Sağlıklı Bir Beden İçin Anahtar Rol, Metabolizma Hızında

Sağlıklı Bir Beden İçin Anahtar Rol, Metabolizma Hızında

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Deniz Bolçocuk, metabolizma hızının sağlıklı bir beden için önemli bir rolü olduğuna dikkat...

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Deniz Bolçocuk, metabolizma hızının sağlıklı bir beden için önemli bir rolü olduğuna dikkat çekerek, "Sağlıklı bir bedene sahip olmanın yolu hareketli yaşam, doğru zamanda, doğru gıdaları, vücudun ihtiyacı olan miktarda tüketmekten geçer. Fakat anahtar rol kişinin bazal metabolizmasındadır" dedi.

Bazal metabolizma hızının bir insanın herhangi bir fiziksel aktivite yapmadan gün içinde harcadığı enerji miktarı olarak tanımlandığını belirten Deniz Bolçocuk, "Kişinin metabolizma hızı ne kadar yüksekse kilo verme hızı da bununla doğru orantılı olarak artar" dedi. Bazal metabolizma hızının yaş, cinsiyet, genetik yapı, fiziksel aktivite durumu, karbonhidrat tüketim miktarı, hastalık durumu ve su tüketimi gibi birçok faktöre bağlı olduğunu ifade eden Bolçocuk, metabolizma hızı yüksek olanların düşük olanlara göre gün boyu daha fazla kalori yaktığını ve bunun özellikle kilo verme döneminde önem kazandığını söyledi.

Bolçocuk, metabolizmayı hızlandıran besinler ile gün içinde dinlenir halde yakılan kalori miktarının arttırılarak kilo vermede avantaj sağlanabileceğini kaydetti.

Metabolizmayı Hızlandırmanın Yolları

Diyetisyen Deniz Bolçocuk, metabolizmayı hızlandırmak için yapılması gerekenler konusunda ise şu tavsiyelerde bulundu;

"Bol sıvı tüketin"

"Günde 500 ml fazla su içmek metabolizmayı yüzde 20 hızlandırıyor. Bu yüzde 20'lik fark bile haftada 400 gr kaybetmenize sebep olur. Vücudumuz en az 2 litre suya ihtiyaç duyar. Su dışında bitki çayları, limonata, greyfurt suyu, ev yapımı buzlu çay metabolizmayı hızlandıran sağlıklı içeceklerdir. Alkol, kola, gazlı içecekler, çay, kahve acıktırır, stresi arttırır, yağlandırır, karaciğeri yorar."

"Sarımsak ve soğan"

"Yağ depolarının azalmasına yardım eder. Ayrıca sarımsak içeren her besin maddesinin antibiyotik ve bağışıklık yükseltici etkisi vardır. Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azaltırlar. Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak da bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır."

"Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın"

"Kahvaltı etmediğinizde, vücudunuza açlık çektiğinize dair mesaj gönderilir. Çünkü geceden beri bir şey yemediğiniz için, 10 saatten fazlaca bir süre bir şey yememiş olursunuz. Böylece metabolizmanız, vücudunuzu korumak adına yavaşlar. Besinler, özellikle de karmaşık karbonhidratlar, metabolizmanızı ateşler. Kahvaltıyı yapmayanlar, yapanlara oranla 4 kat daha fazla şişmanlar."

"Akşam yemeğini erken yiyin"

Geç saatte yemeyin. Araştırmalar, kuvvetli bir kahvaltı ve öğle yemeği ile hafif bir akşam yemeği yiyerek kilo verebileceğinizi gösteriyor. Akşam yemeğini olabildiğince erken bir saatte, mümkünse yatmaya gitmeden en az 4 saat önce yemeye bakın. Kahvaltı, öğle, akşam yemeği ve öğünlerin arasında da atıştırmalık olarak, üç ana, üç ara öğün planlayın ve bunlara bağlı kalın. Son atıştırmalık, yatmadan bir-iki saat önce yenmeli. Bu kadar çok yemek, diyet yaparken çok fazla gibi görünse de, daha küçük porsiyonlar yiyeceğiniz için, daha sık yiyeceksiniz. Bu metabolizmanızı hızlandıracak ve fazla yağı eritmeye yardımcı olacaktır."

"Düşük kalorili diyetlerden uzak durun"

Günde 1000 kkal'den düşük kalori içeren diyet programları yapıldığında iki hafta sonunda metabolizmamız ortalama %15 yavaşlar. Bu da diyeti bıraktığınızda çok kolay kilo almanıza yol açar. Bu yüzden kilo vermeniz uzun zaman alsa bile önemli olan metabolizmanızı yavaşlatmayan ve kas kaybına yol açmayan diyetleri yapmanızdır.

"Düzenli egzersiz yapın"

"Egzersiz esnasında ilk 20 dakikada karbonhidratlar, sonra proteinler ve en son yağlar enerji olarak harcanır. Bu yüzden 15 dakika koşmaktansa 35 dakika yürümek bazal metabolizma hızını hızlandırır ve yağ yakar. Düzenli yürümeye karar verdiyseniz gün içinde ne kadar hareketli olduğunuzu pedometre ile öğrenebilirsiniz. Ortalama hareketli olmak için günde 10 bin adım gereklidir. Nabzınızın çalışması içinse dakikada 140 adım atmaya çalışın."

"Yeşil çay için"

"Günde 5-6 çay bardağı yeşil çay için. Özellikle sabahları metabolizmayı hızlandırmak için içilecek yeşil çay uzmanlar tarafından da tavsiye ediliyor."

"Keten tohumu, tarçın, ananas"

"Araştırmalar, iyi bir omega-3 kaynağı olan keten tohumunun tansiyon, kolesterol, kalp-damar sağlığına katkısının yanında bağırsak hareketlerini düzenleyerek metabolizmayı hızlandırdığını gösteriyor. Tarçın kan şekerini düzenlemeye yardımcı etkisiyle ani kan şekeri düzensizliğini gidermede yardımcı olup acıkma süresini geciktirir. Sindirim sırasında vücut ısısını yükselterek termik etki yaratır ve metabolizmayı hızlandırmada yardımcı olur. Yemeklerinizi tarçınla tatlandırabilir, suyunuzu tarçınla aromalandırabilirsiniz. Ananasın içeriğinde yer alan bromelain adlı proteinler sayesinde proteinlerin sindirimi hızlanır ve vücutta yıkım olayı artar, buna bağlı olarak da metabolizma hızlanır."

Sağlıklı Bir Beden İçin Anahtar Rol, Metabolizma Hızında

Sağlıklı Bir Beden İçin Anahtar Rol, Metabolizma Hızında

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.