Salihli Poyraz Köyü
Poyraz Köyü haberleri, Salihli Poyraz köyü güncel son dakika gelişmeleri, Poyraz köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Manisa Köyleri Arasında yer alan Poyraz köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.
Salihli Poyraz köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Poyraz köyü son dakika gelişmeleri, Poyraz köyüne özgü yemekler, Salihli Poyraz köyünün tarihi, Poyraz köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Poyraz köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Poyraz , Manisa ilinin Salihli ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Poyraz köyü resimleri ve Poyraz köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Salihli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Salihli Manisa Arası Kaç Km? Salihli Hava Durumu? Salihli Köyleri ve Manisa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Manisalı iseniz Manisa Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Manisalı Ünlüler arasında Salihli Poyraz Köyünde doğan biri var mı? Salihli Doğumlu Ünlüler Kimler?
Poyraz , Manisa ilinin Salihli ilçesine bağlı bir mahalledir.
Türk Kültürü ve Tarihindeki Yeri ve Önemi Bağlamında Dibek Dağı (Poyraz Köyü) Şaban ÇETİN
Osmanlı döneminde Poyraz Köyü, Gediz Ovası’nın kuzeyinde, Yanık Yöre (Katakekaumene), Marmara Gölü ve Gördes Çayı’nın çevrelediği Dibekdağı’nın bağrında yer alır. Anayolların Gediz Ovası’ndan geçmesiyle sönükleşen köy, Salihli’ye 30 km. uzaklıkta, bir Yörük mahallesidir. Zengin bir tarih ve kültüre sahip olan yörede, doyurucu bilimsel çalışmalar yapılmamıştır.
Roma ve Bizans döneminde yöreyi Julia Gordos (Gördes) –Satala (Adala), Thyateira (Akhisar) –Daldis - Loudda (Sacayak) – Saittai (Sidas) yönünde geçen yolların kavşağında, Poyraz Köyü’nün kuzey batısında harabeleri bulunan antik Daldis Kenti yer alıyordu. Bu yollar Gördes Çayı’nı tarihi Hacıhıdır Köprüsü, Gediz Nehri’ni ise Kız Köprüsü’yle geçerdi.
Saruhanoğulları zamanında Türkleşen ve İslamlaşan yörede, birçok “zaviye” kurulmuş, bu kurumlar sayesinde Türk nüfus buralarda yoğunlaşmıştır. Poyraz Köyü’nün doğusunda yer alan Saruhanoğulları tarafından da zengin vakıflarla desteklenen Ömer Emre Köyü’ndeki Ömer Emre Yatırı’nın, Kula Yunus Emre Köyü’ndeki Yunus Emre ile olan ilişkisi düşünülebilir.
1530’larda Adala Kazası’na tabi bir köy olan Poyraz, Nardı’nın yerini almış on bir köyle birlikte 1570’lerde “Nahiye Merkezi” olmuştur. Köprüler, su kemerleri, cumbalı evler, taş döşeli kanalizasyonlu sokaklar, medrese ve çeşmeler mahallenin merkezilik durumunu ortaya koymaktadır.
Birçok hayrat sahibi İstillo Hacı Ali Ağa, Müderris Hacı Musa ve Kamil Efendiler, Kuvayi Milliye Teşkilatını kuran Eşref Ağa, İzzet Çavuş vb. birçok tarihi şahsiyetin bulunduğu mezarlık tarihe ışık tutuyor. Ayrıca, Karakeçili Aşireti’nin merkezi olan Dibekdağı, toponomisi, Kütahya “Göç Yolu”yla, kitabeleriyle Türk Kültür Tarihi bakımından zengin malzemeler ihtiva etmektedir.
Köyümüz Hakkında Bilgi Poyraz mahallesi Ege bölgesinde Manisa ilinin Salihli ilçesinde bir mahalledir. Manisa’nın 70 km. doğusunda Salihli’nin kuzeyindedir. Manisa’ya 102 km. Salihli’ye 28 km. Gördes ilçesine 32 km. uzaklıktadır. 1997 de nüfusu 1030, 2000’de ise 1018’dir. İklim olarak Akdeniz ve Karasal iklim karışımı bir iklimi vardır. Bazı yıllar iklim yumuşak olduğu gibi bazı kışlar da kar yağmaktadır. Rakımı 700 civarındadır. Köy tütün tarımının son yıllarda önemini kaybetmesinden sonra hızla nüfus kaybetmektedir. Ancak etraf köy ve mahallelerden göç aldığı için bu nüfus kaybının bir kısmını telafi etmektedir.
Tam bir tespit yapılmamakla beraber mahallenin dışında Poyrazdamları kasabası, Salihli, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere mahallenin nüfusu kadar insanımız bulunmaktadır. Ne yazık ki doğulu veya Aksekililer gibi memleket düşkünlüğü mahallesimüz insanında olmadığı için aradaki irtibat ve bağlar zayıftır. Web sitemizin bu irtibat ve bağları güçlendireceğine inanıyoruz.
Geçim kaynağı olarak Tütün tarımı, tahıl, hayvancılık, az da olsa zeytin ve meyvecilik zikredilebilir.
Mahallenin karakteristik özelliği olarak Anadolu ağalarına ait eski konakları, temiz havası, taş döşeme sokakları çok eski tariherde yapılmış altyapısı (su ve kanalizasyon) ile şirin bir Anadolu mahallesidir.Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi vardır ancak PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.