Sakin şehir (Cittaslow) nedir? Güdül'ün "Sakin Şehir" başvurusu kabul edildi

Sakin şehir (Cittaslow) nedir? Güdül'ün "Sakin Şehir" başvurusu kabul edildi

Sakin şehir (Cittaslow) nedir? Cittaslow’a üye kaç ülke var? Sakin şehirlerin ortak özellikleri nelerdir? soruları Güdül'ün "Sakin Şehir" başvurusu kabul edilmesiyle araştırılıyor. Peki sakin şehir olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?

Ankara'nın Güdül ilçesinin Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince "sakin şehir" ağına dahil edildiği bildirildi. Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz “sakin şehir” ne anlama geliyor? Cittaslow’a üye kaç ülke var? Sakin şehirlerin ortak özellikleri nelerdir? Türkiye’de kaç tane “sakin şehir” bulunuyor. Peki sakin şehir olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor? İşte detaylar...

Cittaslow’a üye 25 ülke var

Orijinal adı Cittaslow olan sakin şehir kavramı, İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşuyor. Cittaslow, uluslararası etkinliğe sahip kasabaların ve şehirlerin katıldığı bir kentler birliği. Cittaslow’un bugün 30 ülkede 208 üyesi bulunuyor. Cittaslow, bugüne kadar Türkiye’den 11 şehir, ilçe veya kasabayı “sakin şehir” olarak seçti.

Cittaslow Türkiye'de "sakin şehir" olarak nereleri seçti?

Dünyada 30 ülkede 252 kentte 72 kritere uyarak bu unvanı almaya hak kazanmış durumda. Türkiye'de toplam 17 yerleşim yeri bu listede. Türkiye'den şimdiye kadar Muğla Akyaka, Isparta Eğirdir, Çanakkale Gökçeada, Sinop Gerze, Bolu Göynük, Şanlıurfa Halfeti, Bolu Mudurnu, Ordu Perşembe, Artvin Şavşat, İzmir Seferihisar, Sakarya Taraklı, Erzurum Uzundere, Kırklareli Vize, Isparta Yalvaç, Aydın Yenipazar, ve en son olarak Muğla Köyceğiz ile Bitlis Ahlat "sakin şehir" kabul edildi.

Sakin şehirlerin (Cittaslow) ortak özellikleri nelerdir?

• 50 binden az sayıda nüfusa sahipler.

• Geleneksel mimarilerini ve şehrin dokusunu koruyorlar.

• Yerel tat, zanaat ve sanatlarını kuşaktan kuşağa aktararak yaşatıyorlar.

• Gürültü ve hava kirliliğinin önlenmesi için çalışıyorlar.

• Taşıt trafiği az ve yayalaştırmaya özen gösteriliyor.

• Organik tarımı destekliyorlar. Beslenmede fast food yerine yerel ürünler tercih ediliyor.

• Misafirperverlikleriyle öne çıkıyorlar.

• Hava kalitesi yüksek ve yenilenebilir enerji kullanılıyor.

Güdül'ün "Sakin Şehir" başvurusu kabul edildi

Güdül Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kültürel mirasını, tarihi ve doğasıyla koruyan ilçenin yaklaşık 2 yıl süren hazırlık döneminden sonra Cittaslow başvurusunun Aralık 2019'da Avrupa Koordinatörlüğüne sunulduğunu söyledi.

Merkezi İtalya'da bulunan Cittaslow Genel Merkezi tarafından da Mart 2020'de üyelik başvurularının kabul edildiğini aktaran Yalçın, şunları kaydetti:

"Üyeliğimiz, onaylanmış ve başvuru sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirilmiştir. Türkiye'nin 18. Cittaslow kenti Güdül, İç Anadolu Bölgesi ve Ankara'nın ilk Cittaslow kenti olmuştur. Bu bizi çok sevindirdi. 27 Haziran 2020 tarihinde Avusturya'da yapılacak Cittaslow Koordinasyon Komitesi toplantısında ilçemizin Cittaslow sertifikası ve bayrağı teslim edilecek."

Yalçın, "Başvuru döneminde emeği geçen bir önceki dönem Belediye Başkanımız Hava Yıldırım'a, Kaymakamımız Doğan Dinç'e, belediye meclis üyelerimize, belediye personellerimize, kurumlarımıza ve ilçemiz halkına işbirliği ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum." diye konuştu

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.