Sanko Üniversitesinden Halka Açık Konferans

Sanko Üniversitesinden Halka Açık Konferans

Almanya Tron Enstitüsü'nde görevli Mustafa Diken, kanser hastalığının farklı türleriyle artan bir sıklıkla ortaya çıktığını ve sağlık için ciddi...

Almanya Tron Enstitüsü'nde görevli Mustafa Diken, kanser hastalığının farklı türleriyle artan bir sıklıkla ortaya çıktığını ve sağlık için ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Sanko Üniversitesi, yurt dışında akademik çalışmalarını sürdüren Türk bilim insanlarını her ay konuk ederek düzenlediği halka açık konferanslarıyla sosyal sorumluluk projelerinde etkin bir rol oynaya devam ediyor.Sanko Üniversitesinin bu ayki konuğu olan Almanya Tron Enstitüsü İmmünoterapi Geliştirme Merkezi Eş Başkanı Dr. Mustafa Diken "Kanser Tedavisine Yeni Bir Bakış; Kanser İmmünoterapisi" konusunu anlattı.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen konferansta, Dr. Diken, kanser hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyüyerek, vücudun yaşamsal işlevlerini etkilediklerini ve organizmayı zayıf düşürdüklerini söyledi.

Dr. Diken, "Kanser tedavisinde uzun yıllardır kabul gören ameliyat, ışın tedavisi ve kemoterapinin yanına son yıllarda immünoterapi yöntemi de eklenmiştir. Bu yöntemin amacı vücudu çeşitli hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemini, kansere karşı kullanarak kanser hücrelerinin etkisiz hale getirilmesidir. Kanser hücreleri vücuda ait olduklarından bağışıklık sisteminin kontrolünden kaçarlar ve bağışıklık sistemi tarafından tanınmamak için çeşitli mekanizmalar geliştirirler" dedi. Dr. Diken, kanser immünoterapisi sayesinde bağışıklık sisteminin kansere karşı eğitilerek, kanserin vücuda ait olmayan bir hastalık olarak algılanmasının sağlandığını belirtti.

Kanser aşılarına da değinen Dr. diken, "T hücre tedavisi, antikorlar ve virüs bazlı tedaviler, kanser immünoterapisine örnek olarak gösterilebilir. Özellikle kanser aşıları ve T hücre tedavileri hastaya özgü olduklarından daha özel bir şekilde uygulanan yeni teknolojiler olarak öne çıkmaktadırlar" bilgisini paylaştı.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda kanser immünoterapisinin hem tek başına, hem de diğer tedavilerle beraber uygulandığında hastalarda başarılı sonuçlar alındığı müjdesini veren Dr. Diken, bazı hastalarda kanserin tamamen tedavi edilirken bazılarında ise hayat kalitesi ve süresinin ciddi derecede arttığına da değindi.

İmmünoterapinin kemoterapi ve ışın tedavisi gibi yaygın diğer tedavi çeşitlerine oranla çok daha az yan etki göstermesinin hastalar için büyük avantaj sağladığına da dikkat çeken Dr. Diken, "Kanser immünoterapisi üzerine yapılan araştırmalar hem klinik öncesi, hem de klinik aşamada devam etmekte olup kanser tedavisine yeni bir bakış açısı getiren bu yöntem gelecek için umut vadetmektedir" dedi.

Sanko Üniversitesinden Halka Açık Konferans

Sanko Üniversitesinden Halka Açık Konferans

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.