Duvar sarmaşığı, Hedera helix) ve Kafkas sarmaşığı (Hedera colchica) olmak üzere 2 çeşidi vardır. Yaprak ve meyvelerinde “Hederin” denilen zehirli bir madde vardır. İç içe geçmiş dal yapısından ve gövdesini saran yapraklarıyla harika bir görüntüsü vardır.

Sesbanya çiçeği: Sesbania, Fabaceae ve Bezelye familyasındaki çiçekli bitkilerin bir cinsidir ve Sesbanieae kabilesinde bulunan tek cinsdir. Riverhemp, bu cins içindeki bitkiler için ortak bir isimdir. Dikkate değer türler arasında, çıngırak kutusu, dikenli sesbania ve yemek yapımında kullanılan Sesbania sesban sayılabilir. Sesbanya, Turuncu çiçekler açan bir süs çalısıdır. Yaklaşık 3,5 ila 5 metreye kadar boylanma gösterir. Genelde sulak ve yüksek nem oranlı alanlarda büyür. Karşılıklı dizilmiş, sık dokulu, küçük, oval yapraklara sahiptir. Çiçekleri Yaz ve Sonbahar boyunca açmaya devam eder. Kışın yapraklarını döken çalının üzerindeki tohum keseleri rüzgarla birlikte çıngırak sesine benzeyen bir ses çıkardığından tıngırtı kutusu adı ile de anılır.

Sıklamen çiçeği: Siklamen soğuk havayı seven bir bitki olduğu için sonbahar-kış aylarında çiçek acar. Yaz döneminde ise dinlemeye geçer. Çiçekleri beyaz, pembe, mor veya kırmızı renktedir. Bazı türlerin yaprak uçları düz olurken bazı türlerin ise kıvırcıktır. Siklamen’ler doğada kendiliğinden yetişen bir bölümü de evlerimizi süsleyen pembe, beyaz yada kırmızı çiçekli bitkilerdir. Orta ve Güney Avrupa ile yakın doğunun yerli bitkilerinden olan Siklamen’lerin bir bölümü yurdumuzda da çalı diplerinde, ormanlarda ve kaya gölgeliklerinde kendiliğinden yetişir. Doğada Siklamen’lerin çoğu ilkbaharın hemen başlarında yada sonbaharda çiçeklenir. Yaprakları, toprak altındaki yumrulardan çıkarak toprağın hemen yüzeyinde öbekler oluşturur. Damarlarının çevresi genellikle beyaz lekeli olan bu yürek biçimli ve derimsi yaprakların arasından taç yaprakları geriye kıvrılmış uzun saplı çiçekler uzanır. Çiçekler döllendikten ve meyve oluşumu başladıktan sonra sapları kıvrılıp bükülerek yere doğru eğilir ve toprağa ulaşır. Böylece toprakla karışan tohumlar çimlenerek yeni bitkiler oluşturur. En çok gölgelik yerleri seven Siklamen’ler tohumdan yada yumrulardan üretilir.

Sinameki çiçeği: Sinameki, iki çenekli çiçekli bitki familyalarından baklagiller içinde sınıflanan Cassia cinsinin türlerini, bu türlerin meyvelerini ve bu türlerin bazılarından elde edilerek tıpta laktasif olarak kullanılan maddeyi ifade eder. Genellikle Afrika, Hindistan ve Arabistan’nın yarı çöl ve dağlık bölgelerinde yetişen çalı formunda ağaççıklardır. Bunun yanında 7-10 metre boy yapan büyük ağaç türleride vardır. Çalı formundaki ağaççık türü sinamekiler 100-150cm boy yapar. Çiçekleri sarıdır, meyveleri ise fasulye şeklide,içinde 6-10 kadar tohum bulunan koyu yeşilimsi veya siyah renklidir. Ülkemizde de Güney Ege ve Akdeniz bölgelerinde bazı sinameki türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir. Ağustos ayı sonunda çiçeklenir.

Sindrella Çiçeği: Tüylü,kalp şeklinde iri yaprakları olan tek veya çok yıllık bitkilerdir. Derin girintili, çıkıntılı parlak yeşil yaprakları vardır. Yaprakların üstüne kadar yükselen sapların ucunda ve salkımlar halinde yaz mevsiminde açan papatyaya benzeyen, çok renkli gösterişli çiçekleri vardır. Çok çeşitli renkte (pembe, mor, mavi ve pastel renklerde) bol miktarda yalınkat veya katmerli çiçekleri vardır. Bitkinin bu bileşik çiçekleri 45 cm genişlikte ve ortadaki tüpsü çiçekleri sarı; çevredeki dilsi çiçekleri ise kızıl, şarabi, mor, leylak renginde olur. Çiçeklenme dönemleri mart-mayıs ayları arasında olup kokusuzdur. Sineralya genellikle tohum ekiminden çiçeklenmeye kadar geçen süre 7-8 aydır.

Solanum çiçeği: Solanumi anavatanı Arjantin ve Paraguay olan yaprak dökmeyen, yarı herdemyeşil bir çalı olup, patlıcangiller familyasından çeşitli sebze türlerini içeren cinstir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.