Sağlık müzesi bir döneme şahitlik ediyor

Sağlık müzesi bir döneme şahitlik ediyor

Bursa'da özel bir hastanenin bünyesinde sağlık müzesi açıldı. Müze, Türkiye'nin sağlık alanındaki gelişmelerini gözler önüne seriyor.

Bursa'da özel bir hastanenin bünyesinde sağlık müzesi açıldı. Müze, Türkiye'nin sağlık alanındaki gelişmelerini gözler önüne seriyor.

Bursa'da fizik tedavi üzerinde hizmet veren özel bir hastanede, cumhuriyet dönemine ait belge, fotoğraf ve cihazların bulunduğu sağlık müzesi açıldı. Her geçen gün geliştirilen müzede antika değerinde tıpta kullanılan binlerce cihaz ve ilaçlar görmek mümkün. Müzeyi vatandaşlar ziyaret edebiliyor.

Hastanenin Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Holoğlu, müze hakkında bilgiler verdi. Türkiye'nin sağlık açısından ne kadar geliştiğini anlatan Holoğlu, "En başında bir elektronik devrim oldu. Birçok manüel kullanılan alet elektronik devrimle birlikte tamamen dijitalleşti. Daha önce röntgen çektirdiğinizde saatlerce banyosunu beklerdiniz. Şimdi dijital sistemde röntgen filmi çektiriyorsunuz, aynı anda Amerika'da doktor inceleyip rapor veriyor. Basılı evrak ve ilaçta çok değişimler var. Kağnıdan traktöre geçiş gibi sağlıkta da büyük bir devrimi burada görüyorsunuz. Aslında Türkiye sağlıkta nereden nereye geldiğini gözlemek açısından da bu müze bir döneme şahitlik etmiş olacak. Sağlıktaki gelişmeyi gözler önüne serecek" diye konuştu.

Müze oluşturma fikrini de anlatan Holoğlu, "Eski sağlık fotoğraf ve belgeleri toplayarak koleksiyonumuza başladık. Sonra objeler toplama kararı aldık. Erken cumhuriyet dönemine ait sağlık belgelerinin ve sağlık objelerinin bir arada olduğu müze fikri doğdu. Bunun ilk başlangıcını Bursa hastanemizde oluşturduk. Burada işin içerisine evrak, tarihi fotoğraflar, ilaç ve eski sağlık cihazlarını toplamaya başladık. Şu an koleksiyonumuz son derece iyi gidiyor" dedi.

Türkiye'de antika işi ile uğraşan insanlarla ve antika pazarları ile irtibat halinde olduklarını ve antikalara buradan ulaştıklarını kaydeden Köksal Holoğlu, "Nerede eski bir sağlık fotoğrafı, belgesi varsa, hastanelerden satılmış eski cihaz varsa bunlara ulaşıyoruz. Bazıları müzeye katkı için bağışlıyor, bazıları da cüz'i fiyatlara satıyor. 1-2 yıl içinde müze tam tekamül edecek. Erken dönem Cumhuriyet Sağlık Müzesi tamamen bitmiş olacak. Aklımızda bir sağlık ocağı formatı da var. Bir hastanın muayene başlangıcı ve tedavi ile sonlandırıldığı sürecinden röntgen ünitesine kadar hepsini bu müzede canlandırmak istiyoruz. Binlerce eski eşya var. Bir kısmını depoda tutuyoruz. Bir kısmını da Beşiktaş'ta klinikte sergiliyoruz. Ama zannediyorum eski fotoğraf konusunda Türkiye'deki en iyi koleksiyonu oluşturduk" diye konuştu.

Kendisi için en değerli eserin bir kitap olduğunu ifade eden Holoğlu, "Benim için burada en nadide eser, rahmetli Ordinaryüs Profesör Osman Cevdet Çubukçu'nun Türkiye'de ilk yeni alfabe ile yazdığı fizik ve terapi kitabıdır" şeklinde konuştu.

Sağlık müzesi bir döneme şahitlik ediyor

Sağlık müzesi bir döneme şahitlik ediyor

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.